Våga missa!

Gå glip. Om begrænsningens kunst i en grænseløs tid
Bok av Svend Brinkmann
Vi kan inte få allt. Vi ska istället öva oss i vår förmåga att våga missa. Det är Svend Brinkmanns budskap i hans nya bok - om begränsningens konst och värdet i att gå miste om saker. Begränsningens konst är en livskonst som är nödvändig för oss som samhälle och individer. Dels för att vi ska kunna hantera samtidens och framtidens kriser, dels för att det i sig är värdefullt för en människa att lära sig "att nöja sig", hellre än att ständigt jaga efter mer. Reklamen matar oss med budskap som "just do it", och "because I'm worth it". Livet är kort och det gäller att upp­leva så mycket som möjligt, innan det är för sent. YOLO (You Only Live Once) är ett vanligt uttryck på sociala medier och det värsta som kan hända är att man går miste om något. Vi lever därför med FOMO (Fear of Missing Out) och vi kollar ständigt uppdateringar i våra mobiltelefoner. Men det finns en väg bort ifrån detta, hävdar Brinkmann. Istället borde vi bejaka JOMO (Joy of Missing Out). Att gå miste om något bör ses som en aktiv handling och inte som något som bara sker. Och den som vågar missa har allt att vinna!
Jag har läst ”Våga missa” av Svend Brinkmann, utgiven av Norstedts Förlag. Brinkmann är en filosofiintresserad psykolog som i den här boken belyser FOMO i fem olika perspektiv. Det politiska perspektivet var lite tungläst för mig men de andra är högst intressanta. Forskaren sammanfattar essensen hos olika filosofer och linjer. Jag har fått mersmak att läsa filosofernas originalverk efter denna.

Jag har som läsare även fått flera värdefulla boktips om stress, konsumtion, filosofi, beslutsfattande och välmående.

Den här boken behövde jag läsa nu då jag har kämpat mycket med FOMO sedan jag var ung. Det är tack och lov bättre nu. JOMO är något att öva upp och sträva efter.

Vilka insikter och kunskaper har jag förvärvat under och efter läsningen?
-sophrosyne är grekiska för måttfullhet och en kardinaldygd
-vi lever i en GRÄNSLÖS utvecklingskultur som pushar utveckling och förbättring där mållinjen ständigt flyttas längre och längre fram; detta skapar stress
-vad vi INTE gör spelar roll: välja bort saker och förmåga att motstå frestelser, detta övar man upp
-att gå miste om saker är också att förstå att det finns tillräckligt för alla
-istället enligt Kierkegaard vilja ETT med hjärtats renhet
-självkonstans är att stå fast, att i tid och rum vara densamma, att INTE prova olika identiteter
-för självbehärskning behövs ett välutvecklat känsloliv
-”Begäran är som ett läckande fat”
-begränsa val och känna good enough, vara tillfreds med beslut
-streaming är binge-konsumtion utan slut, det bara matar på
-vanor och rutiner är viktiga
-öva upp tacksamhet
-sluta jämföra hela tiden
-öva sig i att vilja mindre, mindre är mer
-hålla frestelser på avstånd

Jag rekommenderar denna varmt. Jag ska även läsa Brinkmanns "Stå fast" om självkonstans och reservera den på biblioteket.