Ruth Galloway, #9

Dolt i mörker

The Chalk Pit
Bok av Elly Griffiths
I en gammal kalkstenstunnel i Norwich hittas ben från ett människoskelett. När rättsarkeolog Ruth Galloway undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd, utan tycks nyligen ha kokats och grävts ner. Fallet hamnar på kriminalinspektör Harry Nelsons bord, och efter att en ung kvinna anmälts försvunnen börjar han undersöka mystiska rykten om ett underjordiskt samhälle för hemlösa. Kort därefter hittas en död kropp utanför polisstationen, samtidigt som en småbarnsmamma spårlöst försvinner från sitt hem. När frun till Nelsons kollega Clough också försvinner ställs utredningen på sin spets. Ruth och Nelson måste jobba tillsammans för att avslöja de mörka hemligheter som döljer sig i underjorden, innan det är för sent. Den nionde boken i den populära serien om Ruth Galloway har alla de kännetecken som karakteriserat Elly Griffiths deckare: spännande, atmosfärisk och härligt brittisk.
Nio till antalet blev de 2017, Elly Griffiths böcker om rättsarkeologen Ruth Galloway och kriminalinspektören Harry Nelson. Varenda en har jag läst. Och det började som en tillfällighet. Det hade med Norwich att göra, där böckerna utspelar sig och jag har släkt, men också med Brighton, där författaren bor och jag har bott. Sen blev det som det blev. Jag fastnade direkt för den kantiga, lätt asociala Ruth och har nu följt henne genom karriär och liv som ensam mamma till Kate. Idag på förmiddagen läste jag ut Dolt i mörker, den senaste boken i serien.

Ruth Galloway undersöker ben som hittas i en gammal kalkstenstunnel. Det visar sig att benen inte är särskilt gamla. Därför blir detta ett fall som hamnar på Harry Nelsons bord. Samtidigt försvinner en hemlös kvinna. Strax därpå hittas en död kropp utanför polisstationen. Och så försvinner ytterligare en kvinna, denna gång en fyrabarnsmamma.

Nej, boken är inte så rörig som den verkar i min sammanfattning. Berättelsen skrider framåt med samma dignitet som Ruth Galloway. Hon har nåt visst, den där mänskan, som jag gillar! Författaren har fångat och skapat karaktären så otroligt realistiskt att jag undrar vem som är förebild. Vidare gillar jag kombinationen historia – deckare, även om det den här gången mer är fokus på nutiden och dagens problem, såsom hemlöshet. Det är en spännande och otäck historia som till viss del utspelar sig i underjorden.

Vidare går förstås det faktum att Kate även är dotter till Nelson som en röd tråd genom berättelsen. Nelson är nämligen gift och har två vuxna döttrar. Såväl förhållandet mellan Nelson och frun som det mellan Nelson och Ruth är också fantastiskt bra skildrade. Och som läsare vill i alla fall jag att det ska bli Nelson och Ruth i slutet…

Mitt omdöme blir det högsta.