Ida Karlsson

Användarprofil

Cyklonvarning

Christina Wahldén
”Cyklonvarning” är andra delen i kriminalserie som utspelar sig i norra Australien skriven av Christina Wahldén.
Första boken ”Nämn inte de döda” nominerades till Årets bästa kriminalroman 2020.

Vi får återigen träffa poliserna Bluey och Jess samt studenten Greta. Det är jul och den våldsamma cyklonen Scott närmar sig Darwin. Polisen Bluey härjas av minnen från sin barndom, då hans bror dog i cyklonen Tracy på juldagen 1974. Samtidigt ökar brottsligheten och droger i trakten. När en ung man hittas ihjälskjuten dras Bluey och Jess in i utredningen. Snart inser de att majoriteten av de drabbade tillhör ursprungsbefolkningen, och medan cyklonen rycker närmare uppdagas en långt mer obehaglig historia än de kunnat ana.

Christina lyckas återigen att skriva en spännande och upplysande roman. Det är härligt att åter får träffa de lite udda karaktärerna i Darwin och deras vardag i hotet av cyklonen och den ökade drogkriminaliteten. Christina belyser även urbefolkningens liv i dagens Australien. Viktig och spännande läsning - ser fram emot att läsa mer om Bluey, Jess och Greta, hoppas på fler delar!
”Flera sidor av oss” av Karin Wallén startar med millenniefiramdet nyårsafton 1999 och fortsätter in på år 2000. Den bjuder på nostalgi och trevliga minnen från millenieskiftet. Tänk att det är redan gått 20 år sedan dess!

I boken får vi följa de tre karaktärerna Erik, Mirja och Monika. Erik som är en ensamstående pappa med extraarbete i videobutik och som väderobservatör, Mirja som är en fd. såpaskådis och Monika som är en pensionerad domare- tre ganska olika människor som kanske inte har så mycket gemensamt, men som på grund av olika anledningar börjar dyka upp i varandras liv allt oftare. Centralt i deras vaxande vänskap blir kampen för den gamla ekens överlevnad.

Det är en varm och fin berättelse som berör och som dröjer kvar. En härlig feelgoodroman av Karin Wallén!

Svartsvala

Josefin Roos
När Lucía vaknar upp efter en hjärnblödning är allt förändrat. Hon har inget närminne, hon måste lära sig allt på nytt, och enligt läkaren kan olyckan slå till när som helst igen. Hon träffar en man och får ett barn, trots läkarens varning, men att klara vardagen är svårt. Allt måste ske nu, innan det är för sent. Men vad betyder nuet när man inte har något minne, hur är man en människa när man inte har något förflutet?

Svartsvala är en febrig kärleksroman om minnets betydelse och glömskans förskoning och förbannelse, om att fly och att stå stilla, en hyllning till det liv som bara kan anas i skuggan av döden. En bok om att inte minnas, om vad som har skett eller inte. En bok om Chile och dess historia och kultur och en bok fylld med litterära referenser. Annorlunda skriven jämfört med de böcker jag normalt läser men klart läsvärd!
”Som om ingenting hänt” handlar om Lisa som flyttar tillbaka hem från New York till Glättinge med sin familj. Snart blir hennes mamma sjuk och Lisa får rycka in på moderns café. Samtidigt händer också konstiga saker med hennes man.

En roman om att klara sig igenom prövningar när livet inte blir som man tänkt sig. Om förändring och att våga satsa på sina drömmar.

En väldigt mysig debutroman som jag verkligen kan rekommendera att läsa och givetvis vill jag läsa fler böcker om Lisa, hennes cafédrömmar och om kärlek...❤️

Jordanden

Susanne Boll
”Jordanden” är Susanne Bolls sjunde bok och nummer tre i thrillerserien om psykologen Vera Lilja, som släpps idag!

I ”Jordanden” hittas en man ihjälfrusen och våldtagen i Judarskogen och Veras vän, polisen Kenneth Karlsson, får fallet på sitt bord. Till sin hjälp att lösa fallet kallar han in Vera.

Det dröjer inte lång tid förrän ytterligare en man hittas brutalt våldtagen och ondskan kommer dem oroväckande nära.

På det privata planet brottas Vera med stress, utbrändhet och sin relation till Nico men också till exet Alexio.

En lättläst spänningsroman med fokus på karaktärerna och deras relationer och livsöden. Förutom en lagom dos spänning förmedlar boken även värme, kärlek och empati.

Käre Edward

Ann Napolitano
En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Ombord finns 191 passagerare och i boken får vi följa några av dem. När planet kraschar på ett fält i Colorado är det endast 12-årige Edward Adler som överlever.

Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj hemma i det nya hemmet hos mostern och hennes man. Den enda som håller honom uppe är vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay så småningom en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward. Tillsammans funderar de ut hur de kan göra det bästa för Edward och brevskrivarna.

En lite udda men fin och vacker berättelse om en otäck tragedi med några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?
Det är nu 12 år sedan Viveca Sten kom ut med sin första bok i succé-serien om Sandhamn. En bokserie som även ligger till grund för den internationella tittarsuccén ”Morden i Sandhamn” med över 80 miljoner tv-tittare. I oktober släppte Viveca Sten första delen i hennes nya serie ”Åremorden” som utspelar sig i de jämtländska fjällen.

