I sommar blir det nog bättre

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Bok av Sisko Savonlahti
Det är snart sommar, och på en balkong i Helsingfors ligger en kvinna i trettioårsåldern. Hon måste komma över sitt ex, skaffa ett jobb, sätta igång den där spiralen av positivt tänkande som alla pratar om. Hon arbetar som frilansjournalist, men befinner sig i en yrkesmässig återvändsgränd. Utan egen familj har hon inte mycket att erbjuda familjesidorna, hon är inte längre strax över tjugo och förstår sig inte på unga. Hon har dessutom redan använt sitt "äldre som ger råd till yngre"-kort: hon har skrivit om hur man får bättre självförtroende, hur man slutar att leva på sina föräldrar och hur man låter bli att bevaka antalet följare på Instagram. Råd som hon själv borde ta till sig av. Men vad ska hon göra? Borde hon lyssna till andras förväntningar eller göra det hon själv vill? Och vad är det egentligen hon vill? I sommar blir det nog bättre är en försiktigt hoppfull, men inte överdrivet optimistisk, autofiktiv roman om en kvinna som hellre äter chips och dipp, drömmer om sitt ex och vattnar blommorna, än tar tag i sitt liv.
Egentligen ganska meningslös bok utan någon vidare handling, men passade perfekt till slöläsning på stranden.
Detta är en bra bok att slölyssna på. Den går in genom ena örat och ut genom andra. Tyvärr är det inte någon bok vars handling jag kommer att minnas. Men den var okej för stunden.
Den här boken var jag nyfiken på, men visste inte helt vad jag skulle vänta mig av den innan jag började läsa den. Den är skriven på ett sätt som gör att det inte är en rosenskimrande beskrivning av hur huvudpersonen har det, utan mer av en ärlig återberättelse. Vänskapsbanden är tydliga genom hela berättelsen vilket var det jag gillade mest med den. Jag fick lite känslan av att huvudpersonen befinner sig i det stadiet som är när man ska bestämma sig för vilka nyårslöften man vill ha, men att det istället var livslöften. Om du gillar karaktärer i stil med Eleanor Oliphant och Bridget Jones, så är det väl värt att ge denna bok en chans.