Vår mörka hemlighet

Our dark secret
Bok av Jenny Quintana
Två flickor, två kroppar, tjugo år av tystnad Fjortonåriga Elizabeth är något av en udda fågel i det lilla samhället Chelmsford. Sommaren 1978 flyttar Rachel till grannskapet med sin familj. Hon är populär och spännande, och flickorna inleder en trevande vänskap, båda med varsin agenda. Deras relation är både osannolik och ojämlik. Elizabeth skulle göra allt för Rachel en lojalitet som snart kommer att prövas. En kropp hittas och ingenting blir sig likt. Tjugo år senare lever Elizabeth ett lågmält liv i Oxford. Hon vill inget annat än att hålla tonårens hemligheter djupt begravda. Men när den andra kroppen hittas kan hon inte fortsätta att springa ifrån sitt förflutna. De forna vännerna måste göra upp med vad som hände den där sommaren. Vad är deras mörka hemlighet? Vår mörka hemlighet är en spänningsroman som smyger sig på läsaren. Det är ett spännande mordmysterium och en fängslande skildring av vardagslivet i en liten engelsk by, där alla tror sig veta allt om alla. Men ingenting är vad det ser ut att vara. "Men allra bäst är Jenny Quintanas Vår mörka hemlighet, en barndomsskildring om hur barn registrerar händelser som de förstår långt senare." - Dagens Nyheter "En gripande uppväxtskildring som kryper innanför skinnet, där berättaren Elizabeth avslöjar sin historia bit för bit. Mörkt, men inte utan humor." - Göteborgs-Posten "Författaren är duktig på att riktigt krypa under skinnet på en tonåring och berättelsen blir levande och trovärdig." - Upsala Nya Tidning "... en gripande kriminalberättelse med fin känsla för psykologi, lantliga miljöer, vardagsliv, karaktärer och spännande intrig. ... en skickligt skriven och suggestiv uppföljare. Helhetsbetyg: 4." - BTJ-häftet 23/2020, Henric Ahlgren Jenny Quintana är en brittisk författare som debuterade med den psykologiska spänningsromanen Där fåglarna slutat sjunga.  
Härom lördagen köpte jag en pocketbok till ett bra pris i en bokhandel. Såväl titel som omslag tilltalade mig. När jag läste baksidestexten på engelska författaren Jenny Quintanas bok Vår mörka hemlighet blev jag ännu mer sugen på att läsa boken.

Elizabeth är 14 år, överviktig och konstig när Rachel sommaren 1978 flyttar till byn. Rachel blir populär och märkligt nog inleder tjejerna en sorts vänskap. Elizabeth skulle kunna göra allt för Rachel. Så hittas kroppen efter en mördad person och allt förändras. För det finns ytterligare ett mordoffer. Och vad händer med gamla lojaliteter då?

Två decennier senare lever Elizabeth ensam i Oxford. Hemligheterna från tonåren håller hon dolda, men när den andra kroppen hittas kan hon inte klara sig undan det förflutna. Vad är egentligen Elizabeths och Rachels mörka hemlighet?

Boken hoppar mellan olika decennier och det gör berättelsen lite svårfångad. Sen blir berättelsen mest bara obehaglig. Nånting känns väldigt fel med den vuxna Elizabeth. Författaren lyckas verkligen skildra hur uppväxten präglar en människa. Och jag skulle nog kategorisera den här boken mer som en relationsroman med mörka sidor än en deckare. Spännande för mig blir boken egentligen mest mot slutet och jag lyckas faktiskt lista ut hur ett och annat hänger ihop. Karaktärsskildringarna är dock på topp och boken är välskriven. Trots det når boken inte upp till mina förväntningar.

Mitt omdöme blir medel.