Recensioner av Ida Karlsson

En evig sömn av Anna Roos 

Betyg 4
”En evig sömn” av Anna Roos är andra delen i serien ”Morden vid världens ände”.

Vi får åter möta den lite udda och raka civilekonomen Vera Johansson som är tillbaka i ett somrigt Trosa, där hon förbereder försäljning av sitt föräldrahem och dessutom fått ett jobbuppdrag att granska en dejtingsajt i den gamla hemstaden.
Uppdraget ser ut att bli enkelt, men så hittas en ung kvinna från orten medvetslös och misstankarna riktas mot den man Vera som barn anklagade för oönskade närmanden. Samtidigt upptäcker hon att den nya dejtingsajten innehåller flera tvivelaktiga profiler och Vera får lära sig att evig kärlek kan stå personen som söker den dyrt.

Det är en välskriven kort spänningsroman med mycket mörker - ett gott exempel på korta böcker där man ändå lyckas få med spänning, fantastisk miljö och karaktärer. Lite av en pusseldeckare, där man får följa Vera i så väl nutid som dåtid och där spänningen hela tiden stiger.

Tredje delen i serien ”I mörka vatten” kommer i oktober - så det är bara att hålla ut tills dess!

Nattsångaren av Johanna Mo 

Betyg 4
”Nattfågeln” är första boken i serien Ölandsbrotten om den hemvändande polisen Hanna Duncker och som utspelar sig på Öland och i Kalmar.
Hanna flydde barndomsön då hennes pappa blev åtalad för mordbrand men återvänder nu hem igen när pappan dött.
Redan på sin första dag hos polisen i Kalmar så rycks Hanna in i en mordutredning i sina gamla hemtrakter på Öland. En ung kille har bragts om livet och sakta nystas hemligheter fram. Även Hanna utsätts för hot. Någon vill ha henne från Öland. En bok om ond bråd död, om hemligheter och det förflutna.
Boken innehåller fina miljöbeskrivningar från Öland och Johanna Mo har nu satt Öland åter på deckarkartan. En välskriven och spännande roman. En början på en ny deckarserie som jag med stor spänning ser fram emot att läsa. Enda nackdelen är att nästa delen kommer sommaren 2021 - hur ska man lyckas hålla sig och vänta?!

Fritt fall av Anneli Olsson 

Betyg 4
”Fritt fall” är en härlig feelgood-debut av Anneli Olsson utgiven på det egna förlaget Tawera. Boken är första delen i en planerad serie om resesäljaren Alva Bergman som blir brutalt dumpad av sin pojkvän och som grädde på moset tvingas att ensam bege sig iväg på en långresa då väninnan får förhinder. En resa där hon ger sig
sig ut i en värld av nya platser och främlingar men det blir även en resa själsligt. Att våga göra saker och utmaningar och att våga lära känna nya människor. Detta är en mysig och härlig feelgood men med en lite cynisk och mörkare underton och en stänk av humor. Det är många gånger som jag verkligen lider med Alva när hon gång på gång hamnar i obekväma, jobbiga och smågalna situationer. Lite Bridget Jones över berättelsen? Vilken fin debut! Med en bra story och härliga reseskildringar. Ska bli härligt att få fortsätta läsa om Alva och hennes äventyr. En feelgood perfekt att läsa på stranden i sommar!

Tistelhonung av Sara Paborn 

Betyg 4
Här kommer en recension av ytterligare en av de böcker som nominerats till Årets bok 2020. En mysig feelgoodroman med sin början i närheten av Båstad sommaren 1955 då det lilla pensionatet Miramar invaderas av bin. Sjuttonåriga Veronika träffar då sitt livs kärlek, konststudenten Bo, som tagit in på ett rum på pensionatet.

Sommaren 2019 befinner sig relationscoachen Ebba på fallrepet efter en offentlig skandal och försörjer sig på att konstruera korsord. Hon får i uppdrag att skriva en artikel om livslång kärlek -- men den 80-åriga kvinna hon intervjuar visar sig istället ha en annan historia att berätta, den om en ungdomskärlek som försvann.

Två kvinnors öden flätas ihop, och långsamt tar en vänskap över generationsgränserna form.

Detta är en välskriven och fin relationsroman, som berättas växelvis i dåtid och nutid. Den handlar om gammal kärlek och ny vänskap. En ljummen ljuvlig historia som man vill veta fortsättningen på. Sara Paborn är en ny författarbekantskap som jag gärna vill läsa mer av!

Vindarna viskar ditt namn av Anne-Lie Högberg 

Betyg 4
Här kommer bokrecension på Annelie Hörbergs nya roman ”Vindarna viskar ditt namn”. En lite annorlunda genre, en blandning av feelgood och spänning, men mest åt feelgood hållet. Boken är utgiven av LB förlag.

