Anders Knutas, #16

Där den sista lampan lyser

Bok av Mari Jungstedt
Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband. Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet.
Mari Jungstedt har skrivit en rad böcker om Visby och polisen Anders Knutas.Även om en del är samma karaktärer som dyker upp i bok efter bok så blir jag inte uttråkad eller tycker att hennes böcker är repetetiva.Mari håller spänningen på topp från första till sista sidan.

Den här boken handlar om mordet på två unga pojkar samt en musei-intendent, vad är det som binder ihop morden och varför var det just dessa tre som föll offer för mördaren?
Det handlar också om hur ett samlande av artefakter kan bli viktigare än livet själv.Samtidigt är det också relationen mellan Anders och Karin,deras problem blir att de blivit gravida och rädslan över att vara för gammal för att skaffa ett barn till.Vad ska barn och barnbarn säga?

Miljön är Gotland,vindpinade ytor,kalksten ,raukar och ett hav som går från helt stilla till stormpiskade vågor.Mari har ett bra flyt i språket och det är en lättläst rytm.Karaktärerna känns trovärdiga och likaså dialogerna.Hennes språk har ett tempo som gör att man vill veta vad som händer och dessurom knyter hon alltid ihop trådarna på ett snyggt sätt.Det är inte konstigt att Jungstedt är i toppskiktet av svenska deckarförfattare!
Efter att ha läst en del tyngre litteratur den sista tiden grävde jag vidare i min senaste hög av nätshoppade böcker. Valet föll på Mari Jungstedts bok Där den sista lampan lyser, den sextonde delen i Knutas-serien. Jag har givetvis läst alla de tidigare delarna i denna deckarserie som utspelar sig på Gotland. På så vis vet jag vad huvudpersonen kommissarie Anders Knutas har varit med om i såväl jobb som privatliv. Det kan vara lite bra när en läser böcker som ingår i serier.

Den här gången handlar det om två försvunna pojkar från Bromma. Pojkarna är tolv år och på höstlov på Gotland. De tar sina cyklar, men försvinner sen spårlöst i ett raukområde. Ytterligare en tid efteråt hittas en död kropp på en strand norr om Visby. Kroppen visar sig ha ett samband med de försvunna killarna.

Boken går snabbt att läsa, den är för mig nästan lite lättläst. Ibland blir det nästan lite… yxigt. En aning märkligt är det att kommissarien är tillsammans med en kollega. Personerna skildras ganska ingående och inte mycket lämnas till min fantasi. Jag tycker emellertid att det lättlästa och yxiga försvinner ju närmare slutet jag kommer. Då blir det riktigt spännande. Och givetvis blir det pluspoäng för att jag inte lyckas lista ut mördarens identitet.

Mitt omdöme blir högt.
Två pojkar från Stockholm tillbringar sitt höstlov på Gotland, båda pojkarna försvinner spårlöst under en cykeltur. Kommisarie Knutas tilldelas fallet tillsammans med sin kollega Karin. De jobbar mot klockan, kommer de hitta pojkarna innan det är försent….

Jag säger bara WOW - jag blir verkligen imponerad av hur Mari lyckas gång på gång, detta är del sexton i serien om Knutas och jag kan inte förstå hur man kan hålla samma nivå genom alla böcker. Jag har läst alla böcker i serien och denna bok är precis lika bra som alla andra. Att åter få komma tillbaks till Gotland och och läsa om Knutas, Karin, Johan, Emma och Pia är alltid efterlängtat. Jag gillar blandningen att få läsa om karaktärernas liv och de fall som ska lösas. Det här är en lättläst spänningsroman som håller mig på halster till sista sidan och lämnar givetsvis en cliffhanger så att jag redan längtar efter nästa bok.