X sätt att dö

Bok av Stefan Ahnhem
En tidig sommarkväll när solen ligger över havet beger sig Stefan Ahnhem ut från Råå hamn. På båten sitter en man med ett svärd och tärningen säger att en man ombord ska dö. Helsingborgspolisen har under senaste tiden haft mycket på sitt bord med många svåra utredningar samtidigt. Med ett nytt mordoffer som har hittats kan äntligen jakten på mannen med tärningen inledas.
Låt den aldrig ta slut!
Jag formligen älskade de fyra första böckerna om Fabian Risk, de har verkligen allt. Går det att skriva en femte bok som är lika bra?

X sätt att dö tar vid där Motiv X slutade, med ett gäng ouppklarade och tillsynes helt slumpmässigt utförda mord. Det är högt tempo och vansinnigt spännande, det känns som om jag läser hela boken i ett enda andetag. X sätt att dö är en riktig bladvändare och jag kommer på mig själv med att planera familjens aktiviteter efter min läsning.

Jag funderar mycket på vad som rör sig i huvudet på Stefan Ahnhem när han skriver. Men oavsett vad det är så vill jag att det fortsätter. Hans språk är lika mångfasetterat oavsett om han beskriver en personlighet, ett konstverk eller ett mord och jag sugs in i boken och glömmer tid och rum. Sen blir det ju extra spännande att läsa när boken utspelar sig i närheten av där jag bor.
- Visa kortare text
X sätt att dö är den femte delen i serien, och den delen jag tyckte minst om. Kändes mer som att boken var en sammanfattning av del 4 i början, och blev lite bättre mot slutet.
En spännande bok där jag precis som i hans andra böcker rycks med direkt från början. Tycker sedan att det är lite för mkt och tar för lång tid att komma fram till slutet så jag tappat fokus.
Den här serien är mäktig!
Den tar kriminalromanerna till en helt ny nivå. Ingenstans har jag läst så brutala och råa skildringar av mord. Och ingen serie har spänt över så många böcker och ändå lyckats hålla mig på halster.
Man vet vilka mördarna är men det är jakten på dem som är så spännande och hur de ska kunna koppla en av dom, som är deras kollega, till morden.
Och det är inte bara råa mord utan det är välskrivet och bra gestaltning av karaktärerna.
Man gillar Fabian Risk och hans kollegor.

Man läser denna bok med hjärtat i halsgropen.
Det är gastkramande spänning på högsta nivå. Vissa av scenerna i boken, när mördaren närmar sina offer i en båt tex eller när han går lös på en nöjespark kommer vara svårt att någonsin glömma.
Det är så ohyggligt läskigt.
Gärningsmännen är så smarta och så slipade och lämnar inget åt slumpen.

Mördaren har en tärning som han slår för att se vem han ska mörda och även hur det ska gå till. Med svärd, kniv, vapen eller kanske händerna?

Läs någon av böckerna i serien.
Det är ett mästerverk!
Detta är den femte boken i serien om Fabian Risk (varav jag läst 1,3,4 och nu 5). Denna bok hänger ihop med fjärde delen i serien, utredningen påbörjas i den och fullföljs i denna från där fjärde boken avslutades. Detta gjorde mig sjukt frustrerad när jag läste fjärde boken, man ville ju bara veta ALLT. Trots det har det tagit mig ganska lång tid att plocka upp denna, då jag inte finner de senare böckerna riktigt lika spännande och välskrivna som de första. De är absolut väldigt bra men väldigt många olika trådar samtidigt vilket blivit smått rörigt.

Boken tar som sagt vid där den förgående boken avslutades, och därmed går det inte att säga så mycket om handlingen för att inte avslöja för de som inte läst förgående bok. Men det jag kan säga är att huvudfallet intresserar mig bara till viss del (utredningen kring en kollega i polisens team intresserar mig desto mer..)och jag tycker att denna bok var väldigt upp och ner, vissa delar superspännande och andra nästan långtråkiga i jämförelse. Kanske har man blivit lite bortskämd av de superspännande delarna? Hur som helst så tyckte jag första halvan av boken var helt okej, lite småseg, däremot var andra halvan i helt annan klass! Andra hälften har jag idag sträckläst!

Eftersom boken var både upp och ner blir det svårt att ge boken ett konkret betyg. Jag landar i 3.75 av 5 och rekommenderar verkligen denna serie starkt!!
Jag gillar verkligen böckerna om Fabian Risk! Trots att de emellanåt är på gränsen av vara för otäcka för mig, kan jag inte låta bli att läsa vidare. Spänningen är där från första sidan och hålls sedan vid liv genom bokens alla 483 sidor. Ahnhem är en mästare på att med få ord och meningar lyckas ge en klar bild av de olika inblandade personernas karaktärer, vilket är bra med tanke på det relativt stora persongalleri som byggts upp under seriens gång. Handlingen utspelar sig till största delen i Helsingborg och Köpenhamn. Rekommenderar boken och hela serien!👍📚
Visst är det smart att ge bort böcker som en själv vill läsa? Jag menar, det finns ju en ganska stor chans att givaren får låna dem. Så fräck är jag. En bok jag gav bort i julklapp 2019 var Stefan Ahnhem senaste i Fabian Risk-serien, X sätt att dö. Nu har jag lånat och läst boken.

