Annalena

Recensioner

Dagboken – Jag sökte dig och fann mitt hjärta
Film från 2004 regisserad av Nick Cassavetes

Betyg 5
En av de mest gripande filmer jag sett. Jag har sett den flera gånger och tårarna rinner varje gång. Så himla fin och så sorglig. En filmupplevelse jag bär med mig i mitt hjärta.

Allt som en gång var
Bok av Sanna Mac Donald

Betyg 5
Åh!! Oj, oj ,oj!! Jag hade höga förväntningar inför uppföljaren till Om allt vore annorlunda. Och kanske var jag lite orolig. Inte för att inte boken skulle vara bra, utan för att jag drivit upp mina förväntningar alltför högt. Men jag hade inte behövt oroa mig. Sanna Mac Donald har överträffat sig själv och har skrivit en berättelse, lika välskriven som den förra och med samma finstämda och varma ton. Jag är tagen och berörd av de livsöden Sanna låter oss ta del av. Känslor har yrt runt och tårar har runnit.
Båda böckerna bjuder en rejäl dos hbtq-historia som ger nyttiga perspektiv. Jag känner beundran för, och tacksamhet till de som gick före och kämpade för ett inkluderande samhälle. Ett samhälle där var och en har rätt att vara sig själv.
Allt som en gång var får full kanna, ☕☕☕☕☕ och en rejäl
🍰 för det fina omslaget.

Ingen skulle få veta
Bok av Anna Kansell

Betyg 5
Anna Kansell har nog skrivit årets viktigaste bok. Jag är tagen, nära på mållös. Den här nakna och hudlösa barndomsskildringen går rakt in i mitt hjärta. Tårarna rinner och jag känner framför allt med Maria och hennes syster, men även med resten av familjen. Jag känner också en viss ilska mot dem som såg, men ändå inget gjorde. Reagerade på hur dagisfröken inte agerade utifrån det som Maria berättade. Idag hade det nog inte gått till så, med tanke på den anmälningsplikt som åligger personal inom barnomsorg och skola.
Jag tänker att det är för väl att synen på psykisk ohälsa har förändrats. Att vi inte längre behöver skämmas över att själen mår dåligt och att det är något som det får talas om. Inget barn ska behöva leva med en elefant i vardagsrummet utan att få tala om den. Anna Kansells bok bidrar till den positiva utvecklingen, tänker jag.
Ingen skulle få veta är en ytterst välskriven bok som griper tag och berör från allra första sidan. Anna Kansells miljöbeskrivningar är klockrena och 70- och 80-talet är tydligt närvarande med ABBA, Starlet och blandband a'la Tracks. Som sagt, det här är en av årets viktigaste böcker. Läs den! Ingen skulle få veta får full kanna, ☕☕☕☕☕.

Nyckeln till frihet
Film från 1994 regisserad av Frank Darabont

Betyg 5
En storslagen film som jag sett fler än en gång. Filmen har en gripande story och karaktärerna tolkas mästerligt av Morgan Freeman och Tim Robbins. Om du inte redan sett den så gör dig redo för en filmupplevelse som du troligen kommer bära med dig resten av livet. Har du redan sett den, unna dig att se den igen - det är en film som håller för att se många gånger. Nyckeln till frihet får ☕☕☕☕☕ rykande gott te.

Livstjuvarna
Bok av Linda Andersson

Betyg 4
Linda Andersson!! Hjälp, oj och wow!! Det här var grymt spännande och helt galet. Jag drabbades av en ångestliknande känsla flera gånger under läsningen. Tänk en sån fantasi den här författaren besitter, imponerande!! Det här är en bladvändare så det dröjde inte länge innan jag var fast i Dödsriket. Jag kan inte annat än varmt rekommendera denna fantasypärla, även om jag tycker det är skönt att ha sluppit därifrån 😉. Livstjuvarna får ☕☕☕☕ + en påtår samt en stor 🍰 för det vackra omslaget.

