Fruset guld

Bok av Rolf Börjlind och Cilla Börjlind
Ett manslik hittas en sommardag i Arjeplogsfjällen. Kroppen tillhör en man som sköts ihjäl för 20 år sedan. Olivia Rönning ansvarar för att utreda fallet, men påväg till fyndplatsen havererar helikoptern. Piloten är svårt skadad och därför Olivia måste själv försöka ta sig därifrån. Hon märker dock snart att hon inte är ensam på fjället... Boken är den sjätte i den kriminalserien om Olivia Rönning och Tom Stilton.
En bra spänningsroman som flera gånger bjuder på tvister som är oväntade.Jag kunde inte räkna ut slutet förrän jag var inne på sista sidorna!Det här är en serie som jag följt och läst sedan 2012 när de kom med första delen Springflod,det var första mötet med Olivia Rönning och Tom Stilton.

Fruset Guld är ett cold case som har bottnar i den samiska fjällvärlden men som via miljöbrott tar oss till Gambia.

Jag gillar karaktärerna,de är inte bara poliser utan även sårbara människor och inte bara macho-yta!Språket flyter på bra och dialogerna känns trovärdiga.Det var en spänningsroman som höll frpn första till sista sidan.Cilla&Rolf visar med denna bok att de är den absoluta toppen i svensk spänningsromangenren!
En bladvändare helt enkelt,alla trådar knöts snyggt ihop på slutet och jag blev än en gång överraskad.
Wow säger jag bara!
Den här boken fångade mig redan under första sidan.
Jag drogs snabbt in i bokens handling och ville bara lösa fallet tillsammans med Olivia och hennes grupp.

En bok jag ville sträckläsa, men ändå läsa långsamt för att den inte skulle ta slut.

Jag har gillat alla deras tidigare böcker om Olivia och Tom Stilton, men tror denna är den bästa jag läst av dem hittills.
Det är slutet av sommaren och liket av en man hittas i en bortsmält snöficka i Arjeplogsfjällen, mannen sköts ihjäl för tjugo år sedan. Olivia skickas upp för att utreda fallet. För att ta sig till fyndplatsen åker Olivia helikopter men oväder dras in och helikoptern kraschar, piloten är svårt skadad och Olivia beger sig för att söka hjälp, men hon upptäcker snart att de är inte ensamma uppe på fjället.

