Roskoden

The Rose Code
Bok av Kate Quinn
Mitt under brinnande krig möts tre kvinnor på en gård ute på den engelska landsbygden för att knäcka de tyska militära koderna. Året är 1940 och England förbereder sig för att bekämpa nazisterna. Tre sinsemellan väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den mystiska lantliga gården Bletchley Park där Storbritanniens främsta hjärnor tränas för att kunna knäcka de tyska militära koderna. Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sliter på de tre vännerna och Osla, Mab och Beth blir till slut bittra fiender. Efter kriget, samtidigt som kronprinsessan Elizabeth ska gifta sig med sin Philip, förs de tre samman igen av ett krypterat brev. En mystisk förrädare från Bletchley Park-tiden har dykt upp, och nu måste Osla, Mab och Beth lägga fiendeskapet åt sidan och tillsammans knäcka en sista kod. "Detta är en bladvändare utan like, efter att snabbt ha presenterats för karaktärerna flyger man fram över sidorna. (...) Roskoden är definitivt hennes bästa roman hittills." Frida Jönsson, BTJ-häftet Kate Quinn är en amerikansk författare, bosatt i Södra Kalifornien. Quinn har alltid intresserat sig för historia och har skrivit en rad storsäljande romaner som blivit översatta till flera språk. Kodnamn Alice såldes i över 1 miljon exemplar. Jägarinnan nominerades till Årets bok 2020 i Sverige.
Året är 1940 och England förbereder sig för strid mot nazisterna. Tre olika kvinnor - Osla, Mab och Beth kallas till den hemlighetsfulla egendomen Bletchly Park, där tränas de för att lära sig knäcka de tyska militära koderna. Oväntad vänskap uppstår dom emellan mellan den sätts på på prov av krig, förluster och hemligheter. Efter kriget 1947, under förberedelserna för kronprinsessan Elizabeths bröllop får två av dem ett krypterat meddelande. Det visar sig att det fanns en förrädare på Bletchly Park och de tre kvinnorna tvingas att samarbeta igen för att knäcka koden och avslöja vem förrädaren är….

Jag har tidigare läst författarens bok Jägarinnan, en bok som jag verkligen gillade, så mina förväntningar var höga på denna bok - och jag blev inte besviken. Trots att boken är tjock som en tegelsten så upplever jag den inte som det - den är välskriven och ett har bra driv framåt och det gör att sidorna flyter på snabbt. Jag är svag för historiska romaner där jag får läsa två parallella historier som pendlar mellan två tidsepoker och som knyts samman på slutet precis som denna gör. Bokens story bygger delvis på verkliga händelser och som blandas med fiktion och det gör att boken känns mer realistisk. Den här boken är en riktig pärla - fascinerade och gripande och den bjuder på både kärlek, vänskap, sorg, spänning, intriger och starka kvinnoporträtt.