Ängeln i London

Bok av Charlotte Ekbom
Hallå? ropade Angelika men fick inget svar. Ljudet av hennes egen röst ekade i huvudet. Hon ryckte till när hon såg sig själv i hallspegeln och vände sig instinktivt bort. Precis som på flygplatsen fick hon en egendomlig känsla av att någon iakttog henne. Tolvåriga Angelika reser själv till London för att hälsa på sin pappa Gustav. Tanken är att mamma Sissela också ska komma dit efter någon vecka, men Angelika inser snart att ingenting kommer bli som hon tänkt sig. Gustav jobbar jämt, Sissela drar sig för att boka biljetten och Angelika lämnas ensam kvar i lägenheten i London. Samtidigt börjar märkliga saker hända. Vem är den underliga mannen på flygplanet? Vad vill den gamla damen på kyrkogården och vilken är hemligheten som alla tycks känna till utom Angelika? Kommer deras familj någonsin vara tillsammans igen? När Angelikas farmor dyker upp bestämmer de sig tillsammans för att ta saken i egna händer. Ängeln i London är en varm, spännande feelgood-berättelse som är svår att lägga ifrån sig. Charlotte Ekbom är sedan tidigare känd för sina spännande relationsromaner för vuxna.
9789176340387
Välj utgåva
Ängeln i LondonSvenska - E-bok
ISBN: 9789176340387
Ängeln i LondonSvenska - Inbunden
ISBN: 9789189147942
Ängeln i LondonSvenska - Ljudbok
ISBN: 9788726780482
Ett känsloladdat äventyr!
Det är alltid en utmaning att recensera böcker som riktar sig till barn och ungdomar. Även om jag tar på mig "rätt-ålders-glasögonen" så har man ju ett annat sätt att referera till saker och ting.

Tolvåriga Angelika åker till sin pappa i London. Hennes mamma ska komma några dagar senare men skjuter hela tiden upp resan. Hennes pappa jobbar hela tiden men farmor kommer och vi får följa med på deras upptåg.

Jag fastande direkt för boken, den är så fylld av mystik och en massa obesvarade frågor. Jag fick samma känsla som när jag, som 12-åring, läste böckerna om Agnes Cecilia av Maria Gripe.

Läsandet flyter på bra, den är både välskriven och har korta kapitel. Charlotte Ekbom har en fantastisk förmåga att göra känslorna levande, man känner både Angelikas oro och förvirring över allt som händer och hennes tacksamhet till sin farmor.

Ängeln i London riktar sig främst till 9-12-åringar men jag tror absolut att den passar lika bra till lite äldre ungdomar och till vuxna.
12-åriga Angelas pappa jobbar i London. Nu närmar det sig jul och Angela ska åka dit själv, medan hennes mamma kommer om några dagar.

Det blir inte som Angela tänkt sig i London. Hennes mamma skjuter bara upp sin resa och hennes pappa bara jobbar och har inte tid att umgås.
Hon känner sig bortglömd av sina föräldrar, så det är tur hon har sin farmor där.

Samtidigt händer det konstiga saker. Angela känner sig iakttagen, en äldre kvinna syns överallt och en man vet vem hon är. Och vad är det för hemlighet föräldrarna har som hon inte får veta.

Detta är en underbar feelgood för yngre. Den är spännande och berör väldigt mycket. Här finns ensamhet, rädsla, oro, sorg, hemligheter och besvikelse.
Mystiken gör att man vill läsa mer för att få veta vad som händer. Man är fast från första sidan.

Boken är en kapitelbok med stor text och har ett fint språk. Den vänder sig till 9-12 år, och jag tror den fungerar flera år till.
En sån liten pärla. Charlotte Ekbom har skrivit en fin berättelse i feelgood-kostym. Här finns en värme och ett djup. Svåra ämnen och känslor får ta plats. Det är spännande och engagerande läsning som bjuds. Boken är lättläst med bra språk och relativt korta kapitel, som jag tänker passar målgruppen ca 9-12 år alldeles utmärkt.
Jag tyckte mycket om Ängeln i London trots att jag inte tillhör målgruppen. Och det gör inte 6-åringen heller, men den här pärlan hamnar på vänt i hennes bokhylla.