Roskoden

The Rose Code
Bok av Kate Quinn
Mitt under brinnande krig möts tre kvinnor på en gård ute på den engelska landsbygden för att knäcka de tyska militära koderna. Året är 1940 och England förbereder sig för att bekämpa nazisterna. Tre sinsemellan väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den mystiska lantliga gården Bletchley Park där Storbritanniens främsta hjärnor tränas för att kunna knäcka de tyska militära koderna. Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sliter på de tre vännerna och Osla, Mab och Beth blir till slut bittra fiender. Efter kriget, samtidigt som kronprinsessan Elizabeth ska gifta sig med sin Philip, förs de tre samman igen av ett krypterat brev. En mystisk förrädare från Bletchley Park-tiden har dykt upp, och nu måste Osla, Mab och Beth lägga fiendeskapet åt sidan och tillsammans knäcka en sista kod. "Detta är en bladvändare utan like, efter att snabbt ha presenterats för karaktärerna flyger man fram över sidorna. (...) Roskoden är definitivt hennes bästa roman hittills." Frida Jönsson, BTJ-häftet Kate Quinn är en amerikansk författare, bosatt i Södra Kalifornien. Quinn har alltid intresserat sig för historia och har skrivit en rad storsäljande romaner som blivit översatta till flera språk. Kodnamn Alice såldes i över 1 miljon exemplar. Jägarinnan nominerades till Årets bok 2020 i Sverige.
6 utgåvor
Välj utgåva
The Rose CodeEngelska - Inbunden
ISBN: 9780063059412
The Rose CodeEngelska - Pocket
ISBN: 9780063062450
The Rose Code CD: A NovelEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780063067103
The Rose CodeEngelska - Pocket
ISBN: 9780063060449
RoskodenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789150963489
Kate Quinns tidigare böcker är riktiga bokpärlor, men jag måste säga att Roskoden är den bästa hon har skrivit. Fenomenalt välskriven. Historien växlar mellan krigstiden och tiden efter, sakta men säkert tar berättelsen form och läsaren får lära känna de tre kvinnorna. Quinn har blandat verkliga händelser och personer med påhittade dito, vilket resulterar i en stark känsla av att det är på riktigt. Lysande personporträtt och miljöbeskrivningar gör det lätt att leva sig in i berättelsen, de tar form och blir livs levande. Så de drygt 600 sidorna till trots så går boken för fort att läsa ut.

Jag vill säga att Roskoden är en roman som har ALLT. Historiens vingslag, kärlek, sorg och mycket spänning. Ett mysterium ska lösas, och sidorna rasslar i snabb takt för att få hela bilden. Och förstås, det som blivit Quinns signum; Starka kvinnor som gjort skillnad. Så glad att jag har hittat Kate Quinn, vilken fantastisk författare hon är! Avundas er som inte läst nåt av henne, för ni har tre underbara äventyr att se fram emot.