Juliette : kvinnan som läste på metron

La fille qui lisait dans le metro
Bok av Christine Féret-Fleury
Varm och småknäpp biblioterapi i Parismiljö Juliette tar metron vid samma tid varje dag. Linje 6. Hon älskar att iaktta de andra resenärerna som läser. Den gamla damen, samlaren av förstautgåvor, matematikstudenten, den unga kvinnan som börjar gråta på sida 247. Hon iakttar dem fascinerat och på något sätt ger de hennes förutsägbara och bleka tillvaro lite mer färg. Men en dag bestämmer sig Juliette för att kliva av två stationer för tidigt. När hon sedan tar vägen via en avsides gata upptäcker hon en bok inklämd i dörröppningen på en gammal rostig port. Hon kan inte låta bli att stanna till och i samma ögonblick tar hennes liv en oväntad vändning. En berättelse om kärleken till böcker, medmänsklighet och att hitta tillbaka till livsgnistan. Christine Féret-Fleury har arbetat som förläggare av barnböcker och skrev sin första barnbok 1996. Sedan dess har hon även skrivit för vuxna och är nu uppe i över 80 titlar. Juliette kvinnan som läste på metron är den första som utkommer på svenska. "En härlig saga med en gnutta galenskap, för alla läsare som vill stänga igen en bok med ett leende på läpparna". LIRE
Varje dag, vid samma tid tar Juliette metron till arbetet. Hon arbetar som fastighetsmäklare och vantrivs med det. På metron läser hon alltid och samtidigt studerar hon sina läsande medresenärer och fantiserar om deras liv. En dag stiger hon av metron några stationer tidigare och tar en omväg. Hon promenerar och hamnar i en gränd, där ser hon er rostig gammal dörr som är uppsatt med hjälp av en bok. Hon blir nyfiken, stannar till och där tar hennes liv en oväntad vändning.
Boken är en berättelse om böcker, kärleken till böcker, att hitta rätt i livet och att böcker kan hjälpa oss att "läka".
Det är en småknäpp och varm feel-good-bok!