Det här är den sjätte boken i kriminalserien om Olivia Rönning och Tom Stilton. För mig var detta en ny bekantskap och den gav mersmak. Boken är välskriven och har en bra story med väldigt bra miljöbeskrivningar - vilket gör att min läsning blir mer levande. Jag tycker att den var spännande - kanske inte en bok med ett högt, rasande tempo - där det händer något hela tiden (missförstå mig rätt) men den var otroligt fängslande och jag drogs med i storyn och kunde inte släppa boken, det blev sträckläsning. Författarna skriver på ett skickligt sätt där historien byggs upp mer och mer ju längre in man kommer i boken och den blir aldrig "långsam och tråkig" utan jag trollbinds och fastnar fullständigt i boken.
Fruset guld, sjätte boken om Olivia Rönning och Tom Stilton av Cilla och Rolf Björlind.
En varm sommardag hittas ett lik i Arjeplogsfjällen, det visar sig vara en man som legat begravd under snön i 20 år.
Olivia Rönning, nyss åter från semestern, får detta fall i sitt knä. Hon beger sig från Stockholmspolisen upp till Arjeplog och vidare ut i fjällen med helikopter mot fyndplatsen.
Tyvärr hinner ett oväder ikapp helikoptern och de kraschar in i en fjällsida. Piloten blir svårt skadad och Olivia beger sig ut i fjällmarkerna på egen hand för att hitta hjälp.
Hon kommer fram till en fiskecamp som tyvärr är stängd för säsongen. Däremot lyckas hon komma in i en av stugorna som visar sig vara en reception med en mindre kiosk där konserver finns. Nu har hon tak över huvudet och mat, fattas bara hjälp till piloten och henne själv.
Snart blir hon varse att hon inte är ensam i dalgången men de andra människorna vill inte ge sig tillkänna. Ett dramatiskt möte leder till allvarlig skada och död.
Olivia räddas av en helikopter som eftersöker just henne i fjällen, hon är skjuten och läget är kritiskt.
Efter operation och några dagars vila återvänder hon till jobbet i Stockholm där hon tilldelas den fortsatta utredningen från Arjeplog. Vem är den döda de funnit i snön? Varför mördades han just där? Vem vill röja Olivia ur vägen? Och hur kommer Afrika in i bilden?
Många frågor med svaren i boken 😃
Jag älskar att läsa böcker om min egen hemkommun Arjeplog. Absolut bäst är böcker som denna när författaren hållit sig till geografin och den service som faktiskt finns, enda stora friheten är de militäriska anläggningarna i området - de finns inte. Men för spänningens skull får de absolut vara där nu 🤓
Tack Omnible för bokvinsten 🧡
Utgiven 2020
Fruset guld är den sjätte boken i serien om Olivia Rönning och Tom Stilton. Jag har läst alla böcker innan i serien och de tillhör mina absoluta favoriter inom deckargenren. Som alltid levereras en fängslande deckargåta där Tom och Olivia får slå sina kloka huvuden ihop för att lösa fallet. De är ett riktigt radarpar som funkar bra tillsammans och de är otroligt samspelta. I den här boken bor egentligen Tom i Thailand och har det lugnt och skönt i värmen. Men när Olivia plötsligt är spårlöst borta efter att ha åkt iväg på ett nytt fall i Arjeplogsfjällen, så måste Tom bege sig hem till Sverige igen. Jag gillar de intressanta karaktärerna som återfinns i den här serien, inte bara Olivia och Tom utan också Mette och hennes man samt den kriminelle Minken. Minken är en buse men han har också har många goda sidor som vi får se i boken. Man kan alltid lita på att författarparet Börjlind skriver spännande deckare med hög klass på sin historia och så är också fallet med Fruset guld. Inget är vad det verkar vara och inte förrän boken är helt utläst så vet man hur allt ligger till. Hela serien rekommenderas varmt till alla som gillar välskrivna deckare!
Vi får återigen följa Olivia Rönning, Tom Stilton, och Mette Olsäter när de tar sig an ett lite speciellt mordfall. Olivia får leda sitt första egna mordfall när en död man hittas i snön i norra sverige. Det visar sig vara en man som försvann för länge sen. Tom som numera bor i Thailand kommer snabbt hem när Olivia blir skadad. Fallet visar sig ha internationella kopplingar vilket gör att Tom och Abbas får ta en tur till Västafrika. Vi får återigen även stifta bekantskap med Minken, som hjälper både Tom och Olivia med fallet.
Cilla och Rolf Börjlind är experter på att skapa intressanta karaktärer. Den här boken är spännande hela vägen och det var svårt att lägga ifrån sig boken.
Fruset guld är den sjätte boken i serien om Oliva Rönning.

Det är mitt i sommaren i verkligheten, men i slutet av den i boken. Ett manslik hittas i fjällen. Det är länge sen mannan blev skjuten. Olivia Rönning får hålla i fallet och skickas upp till norr. Men helikoptern hon ska flyga till fjälls med kraschar i dåligt väder. Olivia överlever och skadad beger hon sig iväg för att hitta hjälp. På fjället är hon emellertid inte ensam och alla som är där har inte goda avsikter. Tom Stilton reser hem från Thailand för att ingå i utredningsgruppen.

Som vanligt levererar författarduon Börjlind en bra deckare. Även jag läser den snabbt och har svårt att lägga den ifrån mig. Det är rafflande, men kanske aningen för mycket relationsproblem även i den här boken, tyvärr. Karaktärerna får dessutom alltför många likheter med skådespelarna i TV-serierna. Jag försöker bortse från detta eftersom jag tycker att det påminner för mycket om alla andra kriminalromaner och lämnar mindre till min fantasi. Det går för det mesta bra. Det frusna guldet är ett tema i sig och handlar inte enbart om miljöförstöring.

Välskriven och spännande får den här boken, relationstjafs, fantasistöld och ett par korrekturfel för många till trots, högt omdöme.
Olivias nya chef skickar henne till Arjeplog där en kropp hittats i en smältande snödriva. Men hon hinner inte mycket mer än komma dit förrän hennes liv är i fara. Paret Börjlind har åter skrivit en spännande historia där Olivia, Tom, Mette, Mårten, Abbas och Minken alla får hjälpa till, var och en på sitt sätt, för att lösa en gammal gåta med vad som hände en försvunnen person. Jag gillar karaktärerna och att det inte är någon typisk polisstationsvardag.
Det här är den sjätte och nyutkomna delen i kriminalserien om Olivia Rönning och Tom Stilton. Jag har läst allihop och de har varit allt från lysande till okej, men alltid klart läsvärda. Typiska bladvändare som också innehåller mer komplexa personbeskrivningar än vad som är vanligt i moderna kriminalromaner. Det gör att man fängslas inte bara av brottsutredningen utan även av de olika personernas privata öden och utveckling.