Berättelsen utspelar sig i nutid men med det förflutna och dess hemligheter som hotar att komma upp till ytan och avslöjas.
Huvudpersoner är de tre kvinnorna Vanja, Lina och Lilly. Alla bär de på sorg och hemligheter.
Vanja har nyligen mist sin man i en tragisk bilolycka. Hon har flyttat för att hon fått nytt jobb och ser nu möjlighet till nystart.
Lina är småbarnsmamman som är olycklig i sitt förhållande. Lilly är arbetskamrat till Vanja och till en början väldigt otrevlig. Alla tre har sina bekymmer att brottas med men sakteliga
vävs deras historier samman.

Romanen är inspirerad av en verklig händelse från 1980-talet. Det är en varm berättelse om sorg, saknad, hemligheter och relationer. Lättläst och bra. Kanske kan gå under kategorin mysdeckare.

Det sista livet av Peter Nyström

Betyg 4
En efterlängtad debutroman av duon Mohlin och Nyström!
Vilket debut sedan! En riktig bladvändare och en av 2020 års bästa böcker!

Berättelsen startar 2009 med att en ung kvinna försvinner spårlöst en kväll i Karlstad. Kvinnan är dotter till en framgångsrik företagsledare och en stor insats sätts in för att hitta henne. Men hon återfinns inte och fallet blir inte löst. 2019 kommer den f.d. FBI-agenten John hem till Karlstad igen efter många år i USA och han gör det till sitt uppdrag att ta reda på vad som egentligen hände 2009 och rentvå sin halvbror. Samtidigt måste han göra allt för att inte avslöja sin riktiga identitet då han har en stor hotbild mot sig.

Det märks att kompisduon Peter x 2 kan det här med att skriva! Mohlin har en bakgrund som journalist och Nyström jobbar som manusförfattare och regissör. Viktiga erfarenheter som bidragit till denna rafflande story och förmåga att fånga sina läsare.

”Det sista livet” är första delen i en ny kriminalserie om den f.d. FBI-agenten John Adderley. Den har ett högt tempo, med smarta cliffhangers och ett psykologiskt djup där vi får vi möta en huvudperson vi inte riktigt är vana vid att se i denna genre. Det är svårt att avgöra vad man egentligen tycker om den lite bufflige och typiskt amerikanske John men det ska framförallt bli spännande att fortsatt få följa honom och hans äventyr.

Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc 

Betyg 4
Vill tipsa om denna fina och mysiga feel good som nyligen släppts!

”Juni, juli och halva augusti” av Marie-Louise Marc är en härlig feel good i lantlig miljö. Allt med en början en sommar för 25 år sedan...

42-åriga Hanna trivs med livet som singel och lärare i Stockholm, men när hennes mormor skadar sig och behöver hjälp tvingas hon upp till den lilla byn Storsjöhöjden i Jämtland för att hjälpa henne. Byn där hon tillbringade sin barndoms somrar är sig lik: samma ljuvliga ängar, samma vackra vyer mot fjällen ... och samma Mattias.

För tjugofem år sedan hade Hanna och Mattias en himlastormande romans här. Idag är han getbonde med eget mejeri, och lever ensam med dottern Felicia. Det dröjer inte länge innan känslorna åter väcks till liv mellan Mattias och Hanna, och Hanna blir dessutom förtjust i 9-åriga Felicia. Ändå bestämmer de sig vuxet för att hålla det på en sommarromans-nivå. Juni, juli, halva augusti.

Men Hanna bär på en hemlighet. Ett sår som aldrig läkt. Och plötsligt sker en olycka som vänder upp och ner på hela sommaren...

En gripande och härlig feel good med allvar men också humor. En bok som är lättläst men ändå väcker eftertanke och mer-begär! Älskar karaktärerna och de lantliga miljön! Marie-Louise är en favoritförfattare.

Friheten av Arne Dahl

Betyg 3
I Friheten av Arne Dahl får vi återigen stifta bekantskapen med den f.d. polisen
Sam Berger och hans Molly Blom. Molly är spårlöst försvunnen, sannolikt bärande på deras barn. Sam försörjer sig inom försäkringsbranschen och håller på att ge upp
Så får han ett lockande men annorlunda uppdrag att hitta Nadja, som har kidnappats och hennes terapeut söker Sams hjälp – polisen måste absolut hållas utanför.
Jakten leder Sam till en försvunnen skatt och ryska maffian. Och mitt i allt dyker Molly Blom upp...

Det här är fjärde boken i serien om Sam Berger och Molly Blom - en bok som hittills fått väldigt blandade recensioner. Skriven på ett lite speciellt sätt och stundtals brutal och rå.
Jag tycker ändå att boken är bra, kanske ibland lite väl rå och osannolik men den håller ett högt tempo och är spännande. Har läst alla tidigare böckerna i serien och ser fram emot att läsa fler