Femtiotvå festliga riksdagsledamöter

Bok av Kalle Lind
Trodde du att riksdagen befolkas av 349 träbockar, dönickar och torrbollar? Då hade du fel. Riksdagen representerar hela svenska folket och innehåller alltså även sin beskärda del av knäppgökar, fritänkare och före detta hallåor på SVT. En av dem kallade in en schaman för att kontrollera att riksdagens vattensystem inte rann åt fel håll. En annan skrev världens sämsta science fiction-historia. Och så var det han som skrev motionen om att släppa alla burfåglar fria. Kalle Lind har samlat ihop de mest spektakulära av våra folkvalda från brunhöger till tokvänster och tecknat ett porträtt av var och en. Resultatet är en parad av bisarra figurer, storslagna idéer, småslagna idéer, underliga händelser, häpnadsväckande historier och några tarvliga tasksparkar. På kuppen får man många udda kunskaper som kan komma väl till pass i Vem vet mest? Stilen och humorn känns igen från författarens tidigare böcker. Personerna känns många gånger igen från nyheterna.
Kalle Lind är en mästare på edutainment - underhållning med undervisande syften. I den här boken berättar han kunnigt och engagerat med en stor dos komik om händelser från toppen av Sveriges politiska värld. Varje kapitel porträtterar en politiker som suttit i Sveriges riksdag med fokus på något tokigt och uppseendeväckande som personen gjort. En del händelser är kända för allmänheten medan andra, tyvärr måste jag säga, inte fått så stor uppmärksamhet eller faktiskt ingen uppståndelse alls i media. Varje avsnitt är således en lektion i politisk historia genomsyrad av komik. Framställningen är så underhållande att det blir mycket roligt och lättsamt att ta till sig. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av politisk historia eller personerna bakom de fina titlarna men Lind har definitivt omvänt mig.
Är verkligen stockholmare smartare än lantisar? Boken kom ut 2012 och man har glömt många larvigheter och skandaler sedan dess.
Det har nu gått nästan 10 år och Kalle Lind kan nu göra sätta ihop en canasta-kortlek med festliga och festande politiker och deras mindre smarta drag.
Rekommenderas för den som är intresserad av politik