Fem kvinnor : den aldrig återgivna historien om Jack the Rippers offer

The five
Hallie Rubenhold
Historiskt har man alltid sagt att de som mördades av Jack the Ripper i London under hösten 1888 ”bara” var prostituerade. Med denna bok visar historikern Hallie Rubenhold med medryckande berättarförmåga om de fem kvinnornas olika och tragiska liv fram tills att de blev mördade. Det visar sig att majoriteten av dem inte var prostituerade eller hade prostitution som sin huvudsakliga inkomst.
De olika kvinnornas berättelser binds samman med Rubenholds historiska kunskap om hur livet och förutsättningarna såg ut i de miljöer kvinnorna hamnade i. Fram träder ett samhälle där rättsväsendet tar för givet att kvinnor som bor på gatan är prostituerade, trots att så inte alltid var fallet, där kvinnors rättigheter var mycket begränsade och där mycket av den hjälp som samhället erbjöd var villkorad intill slavliknande förhållanden.

Rubenholds fantastiska berättarförmåga fick mig att känna mig närvarande med kvinnorna hon skrev om och de livssituationer de gick igenom. Det var svårt att släppa boken ifrån sig. En bladvändare.
Rekommenderas för den som är intresserad av kvinnohistoria