Tant Mittiprick

Betty MacDonald
Tant Mittiprick kanske ser liten ut, men hon har stor genomslagskraft. Hon är nämligen expert på besvärliga och bråkiga barn som inte lyder sina föräldrar. Även om många av hennes metoder i dagens moderna samhälle framstår som något okonventionella är det här en läsvärd, rolig och bra bok som passar både barn och vuxna.
Det här är utan att tveka en av de bästa barnböckerna genom tiderna. Den är i original skriven på engelska och heter då Mrs. Piggle Wiggle. Huvudkaraktären är egentligen kanske både tant Mittiprick själv och barnen som hon hjälper. Tant Mittiprick är en tillsynes liten tant som bor i ett uppochnervänt hus och som har en papegoja som heter Penelope. Hon är expert på att ta hand om och "tämja" bråkiga och besvärliga barn. Genom att delvis ge dem av sin egen medicin och lära dem läxor av olika slag hittar hon sätt som leder barnen på bättre vägar.

Boken känns inte lika förmanande och moralkakig som det kanske låter som om att den är. Tvärtom är den väldigt rolig och fylld med roliga upptåg och bilder. Och en och en annan moralkaka också förstås, liksom många andra barnböcker. Den här boken har lärt flera generationer av barn läxor och fått dem att komma till insikt och skratta åt olika lösningar på vardagliga problem. Exempelvis att det kan börja växa rädisor på det barn som inte tvättar sig ordentligt.

Den här berättelsen tål att läsas om som vuxen också och det går alltid att hitta nya nivåer och vinklar att inspireras av. För vem skulle inte vilja få vägledning av tant Mittiprick? Alla lösningar kanske inte går att applicera på vår moderna värld, men det roliga är att de allra flesta av både problemen och lösningarna fortfarande förekommer i vår tid.