Just när vintersäsongen börjar i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Vi får här följa Daniel Lindskog som är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa samt Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och fått sparken från polisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring mordet. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Många hemligheter uppdagas. Hur många måste bli offer innan sanningen uppdagas?

Detta är en ny deckarserie med potential och som jag absolut kommer att läsa fler delar av när de släpas framöver. Den har allt vad en deckare ska innehålla och den är lättläst och spännande. Det är kul med ny miljö och nya karaktärer att lära känna och följa.
”Kanske den här gången” är ännu en fantastisk feelgood från Jill Mansell.
Det är en rolig, romantisk och riktigt hjärtevärmande feelgood-roman.

När Mimi ska hälsa på sin pappa, som flyttat till den lilla pittoreska byn Cotswolds, råkar hon stöta ihop med den karismatiske Cal. Deras första möte blir allt annat än romantiskt och Mimi återvänder till London där hon satsar helhjärtat på karriären.

Kärleken till byn Goosebrook slocknar inte och fyra år senare lockar den på henne med både sin charm och sina invånare. Mycket har blivit annorlunda i byn, men när det gäller Mimi och Cal verkar alltid något, eller någon, stå i vägen för att deras vänskap ska utvecklas till något mer. Mimi har dessutom fullt upp med att hjälpa andra i deras relationer. När ska det bli hennes tur att få möta kärleken och bli riktigt lycklig?

Boken innehåller många fint tecknade karaktärer och vackra miljöskildringar. Det är en tankeväckande, engagerande och gripande berättelse som lämnar mig med saknad - jag vill läsa mer om den här underbara byn och dess invånare. Jill Mansell är definitivt en favoritförfattare och jag håller tummarna för att fler av hennes böcker kommer att översättas och ges ut här i Sverige. Jag vet att det är ytterligare en på g till våren som jag redan nu längtar efter.

Tant Gredelins Vintage

Anna-Lena Stålnacke
För den som precis som jag gillar loppis så är
denna mysiga feelgood perfekt läsning!

En annorlunda feelgood i loppis- och vintage-miljö som tar upp tabu-belagda ämnen som bl.a. fattigdom och transvestitism.
Boken handlar om 53 åriga Vivi som tidigare varit en framgångsrik fotograf. Hon har inte bara förlorat sitt jobb, utan även sin sambo och sitt hem, men också sig själv.
Av en slump gör hon ett loppisfynd som hon säljer på Tradera och efter ett flertal framgångsrika affärer på nätet växer tanken på en egen vintagebutik fram.
Men med varje framgång följer två motgångar och Vivi får kämpa hårt för att hålla drömmen levande. Med hjälp av goda vänner och nya bekantskaper lyckas hon starta sin butik.

Detta är en mysig berättelse om vänskap, kärlek och att våga börja om på nytt, trots att man är 50+ och i mångas ögon förbrukad. Gamla saker leder till ett nytt liv. Det märks att författarinnan kan det här med antikviteter och vintage vilket är kul att läsa om. Det ska bli kul att få fortsätta följa Vivi, hennes vänner och äventyr då detta är första delen i en planerad serie.

Änkorna

Pascal Engman
Bokfylla! Ni vet den där känslan efter att ha läst en riktigt bra bok? Och att motvilligt tvingas lämna bokbubblan man varit i men man bara vill ha mer...
Så känns det efter att ha läst Pascal Engman senaste spänningsroman ”Änkorna”! En bokkaramell jag fått och sugit på i några dagar nu.

Kan konstatera att Pascal har gjort det igen! Han är verkligen en fenomenal mästare på att skriva långa spännande verklighetstrogna berättelser där han lyckas hålla kvar läsarens intresse från början till slut och bygga upp spänningen genom hela berättelsen.

”Änkorna” är den tredje, fristående delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank. I denna fartfyllda thriller fördjupas historien om den egensinniga hjältinnan Vanessa, samtidigt som den berör en skrämmande aktuell hotbild mot vårt samhälle; terrorism och IS.

En manlig polis hittas mördad på Gärdet i Stockholm och nära brottsplatsen upptäcks ytterligare ett offer, en ung kvinna av okänd identitet. Dubbelmordet leder polisinspektör Vanessa Frank in på en snårig utredning som visar sig bli mer personlig än hon någonsin kunnat ana. När spåren allt eftersom börjar peka mot IS är skräcken ett faktum.

”Änkorna” är en väldigt välskriven roman som bjuder på hög spänning med en trovärdig och verklighetstrogen aktuell handling. Har läst de två tidigare delarna i serien om Vanessa (”Eldslandet och ”Råttkungen”) och de har varit stora favoriter. Hade därför stora förväntningar på den sista delen, ribban var högt satt! Cliffhangers och de olika sidohistorierna är skickligt sammanvävda till en rafflande och pulshöjande nutidsthriller där Pascal lyckas återigen pricka in full pott! En av årets bästa böcker - om det nu inte är den allra bästa!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.