Ett ganska vanligt utmärkande drag i spänningsromaner är att de mord som begås vävs in i en samhällsaktuell kontext. Så är det också i Fruset guld. Men liksom i den föregående delen i serien får jag intrycket att handlingen kryddats med samhällsaktuella inslag just för att romanen skall uppfattas som aktuell, snarare än att bidra särskilt mycket till handlingen. Flera olika spår löper sida vid sida ända till slutet, då de vävs ihop på ett så bra sätt att jag inte förrän efteråt inser att vissa av spåren egentligen inte hade så mycket med själva mordgåtan att göra.

Men det gör faktiskt ingenting, paret Börjlind kan det här med att bygga upp en riktigt spännande historia som samtidigt engagerar. I Fruset guld har de dessutom återvänt till ett vinnande koncept från de första böckerna i serien, att samla det utredande gänget vid köksbordet hos Mette och Mårten. Det skapar en dynamik mellan de olika karaktärerna, och deras samspel, tankar och agerande är en stor behållning av böckerna i den här serien.
Dom har gjort det igen! Riktigt bra och lagom spännande bok. Enligt mig är Börjlinds böcker MYCKET bättre än Keplers och förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än vad dom får.

Har du sett tv serien springfloden och gillade den så läs böckerna dom är bättre. Är du som mig och inte gillade Springfloden som tv serie läs böcker dom är MYCKET bättre. Summa sumarun läs böckerna helt enkelt.
Makarna Börjlind är tillbaka med sjätte delen om Olivia Rönning och Tom Stilton. Hon polis, han före detta polis. Som givetvis har svårt att hålla sig borta när det hettar till och dras in i en och annan utredning.
Persongalleriet överlag är intressant och ett gäng personer jag som läsare gärna följer och vill lära känna än mer. Förutom Rönning och Stilton har vi Mette Olsäter, numera pensionerad polis, hennes make Mårten, deras vän Abbas och så Rönnings kollegor Lisa och Bosse. Dessutom möter vi Lukas, som blev felaktigt anklagad i föregående bok, och som numera är Rönnings pojkvän. Hans (o)hälsa spelar en viss roll i Fruset guld och är en av flera trådar att hålla i. Detta gör det spännande och till en riktig bladvändare. Det är nämligen fartfyllt och späckat av händelser av olika slag och hela tiden skiftar perspektiven. Dessa korta kapitel, som följer flera olika personer, emellanåt i olika tid, får mig att tänka på Lars Keplers rappa sätt att skriva.
Det märks att Börjlindarna skrivit för tv innan de började med romaner och några av seriens delar har ju även blivit filmatiserade. Fruset guld skulle definitivt bli en spännande film/serie att titta på!
Handlingen då i stora drag; 1999 försvinner en man spårlöst och i bokens inledning hittas han långt uppe i fjällen. Skjuten i rygg och huvud. Vem var han? Och vem hade ihjäl honom? Rönning åker till fjällen medan Stilton och Abbas tar sig ända till Gambia för att försöka få svar på dessa frågor. Det är alltid svårt att beskriva handlingen i en kriminalroman utan att spoila.. mitt råd är istället att läsa själv! Tycker du om tidigare titlar i denna serie blir du inte besviken! Det enda som drar ner en aning är de korrfel jag hittar och som stör mig lite grann.. Börjlindarna är skickliga och kan det där med deckargenren så det är synd på sådan, i övrigt, mycket god kvalitet!
”Fruset guld” är den sjätte boken i den bästsäljande kriminalserien om Olivia Rönning och Tom Stilton skriven av författarduon Rolf och Cilla Börjlind.

I slutet av en lång varm sommar hittas liket av en man i en bortsmält snöficka i Arjeplogsfjällen. Olivia Rönning skickas upp för att utreda fallet på den döde mannen.

På väg till fyndplatsen överraskas helikoptern av ett oväder och kraschar. När Olivia vaknar upp är piloten svårt skadad och nödradion förstörd - hon kan inte kontakta omvärlden. Hon lämnar vraket och lyckas ta sig till en stängd fiskecamp. Men hon är inte ensam på fjället. Andra personer vill också ta reda på - eller dölja - sanningen om den döde mannen.

När Tom Stilton får höra vad Olivia råkat ut för lämnar han genast sin lugna tillvaro i Thailand för att hjälpa henne lösa mordgåtan.
Tillsammans avslöjar de mörka hemligheter som utspelat sig på fjället....

Att få återse och läsa om Tom, Olivia, Mette och alla de andra är en riktig fröjd. Böckerna håller hög klass och spänning - denna bok är inte ett undantag! Författarduon levererar!