Denna den femte boken med Fabian Risk som centralfigur fortsätter där fyran slutade. Jakten på tärningsmördaren fortsätter. Fabian Risk jobbar med Helsingborgspolisen, men den senaste tiden har de brottats med många svåra fall. Dessutom kämpar Fabian med sitt dåliga samvete gentemot familjen, som på olika sätt råkar illa ut eller far illa. Samtidigt utreder han en kollega i smyg.

Det här är otäckt redan från starten och det visste jag att det skulle bli. Stefan Ahnhem är ingen ömsint människoskildrare. Hans persongalleri består av figurer som skildras väldigt sparsamt och ganska känslolöst – även huvudpersonens egna nära och kära. Vissa bitar av boken känns dessutom aningen för utdragna och lite tråkiga. Och ibland tar äcklet över, som i beskrivningarna av en misstänkt som äter sitt mjäll och sin skit under naglarna och i beskrivningarna av skadorna ett svärd har åsamkat en man. Det är rent av vidrigt. Ändå måste jag bara fortsätta, för jag vill ju veta ”vem som gjorde vad” och framför allt ”varför”.

Mitt omdöme blir högt.
X sätt att dö av Stefan Ahnhem.
Femte delen om polisen Fabian Riskt.
Ingen hemlighet att jag tycker mycket om den här serien. I bland är det lite väl våldsamt men drivet i boken är magiskt. Det är så spännande så man som läsare sitter på helspänn genom stora partier av boken.
En ruggig mordhistoria för Fabian Risk att försöka lösa. Plötsligt sker flera mord på de mest märkliga utstuderade sätt. Inget likt det andra. Fabian och kollegorna står och stampar i utredningarna. Vad är motiven? Kan de hänga ihop?
Återigen en riktigt läskig historia med tempo. Så bra skriven. Spänning. Upplösningen in i det sista.
X sätt att dö börjar precis där Stefans förra bok, Motiv X slutade. Det är den femte boken om Fabian Risk.
Den här boken är faktiskt lika bra som hans förra. Snabb, verklighetstrogen med snabb puls. Här bjuder Stefan på massa vändningar och överraskningar, och ibland känns det som om jag tittar på en film.
Jag imponeras ständigt av författarens sätt att alltid knyta ihop alla lösa trådar. Han är mästare på att bygga upp spänningen genom hela boken.
Massa obehag och olustkänslor kommer fram när man läser denna.
Rafflande tempo där berättelsen drivs fram hela tiden.
Spänningen hålls vid liv genom hela boken. Läs den. Läs alla böcker om Fabian Risk, du kommer inte ångra dig. ...........................................
Det här är ännu en bok i serien om Fabian Risk. Här kastas läsaren rakt in i händelserna och det blir klart och tydligt en fortsättning på det som hände sist. Mördaren, kallad Tärningsmannen, härjar fortfarande i området och Helsingborgspolisen har börjat inse att det är slumpen som styr vad hans nästa drag ska bli. Tidigare har också en kollega till Fabian Risk hittats död och Risk har därför börjat leda sin egen, privata utredning kring det dödsfallet. Det är nämligen något som inte riktigt stämmer här.

Här i den femte boken om Fabian Risk, finns ingen återvändo. Någon måste konfrontera Tärningsmannen. Denne har givit sig ut på Öresund i jakt på sitt nästa offer. Polisen är honom i hälarna och Fabian Risk tar också upp jakten. När det hela går in på danskt farvatten inser nog ingen vilken betydelse det kommer att få i den slutgiltiga upplösningen. Att konfrontera gärningsmannen är inte enkelt och det ska visa sig att slutet blir något helt annat än det läsaren från början hade kunnat tänka sig.

Vad jag tycker om boken
Det här är en riktigt spännande bok. Jakten på Tärningsmannen har förflutit under flera böcker och man kan inte bortse från att jakten hela tiden varit lika spännande och intressant. Nu tycks det dock som att författaren väljer att knyta ihop säcken kring just det här fallet, för att gå vidare in i nästa äventyr.

Den här boken är en fortsättning på författarens tidigare böcker, som avslutats abrupt och i bokens början märks det ganska tydligt eftersom man ganska direkt kastas in i handlingen utan några direkta förklaringar. Det är dock inget som hindrar att boken läses fristående, men det kan ta ett litet tag att komma in i vad som egentligen sker då. I boken finns ett stort persongalleri och författaren drar i många trådar samtidigt men det gör inte att boken känns rörig eller krånglig att läsa. Personbeskrivningarna hålls relativt korta men trots det kommer många detaljer med, flera av dem biter sig fast hos läsaren.

Det här är en bok för den som vill läsa spänning och deckare utan att allt för många blodiga detaljer beskrivs. Dessutom är det så att läsaren i den här boken inte på förhand kan lista ut exakt vad som ska hända längre fram. Små ledtrådar ges men det är inget som exakt leder fram till slutet.