Annalena

Användarprofil
Wow!! Ett sånt gediget och omfattande arbete som ligger bakom den här boken. Mari Larsson har med hjälp av otaliga källor i form av böcker, Annes dagbok, tidningsartiklar, brev, fotografier och kontakt med Annes barndomsvän skapat en unik berättelse. En berättelse som berör och som ger en bredare kunskap om Annes liv som inte rymdes i dagboken.
Varje kapitel inleds med ett citat ur Annes dagbok. Ett citat som känns applicerbart i vår samtid; "Den gamla visdomen har bekräftats åter igen, vad en enskild kristen gör bär han ansvar för själv, men vad en jude gör drabbar samtliga judar". Byt ut jude mot muslim och det känns väl igen i vår samhällsdebatt, tänker jag.
Historien har som bekant en tendens att upprepa sig. Antisemitism, främlingsfientlighet och avhumanisering gör sig tyvärr gällande också dags dato. Därför är böcker som den här så viktiga. Vi får inte glömma. Förintelsen ägde faktiskt rum och vi är skyldiga att ta del av den kunskap som ännu finns.
Jag vill inte ha levt förgäves får av mig ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.

Kupade händer

Ulrika Ingemarsdotter
Det här är en berättelse som genomsyras av en värme. Den är skriven med en lågmäld intensitet. På dryga 300 sidor lyckas Ulrika Ingemarsdotter gestalta tre generationers livshistoria. Med allt vad ett liv kan innebära, av både glädje och sorg.
Kupade händer är en riktig pärla där relationer står i fokus och där vi får lära känna en mängd sympatiska karaktärer (det finns dock ett par riktigt obehagliga typer i den här berättelsen). Det känns skönt att läsa en roman där relationerna saknar intriger med elakheter, missunnsamhet och dolda agendor.
Här finns ett djup som skänker läsupplevelsen en känsla av närvaro och äkthet.
Kupade händer får ☕☕☕☕ + en påtår. Läs den ifall du vill ha en varm historia fylld med livsöden och där du får lära känna människorna på ett djupare plan.
Alltså, den här boken. En sån fint berättad historia. Caroline Säfstrand kan sannerligen det här med personporträtt och mellanmänskliga relationer. Det känns äkta och trovärdigt. Berättelsen genomsyras av en värme som tar sig in i mig. Såsom en riktigt bra feelgood gör. Put the kettle on och inta läsfåtöljen, det är dags för bok-och temys.
Klubben för lyckliga slut får ☕☕☕☕☕ rykande och gott te.
Åh!! Hur härligt är det inte att gå på teater? Det är en alldeles särskild upplevelse, den innebär en helt annan närhet till historien som utspelas än den jag får när jag ser på film. Jag minns med glädje barndomens teaterföreställningar såsom Mio min Mio, Pippi Långstrump och Madicken. Med barnen bjuds jag att återuppleva den magi som barnteater kan erbjuda. Det har blivit åtskilliga besök på Astrid Lindgrens Värld genom åren.

Vi ses i Ullådalen

Ingrid Marie Thorslund
Åh, en sån fin berättelse!! Den genomsyras av en varm ton och en känsla av äkthet. Här är relationer i fokus och storyn rymmer så mycket av livet som det kan te sig. Vänskap, kärlek, svekfullhet, barnlöshet, sjukdomar, beroendeproblematik, familjehemligheter och livsval utgör ingredienser i den här romanen. Det går inte att läsa utan att bli berörd. Jag kan ärligt säga att jag kommer bära med mig känslor och tankar från den läsupplevelsen under lång tid.
Thorslund besitter utan tvekan en förmåga att skapa karaktärer som känns trovärdiga, mänskliga och väcker mitt intresse samt engagemang. Bokens styrka ligger just här, i personporträtt och mellanmänskliga relationer.
Här finns miljöbeskrivningar som gör mig till en fluga på väggen, jag får uppleva stadsmiljön på Malta samt Åres vackra natur, såsom författaren låter den se ut. Det här är en pärla som lämnar mig omsluten av värme och lugn. Precis vad jag behöver just nu. Och det faktum att det finns en uppföljare gör att tomhetskänslan uteblir.
Vi ses i Ullådalen får ☕☕☕☕☕.
Helt klart en favoritpodd. Många timmar av kloka, roliga och inspirerande tankar bjuds här. Det är glädje och sorg, hopp och förtvivlan, ja det är livet. Tre avsnitt som ligger mig varmast om hjärtat är Greta Thunbergs, Björn Natthiko Lindeblads och Anna Takanens. Sommarprat som gick rätt in i hjärtat.
Alltså!! Henrik Wolgast, det här du!! En sån bok du skrivit. Det här är något så unikt som en skräckis med ett avsevärt socialt och mänskligt djup. Wolgast låter ett brännande ämne såsom trafficking och prostitution, präglad av kvinnohat och makt, utgöra basen i sin mörka saga. En saga som låter den urgamla vampyrnyten ta plats i vårt moderna samhälle och bjuder nervig spänning från första till sista sidan. Det här är så bra! Wolgasts bok är utan tvekan en av de bästa som jag läst i genren, inte bara 2020, utan genom tiderna.
Bita den hand som slår får så klart ☕☕☕☕☕, rykande heta. Författaren får en stor 🍰 för att han låter delar av bokens intäkter gå till den ideella organisationen Talita, som arbetar med att hjälpa kvinnor ut ur prostitution och trafficking.

Skäringer & Mannheimer

Podcast av Mia Skäringer och Anna Mannheimer
Alltså!! De här två tillsammans, kan det bli bättre? Kloka kvinnor med en humor som är ständigt närvarande, trots allvarliga samtalsämnen. Det är tankeväckande och rolig lyssning. Humor och allvar går hand i hand. En av mina favoritpoddar.

Thoras arv

Bok av Pia F. Davidson
Här har vi en roman som bjuder på spänning i gången tid liksom i nutid. Hemligheter som nystas upp och ändrar historien. Storyn som löper genom tiden med avslöjanden, vänskap och kärlek är engagerande. Det tog dock ett tag innan jag kom in i boken, men den hade något som gjorde att jag fortsatte läsa och snart var jag fast.
Thoras arv får ☕☕☕☕. Läs den vetja!!
Bästa presenten minsann. Te är livets dryck, inte sant? Det finns så många goda teér och det är inte så dyrt. Vill en så kan en ge teét tillsammans med en fin kopp (gärna inhandlad på loppis) och varför inte addera en bra bok. Men det räcker gott med ett paket te för att göra mig glad. Tea is happiness ♥️.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.