Jordanden

Bok av Susanne Boll
En man hittas ihjälfrusen och våldtagen i Judarskogen och Veras vän, polisen Kenneth Karlsson, får fallet på sitt bord. Vera drabbas av symptom på posttraumatisk stress och hennes nya kärlek, den före detta fotbollsspelaren Nico Larsson, rids av självtvivel i sin nya karriär som musiker och söker stöd hos en shaman. Vera har sett hur den typen av alternativ läkekonst kan stjälpa snarare än hjälpa människor, och fallet hon och Kenneth arbetar med gör inget för att skingra hennes oro. Ytterligare en man hittas brutalt våldtagen och ondskan kommer dem oroväckande nära medan kylan äter upp dem inifrån, denna iskalla Stockholmsvinter.
Två pocketböcker i Vera Lilja-serien köpte jag till mig själv på min namnsdag. Båda två fick jag tillfälle att läsa på sommarsemestern 2023. Nu senast blev det Jordanden som är den tredje boken som Susanne Boll har skrivit i den här serien.

Den här gången hittas en man ihjälfrusen och våldtagen i Judarskogen. Vera Liljas kompis, polisen Kenneth Karlsson, får fallet på sitt bord. Samtidigt brottas Vera med kroppligt och själsligt illamående. Hennes nya kille, Nico Larsson, mår inte heller bra utan söker andlig hjälp. Vera dras in i fallet Kenneth jobbar med och det skingrar inte nån oro, precis… Så hittas ytterligare en man, även han brutalt våldtagen, denna iskalla Stockholmsvinter.

Jag säger på en gång att den här boken inte är nån traditionell deckare eller ens kriminalroman. Snarare en psykologisk thriller med dragning åt relationsroman. Huvudbrotten blir nästan sekundära och tar egentligen störst plats i början och slutet. Desto större plats tar Vera Liljas eget mående och hennes egna relationer. Vad som äts tar också en hel del plats på sina ställen. Mest nyfiken blir jag på vännen Ann-Marie som alltid finns där för Vera. Såna vänner växer inte på träd. Dessutom känns det som om Vera kontaktar vännen mest när hon själv är i nöd. Och Ann-Marie ställer alltid upp.

Ett par turer till Motala blir det, men annars är det mest Stockholmsmiljöer som skildras. Vera åker helst kommunalt även om hon i boken också åker taxi och egen bil.

Den här gången saknar jag nåt som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Välskrivet som vanligt och föredömlig längd på boken liksom det faktum att jag inte kan lista ut mördarens identitet i förväg ger ändå pluspoäng.

Mitt omdöme blir högt.
En fantastisk bladvändare som håller spänningen hela vägen som handlar inte bara om brottet utan vänskap, kärlek, värme och relationer mellan olika personer vilket skapar ett djupt i berättelsen. Bästa hittills i serien..
Jag tycker att detta är en spännande thriller med inslag an feelgood. Författaren har lyckas kombinera de två generna mycket bra. Ibland är det så spännande så att nackhåren reser sig och pulsen blir mycket hög. Men på en del sidor så får man läsa om vardagsys och kärlek. Jag tycker att kärleken är en röd tråd i boken. Jag gillar hur karaktärerna är beskrivna. De känns så äkta och trovärdiga. Jag gillar Vera och Nicos kärlek. Återigen har Vera kommit nära ondskan. Frågan är om de ska hitta gärningspersonen i tid? Slutet är mycket överraskande. Boken är väldigt oförutsägbar. Vissa scener i boken är riktigt otäcka. Jag vågade nästan inte att läsa. Boken är otäck,spännande,bra och fängslande. Jag gillar att det trots allt är lite kärlek i boken. Så att jag fick ner pulsen lite. Det är fina miljöbeskrivningar. Boken tappar aldrig den röda tråden. Jag är glad att få läsa om Vera. Hoppas på en fortsättning. Jag vet att jag vill läsa mer om Veta Lilja. Med det slutet så tycker jag att det borde bli en fortsättning. Författaren kan väl inte låta oss lämna Vera så? Jag rekommenderar varmt boken Jordanden
Jag älskar verkligen Vera och Ann-Maries relation, snacka om att ha hittat sig en fantastisk bästavän. Alexio mår inte så bra efter det som hände i förra boken och Vera försöker verkligen vara en vän även till han fast han ljög för henne och hon har gått vidare med Nico, men det är bra att han inte bara försvann.

I den här boken får själva fallet ta en större roll och Vera hjälper mer till med "polisarbetet" genom sin psykologiska utbildning så kan hon läsa in mer i människor samtidigt så är det svårt att läsa en person första gången man ses. Jag ser framemot att läsa mer om Vera och hennes vänner i nästa bok! :)
”Jordanden” är Susanne Bolls sjunde bok och nummer tre i thrillerserien om psykologen Vera Lilja, som släpps idag!

I ”Jordanden” hittas en man ihjälfrusen och våldtagen i Judarskogen och Veras vän, polisen Kenneth Karlsson, får fallet på sitt bord. Till sin hjälp att lösa fallet kallar han in Vera.

Det dröjer inte lång tid förrän ytterligare en man hittas brutalt våldtagen och ondskan kommer dem oroväckande nära.

På det privata planet brottas Vera med stress, utbrändhet och sin relation till Nico men också till exet Alexio.

En lättläst spänningsroman med fokus på karaktärerna och deras relationer och livsöden. Förutom en lagom dos spänning förmedlar boken även värme, kärlek och empati.