Medan världen ser på

Bok av Anna Larsson
Medan världen ser på är en känsloladdad roman om omöjlig kärlek och kändisskapets mörka baksidor. Efter en rejäl livskrasch har Sara lagt karriären på hyllan och arbetar nu som ekonom på ett litet förlag i Stockholm. Men allt förändras då Hollywood får upp ögonen för förlagets succéförfattare Eben Carlsson. Sara tvingas följa med Eben till Los Angeles och där möter hon stjärnskådespelaren John Williams. På ytan är han just som hon föreställt sig, arrogant och blaserad, och hon håller sig på avstånd. Men något sker mellan dem. Något händer. Mot alla odds inleder Sara och John en trevande relation. Men har deras kärlek någon chans, när de lever så olika liv och har helt skilda drömmar?
Efter en rejäl livskrasch har Sara börjat om. Karriären är lagd på hyllan och hon trivs med sin lugna tillvaro. En dag förändras allt när Hollywood får upp ögonen för förlagets succéförfattare Eben. Sara tvingas följa med Eben till Los Angeles för att diskutera ett avtal och där möter hon stjärnskådespelaren John - den mest eftertraktade mannen i filmvärlden. Kemi uppstår mellan dem….men har deras kärlek någon chans - med galna fans, beundrare och paparazzi….

Wow vilken debut! Jag föll som en fura - jag är helt tagen av boken redan från första sidan, jag sträckläste boken. Jag dras med på ett obeskrivligt sätt i miljöerna och karaktärerna och det känns som att jag tittar på en fanatiskt film - och jag vill inte att den ska ta slut. Boken bjuder på kärlek, humor, romantik, heta scener och baksidan av kändisskap ( som skvaller, paparazzi ). Boken fångar mitt hjärta och detta är en riktig pärla som man inte får missa.
Det är länge sedan jag fastnade så totalt i en bok att jag satt vaken tills den var utläst, men Medan världen ser på fick mig att gå omkring som en zombie dagen efter, bara för att jag inte kunde sluta läsa.

Sara arbetar som ekonom på ett förlag, och valde att ta det jobbet efter en krasch som fick henne att fly Sverige i några år. Hon är nöjd med det nya jobbet, eftersom det inte alls är lika händelserikt och stressigt. Och så fortsätter det, tills hon kommer hem efter en semester och förlagets stjärnförfattare Eben har fått kontakt med Hollywood och ska ha ett möte med ett filmbolag. Han vill att Sara ska följa med, för hon förstår sig på siffror. Väl där möter de också skådespelaren John Williams som är tänkt till huvudrollen. Eben får kalla fötter, och de åker hem till Sverige. Men snart dyker filmbolaget, och John, upp i Stockholm och Sara har fått många fler arbetsuppgifter än hon tänkt sig. Dessutom, utan att någon av de har tänkt det, inleder Sara och John ett trevande förhållande som de tror är hemligt men är allt annat än just det.

Persongalleriet är lagom stort och jag gillar att fokus främst ligger på Sara och till viss del också på John. Sara som huvudkaraktär är bra. Hon är komplex och visar hur hon känner, speciellt när hon hamnar i situationer hon inte alls är bekväm i. Hon är en privat person, och riskerar allt när hon fastnar mer för John är hon tänkt sig. John är också bra som karaktär, och visar tydligt på medaljens baksida när det kommer till att vara känd. Att hur man verkar för världen, inte alltid är så man är. Jag älskar att få störa mig på Merja och tycker att hon är en perfekt ”ondskefull” karaktär.

Jag gillar att Anna Larsson inte räds för att visa på det tråkiga i situationer. Vi får verkligen följa med hur hemskt det är för John som en av världens mest eftertraktade personer med appar som listar där han är just nu och han dyker upp på paparazzi-foton överallt. Inte heller Sara slipper undan utan jagas av paparazzi och kan till slut inte ens gå ensam någonstans. Det är också bra att inte Larsson räds att ta upp effekten av att det blir för mycket på jobbet, och att det kanske inte alls är så att man har alla på sin sida när man ändrar sin livsriktning.

Inte ens sexscenerna, som annars brukar vara ställen där jag drar upp skämskudden, är för mycket för mig, utan jag tycker att allt känns bra avvägt. Miljöskildringarna är trovärdiga och jag får lätt upp bilder i huvudet på vad som än händer. Blandningen av spänning, drama och romans är snyggt skriven och det händer hela tiden något nytt som gör att jag vill fortsätta läsa. Och även om det är en feelgood, som så ofta betyder att man vet ungefär vad som kommer att hända på slutet, är det inte bara glad och positiv läsning genom hela.

Språket är bra och har ett fint flyt genom hela boken, och vill återigen lyfta fram Larssons gestaltningsspråk både på miljöer och karaktärer. Medan världen ser på är en riktig bladvändare.