Ängeln i London

Bok av Charlotte Ekbom
Redan när tolvåriga Angelika befinner sig på flygplatsen får hon en känsla av att någon iakttar henne. Hon ska resa ensam till London för att hälsa på sin pappa Gustav, och tanken är att hennes mamma Sissela också ska komma dit efter någon vecka. När Angelika kliver in i hallen hos sin pappa, kommer den olustiga känslan tillbaka, hon ser sig själv i hallspegeln men vänder sig instinktivt bort igen. Ingenting i London blir som hon tänkt. Hennes pappa jobbar hela tiden och är aldrig hemma, samtidigt som mamma Sissela aldrig tycks boka någon flygbiljett för att komma dit. Som om det inte vore nog, fortsätter mystiska saker att hända och Angelika känner mer och mer att någonting är fel. Vem var den underliga mannen på flygplanet? Vad vill den gamla damen på kyrkogården och vilken är hemligheten som alla tycks känna till förutom Angelika? Och den största frågan - kommer deras familj någonsin att återförenas? Charlotte Ekbom (1971-) är en svensk författare, översättare och marknadskoordinator, bosatt i Sollentuna utanför Stockholm. Hon har medverkat i ett flertal novellantologier, däribland Kära mamma (2018) och Revansch 2020: tiden och döden (2020), samt författat böcker för såväl unga som vuxna. Ungdomsboken Ängeln i London (2020) är hennes fjärde roman.
12-åriga Angelas pappa jobbar i London. Nu närmar det sig jul och Angela ska åka dit själv, medan hennes mamma kommer om några dagar.

Det blir inte som Angela tänkt sig i London. Hennes mamma skjuter bara upp sin resa och hennes pappa bara jobbar och har inte tid att umgås.
Hon känner sig bortglömd av sina föräldrar, så det är tur hon har sin farmor där.

Samtidigt händer det konstiga saker. Angela känner sig iakttagen, en äldre kvinna syns överallt och en man vet vem hon är. Och vad är det för hemlighet föräldrarna har som hon inte får veta.

Detta är en underbar feelgood för yngre. Den är spännande och berör väldigt mycket. Här finns ensamhet, rädsla, oro, sorg, hemligheter och besvikelse.
Mystiken gör att man vill läsa mer för att få veta vad som händer. Man är fast från första sidan.

Boken är en kapitelbok med stor text och har ett fint språk. Den vänder sig till 9-12 år, och jag tror den fungerar flera år till.