Fjällmordet

Bok av Karin Färnlöf Clarin
Det första dödsfallet inom ett lokalt gruvbolag uppe i fjällen väcker inga misstankar alls. Däremot väcks misstankarna snabbt när ett andra dödsfall snart sker. Kriminalassistenten Markus Ljunggren återupptar undersökningen i Gällivare med hjälp av poliskollegor från Luleå. Det svåraste är dock mordvittnet. Markus kan inte säga vad det är, men det är något med Katarina. Hon lyckas väcka något i honom som han inte kan beskriva eller riktigt förstå.
Mycket bra och välskriven. Bra karaktärer och bra story. Intressanta miljöbeskrivningar, Norrland upplevs som mycket fint.
Lennart Skoglund, tidigare vd vid det lokala gruvbolaget i Gällivare, som hittas död vid en fjällstuga. Till en början utgår kriminalassistent Markus Ljunggren och hans chef Sven Petterson att det är naturliga orsaker som ligger bakom dödsfallet. När ännu en person inom företagets topp avlider behöver polisen i Gällivare tänka om, och ta upp utredningen igen.

På senare tid har allt fler deckare hittat ut från storstäderna, även till den norrländska landsbygd och dess storslagna fjällvärld. Något jag som är norrlänning tycker är spännande, det är roligt att känna igen "sin egen natur" och stöta på ortsnamn som känns bekanta.

Det finns en stark koppling mellan verklighet och fiktion i Fjällmordet, vilka Karin Färnlöf Clarin har vävt samman på ett intresseväckande sätt. Gruvsamhällen kan vara komplicerade: där någon ser arbetstillfällen och en möjlighet till försörjning, ser någon annan gruvföretagen som ett hot mot livsmiljön. Författarinnan har fångat den motsättningen väl.

Boken har ett lättsamt språk, med fina miljöbeskrivningar. Det är ett stort persongalleri som presenteras, vilket jag upplevde lite rörigt. Jag hade gärna lärt känna de Gällivare-poliserna lite bättre. Sammantaget tycker jag att Fjällmordet är en lovande debut. Det är som upplagt för en spännande fortsättning