Drömfångaren
Bok av Marcus Tallberg

Betyg 4
Här har vi uppföljaren till den dystopiska romanen Kraften som fick toppbetyg av mig. Min förväntan var således hög när jag tog mig an Drömfångaren. Jag fann det svårt att komma in i boken, den grep inte tag i mig såsom Kraften gjorde. Men jag ville ändå ge den en ärlig chans eftersom att jag tycker om karaktärerna och den postapokalyptiska värld som de lever i. Efter drygt halva boken hände något och jag började känna engagemang i storyn. Det blev riktigt spännande och handlingen bjöd en och annan plot twist. Liksom i Kraften, låter Tallberg avsluta Drömfångaren med en cliffhanger, som får mig att hoppas att nästa bok inte dröjer alltför länge.
Boken hade behövt ytterligare en korrläsning, en hel del slarvfel, stavfel och grammatiska tokigheter förekommer. För det är onödigt att låta en grymt bra berättelse störas av språkliga missar, inte sant?
Drömfångaren är en värdig uppföljare till Kraften, men den fyller inte hela kannan. Men ☕☕☕☕ rykande gott te blir det i alla fall. Läs!! Men inte utan att läsa Kraften först, det blir bäst så.

Utmattningens labyrint
Bok av Ulrika Malmesved

Betyg 5
Det här är en riktig pärla om utmattning. Boken belyser sjukdomen ur två perspektiv, patientens och läkarens. I varje kapitel varvas de två rösterna. Kapitlen är lagom långa och texten är lättläst i en luftig layout, med bilder, text och citat i fet stil. Just citaten möjliggör läsning för den som i sin utmattning har svårt att ta till sig hela texten.
Detta är en viktig bok för alla, utmattning är en alltför vanlig sjukdom i vårt samhälle. Tyvärr haltar kunskapen hos många människor och professioner. Detta blir olyckligt när den tar sig uttryck i framför allt Försäkringskassans bedömningar/överprövningar av läkares intyg. En omgivning som inte förstår gör inte patienten friskare. Därför är det här en bok som ALLA borde läsa. Den är lättläst och bjuder på värdefulla insikter och kunskap. För den som är utmattad är boken att betrakta som lite av en livboj, den är bekräftande, förklarande och hoppingivande.
Utmattningens labyrint får ☕☕☕☕☕ plus en väl tilltagen 🍰 för de fina bilderna.

Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café
Film från 1991 regisserad av Jon Avnet

Betyg 5
En sån varm och fin berättelse. Så sorglig, så rolig. Vi bjuds två parallella berättelser, den ena rör sig i 20-talets amerikanska söder och den andra befinner sig i sent 80-tal. Det är en film som håller än idag. Mitt favoritcitat från filmen är "The secret's in the sauce" 😉. Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café får ☕☕☕☕☕.

Tant Gredelins Vintage
Bok av Anna-Lena Stålnacke

Betyg 5
Wow, wow och wow en gång till!! I'm in love ❤!! En sån pärla till bok!! Lyckan jag känner när jag läser. Rädslan för att den snart ska ta slut. Och boksmällan den lämnar mig med när sista sidan är läst. Det är vemodigt och känns tomt utan Tant Gredelins Vintage. Anna Lena Stålnacke har skrivit årets bästa feelgood, utan tvekan. Lyllos dig som ännu inte läst. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer en uppföljare/återställare.
Tant Gredelins Vintage får så klart full kanna, ☕☕☕☕☕ plus en stor 🍰 för det ursnygga omslaget.

Anteckningar från en orolig planet
Bok av Matt Haig

Betyg 4
En sån pärla!! Matt Haig har skrivit en minst sagt tankeväckande bok. Det är huvudet på spiken gång på gång. " När till och med själva planeten vi bebor är stressad, är det så konstigt att vi också är det?" Det citatet får mig att tänka på det klockrena citatet i Scener ur hjärtat av Malena Ernman; "utbrända människor på en utbränd planet ".
Haigs bok manar till eftertanke och han bjuder oss en möjlighet att må bättre i vår uppkopplade värld.
Jag finner den här boken ytterst läsvärd och jag tror att du också kommer göra det, läs den vetja!!
Anteckningar från en orolig planet får ☕☕☕☕ + en påtår.