Annalena

Jag är av den åsikten att julklappar och presenter med fördel kan inhandlas second hand. Det är roligt att kunna handplocka något unikt. Självklart är plagget jag ger bort i fint skick och nytvättat. Jag själv blir glad av att få presenter som är köpta på loppis eller som min vän har använt. Återbruk är helt enkelt grejen och ligger helt rätt i tiden. Bra för plånboken, miljön och inte minst för huden som slipper kemikalier som oftast finns i nya kläder.
Oj, oj Tobias Skog Tietz. Det här är smärtsam läsning, det berör och letar sig in i hjärtat. Tietz har ett vackert språk och skriver naket, men respektfullt. Det är sorgligt, så sorgligt. Tårarna rinner och jag delar för en stund Lillians öde, hennes sorg och hennes skam.
Det här är en viktig berättelse. En berättelse som påminner oss om att den som lever i ett utanförskap också är en människa med sin egen unika historia. Vi behöver påminna oss om det ibland, inte sant?
Utifrån inget ljus till hjälp får ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.
Böcker är alltid bästa presenten. Är boken dessutom begagnad så är det en gåva i sig, genom att vara lite mer klimatsmart och snällare mot moder jord. Bra för plånboken också, inte sant 👍. Ge boken tillsammans med ett gott te och en loppad temugg och du gör en bokälskare lycklig som ett barn på julafton 🎄📚☕❤.

Blåmärken

Bok av Lina Arvidsson
Lina Arvidsson har gjort det igen!! Hon har skrivit ännu en ruggigt bra roman som belyser ett av vårt största samhällproblem, mäns våld mot kvinnor. Och Lina gör det så bra. Storyn griper tag i mig och engagerar mig från första stund. Jag hade höga förväntningar med tanke på hennes förra roman och trodde inte att denna bok kunde överträffa den läsupplevelsen. Men jag hade fel. Blåmärken får ☕☕☕☕☕. Läs vetja!
Wow, här har vi en riktigt bra romandebut. Mia Gahne har skrivit en roman som på ytan kan ge sken av feelgood. Men Sofias jävla verklighet präglas av mer djup, mer svärta och smärta än den typiska romanen i ovan nämnd genre. Det är en berättelse skriven med värme och humor. Karaktärerna känns mänskliga och de engagerar mig.
Gahne levandegör New York på ett sätt som bara en som bor/har bott där kan göra. Jag vill åka dit!!
Språket är bra och boken är lättläst. Kapitlen är lagom långa och det är lätt att läsa "bara-ett-kapitel-till".
Tur att det här är första boken i en serie, för jag vill ha mer.
Sofias jävla verklighet får ☕☕☕☕ + en rejäl påtår. Läs den vetja!!

Nattavaara

Bok av Thomas Engström
Dystopier är ju my cup of tea, vilket knappast kan ha undgått de bokvänner som följt mig en tid. När jag fick veta att Engström och Richert var i färd med att skriva första delen i en dystopisk trilogi var mitt intresse väckt. Förväntningarna var således höga när boken landade i min låda. Skulle Nattavaara leva upp till mina förväntningar? Jodå. Engström och Richert har skrivit en bok helt i min smak. Läsupplevelsen tar sin början med bokens omslag som sätter tonen för vad som komma skall. They had me at hello och jag kan inte sluta läsa. Jag befinner mig i en postapokalyptisk framtid, inte alls långt från dagens datum. Detta faktum gör att storyn kryper in under huden och boken bjuder på scenarier som inte alls känns orealistiska. Pandemier och klimatkatastrofer är tyvärr inget hittepå, utan förekommer i detta nu.
Förutom en grymt bra handling så är karaktärerna intressanta och deras liv och öde engagerar mig. Språket är bra och jag finner inget att anmärka på. Det här är en riktigt, riktigt bra debut. Boksmällan är ett faktum. Och det enda som är dåligt med boken är att jag måste vänta till nästa höst på återställaren/ uppföljaren 😉. Nattavaara får full kanna, ☕☕☕☕☕ och en rejäl 🍰 för det grymt snygga omslaget. Läs!!
Wow!! Jag är tagen av denna bok. Såå angelägen och såå gripande. Den här boken är lika viktig som Konsten att fejka arabiska, som kom ut för några år sedan. I den boken belystes samhällets och vårdens svårigheter att se flickor och kvinnor med högfungerande autism. Samma sak gäller tyvärr för flickor och kvinnor med ADHD. I boken berättar Lotta Borg Skoglund om forskningens brister vad gäller denna målgrupp och att kunskapen i vården är på tok för låg. Vidare låter hon kvinnors unika berättelser ta plats och hon varvar med aktuellt kunskapsläge. Boken vittnar om så mycket lidande och visar på att, trots att det ser bättre ut nu än tidigare, finns så oerhört mycket att göra i frågan. Forskningen måste ta på sig genusglasögonen och titta på de biologiska och sociala skillnader som föreligger. Vården måste få rätt kompetens för att upptäcka flickorna, så tidigt som möjligt, för att på så sätt motverka mänskligt lidande. Som sagt, jag är tagen. En sån viktig bok, för alla. Jag ger ADHD - Från duktig flicka till utbränd kvinna ☕☕☕☕☕.
Alltså!! Den här författaren!! Jag är så glad att jag upptäckte Matt Haig och hans böcker. Han besitter en magisk förmåga att skriva sig in i både hjärta och hjärna. Så även i Midnattsbiblioteket som väcker tankar om vad som egentligen betyder något här i livet. Och han gör det så bra. Att storyn med sitt "slidingdoors-tema" dessutom är förlagd till ett bibliotek är lördagsgodis för en bokälskare som jag.
Midnattsbiblioteket får tveklöst ☕☕☕☕☕. Läs och upplev den magiska känslan du också!!

Vi ses i Havanna

Bok av Chanel Cleeton
Åh, den här boken bjöd på en riktigt fin läsupplevelse. Berättelserna fängslar och berör. Dessutom får jag lära mig mer om Kubas historia och om hur Miami kom att bli exilkubaners nya hem. Bokens engelska titel Next year in Havanna speglar nog den hemlängtan många kubaner i exil levt med under åren som gått.
Chanel Cleeton har skrivit en både gripande och lärorik roman. Jag tycker om hennes språk och hennes målande beskrivningar av miljöer och skeenden. Detta är en roman som får mig att vilja lära mig mer om Kuba och även besöka landet.
Vi ses i Havanna får ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.
En av de mest gripande filmer jag sett. Jag har sett den flera gånger och tårarna rinner varje gång. Så himla fin och så sorglig. En filmupplevelse jag bär med mig i mitt hjärta.