Kalle och chokladfabriken

Charlie and the Chocolate Factory
Bok av Roald Dahl
Kalles familj lever ett fattigt liv. Så fattigt att de inte har råd att äta något annat än kål. Kalle drömmer sig ofta bort till den spektakulära godisfabriken där Willy Wonka huserar. När Kalle en dag kommer över en mycket unik biljett förvandlas hans drömmar till verklighet. Biljetten innebär nämligen att ägaren till den ska få besöka fabriken och dessutom består vinsten av en hel livsförbrukning av godis!.
Den bästa barnboken där man verkligen fick använda sin fantasi, även om den blev något annorlunda mot filmerna
Kalle lever ett fattigt liv tillsammans med sina föräldrar och mor- och farföräldrar. Han hör talas om att den stora chokladfabrikören Willy Wonka har gömt ett antal gyllene biljetter i chokladkakor. Kalle drömmer om att kunna få tag på en av dessa biljetter, och lyckas! Tillsammans med de andra lyckliga biljettinnehavarna bjuds Kalle in till Willy Wonkas fantastiska fabrik där många spännande saker händer.

Roald Dahl är helt magisk i sitt berättande, fantasifull, humoristisk och med ett språk som är fullständigt tungvrickande, är detta en underbar bok att läsa.
Det finns delar i berättelsen som jag verkligen gillar, till exempel hur det ändå händer bra saker för Kalle. Andra delar av berättelsen är jag inte riktigt lika förtjust i. Överlag så tycker jag att det var en okej bok. En sak jag tänkte på nu när jag läste om den var att barnen beskrevs både efter hur de var men även hur de ser ut. Det är kanske en sak som jag inte skulle ha tänkt på som yngre, men var något som jag reagerade lite på nu.