Anders Knutas, #15

Jag ser dig

Bok av Mari Jungstedt
Frida är på Lilla Karlsö med sina vänner. De firar en sista helg tillsammans innan studierna tar vid igen. Ön är enslig och karg, men naturen är oerhört vacker i september. Vännerna vilar en stund, men när Frida vaknar bredvid sin pojkvän inser hon att han är död, liksom hennes vänner. Fallet tilldelas Knutas.
Denna bok vann jag här på omnible.

När jag vann denna bok och dett är del 15. Så började jag läsa alla böcker och vilken otrolig bra serie. Jag ser dig , var en av dem spännande delen av dem. Fyra ungdomar bor på en ö , när en av dem vaknar så är alla de andra döda och fallet dras igång.
Denna fick såna vändningar att jag var inte riktigt med och sånt älskar jag. Det som jag har märkt är att huvudkaraktärerna står lite still, mycket upprepning tyvärr men hel heten så var det en bra bok.
En spännande deckare med ett oförutsägbart slut! En perfekt bok när man vill ha något lätt- och snabbläst med en handling som går fort fram utan att tumma på miljö- och karaktärsbeskrivningar. Jag har inte läst böckerna i serien i ordning, upplever inte det som nödvändigt även om det säkert höjer läsupplevelsen ett snäpp.
Deckare hör sommaren till, men i ärlighetens namn fungerar det alltid för mig att läsa den genren. Mari Jungstedts femtonde bok om polisen Anders Knutas och hans kollegor vid Gotlandspolisen, Jag ser dig, passar att läsa när som helst.

Egentligen är det rätt sjukt att en kopplar av genom att läsa om hemska mord. Men morden i litteraturen är ju för det mesta fiktiva. I den här boken åker ett gäng studenter ut till Lilla Karlsö för att bo där i några dar. Där är ensligt och ganska öde, de får spara på elen och mobiltäckning finns just bara kring sovstugan. Efter sol och bad ska ungdomarna äta. Frida, tjejen som initierat resan, somnar på stranden. När hon vaknar är… de andra döda. Anders Knutas och hans Karin Jacobsson får fallet på sina bord. Journalisten Johan och fotografen Pia finns också med på ett hörn liksom ett HBTQ-tema.

Det här är snabbläst och lättsmält och inte särskilt djupt – precis som en sommardeckare ska vara. Boken är välskriven, det är korta kapitel och det är spännande. Jag har ett par tänkbara kandidater till mördarrollen, men jag gissar inte rätt. Anders och Karins relation skildras trovärdigt och varmt. Extra roligt är det att delar av berättelsen i form av tillbakablickar utspelar sig i Uppsala och att min arbetsgivare Uppsala universitet har en prominent roll i det hela.

Mitt omdöme blir högt.
Jag ser dig av Mari Jungstedt. Detta är del 15 om kommisarie Knutas.

Jag har läst alla Maris böcker om Knutas och hans kollegor på Gotland, men nu tycker jag nog att de börjar tappa tempo och blir alldeles för lika de tidigare. Det finns ingen ”wow faktor” eller ”jösses så spännande”.
Ändå misstänker jag att jag tillhör den där skaran som fortsätter att läsa hennes böcker trots detta, det kan ju ske något dramatiskt i nästa. Vem vet?

Boken är välskriven och har ett driv, lättläst och har sin spänning. Jag har gillat att få följa de olika karaktärerna och deras liv genom böckerna, men jag upplever att i denna bok att de fått mindre plats och det saknar jag.
Boken Jag ser dig är den 15:e delen som handlar om kommissarie Knutas och personerna runt omkring. Precis som de andra böckerna i serien utspelar sig också den här på Gotland. När den här boken tar sin början har semestern tagit slut och lugnet på Lilla Karlsö har lagt sig. Några studenter håller till på ön och övernattar samt har det trevligt tillsammans. Tjejen Frida och hennes kompisar har tagit en tupplur. När Frida vaknar är inget längre som det ska. Hon somnade på sin pojkväns arm men plötsligt är han och alla de andra döda. Frida är den enda som lever. Alla på högskolan blir chockade och rädda. Mördaren kanske inte bara var ute efter att döda studenterna på ön, utan alla andra kanske också är i fara. Fallet hamnar på kommissarie Knutas bord och han får i uppgift att lösa det tillsammans med sina kollegor.

Runt omkring själv fallet får läsaren också följa Knutas och de andras relationer och fritid. Det ger boken ett helt annat djup

Vad är bra i boken?
Boken är lätt att läsa och den är väldigt spännande. Det är stor risk att man fastnar i den och inte kan lägga den ifrån sig. Miljöbeskrivningar och karaktärsskildringar är också väldigt bra skrivna.

Vad är mindre bra?
Man kan se en del krystad handling i intrigen och en del saker som sker är inte helt logiska.

Vem rekommenderas boken till?
Den här boken rekommenderas till den person som söker efter en välskriven deckare, men som inte vill ha massor av blodiga detaljer. Den passar lika bra att läsa i solstolen som i sängen innan det är dags att sova. För den som har någon koppling till Gotland är det troligen än mer spännande att färdas i alla miljöer i boken.
"Jag ser dig" är Mari Jungstedts senaste bok och handlar, liksom hennes tidigare deckare, om poliskommissarien Knutas på Gotland. Den här gången äger handlingen rum på ön Lilla Karlsö, där en grupp studenter från högskolan på Gotland har tagit sin tillflykt.
Frida har somnat på sin pojkväns arm och när hon vaknar upp inser hon att alla hennes kamrater har blivit mördade. Polisen startar en febril utredning för att få fast mördaren, vars motiv länge höljer sig i dunkel. Parallellt får man som vanligt följa polisernas privatliv och deras utveckling på det personliga planet.

Mari Jungstedt beskriver miljön på Gotland väldigt bra, vilket gör det lätt igenkännbart om man själv varit på ön. Det är också kul att följa de gamla karaktärerna, som hängt med ända från bok ett. Själva mordgåtan är som vanligt intrikat och håller läsaren på helspänn ända till de allra sista sidorna. Boken är dessutom snabbläst och en riktig bladvändare.

Jag skulle rekommendera boken till de som tycker om att läsa svenska deckare, då denna bok håller mycket hög klass inom just den genren. Det är också en god rekommendation för personer som känner väl till Gotland och som därför kan känna igen sig i de olika miljöerna.