Vass egg

Sharp Objects
Bok av Gillian Flynn
Chicagojournalisten Camille Preaker blir skickad till staden där Camille växte upp, Wind Gap. Camille ska rapportera om fallet kring en tioårig flicka som spårlöst har försvunnit. För Camille känns det tufft att åter sätta sin fot i Wind Gap, då hon inte har varit här på åtta år och relationen mellan henne och hennes mor Adora är minst sagt ansträngd.
Spännande och otäck! Av samma författare som skrivit "Gone Girl", vilket får mig att tro att hon måste vara helt vrickad - hur kan man hitta på sånt här?!
Efter att Gone Girl var min första thriller som fått 5 stjärnor hade jag höga förväntningar även på denna. Tyckte boken var en bra thriller men är inget för känsliga läsare. Var aldrig tråkig och jag tyckte inte att hela mysteriet var för uppenbart. Hade en trevlig lässtund med denna.
En spännande bok som är svår att lägga åt sidan tills den är slut. Gillian Flynn är en skicklig författare som skriver med inlevelse. Kan starkt rekommendera denna bok och även serien som gjorts!
Journalisten Camille återvänder till sin uppväxtstad på uppdrag av sin chef för att skriva om några uppmärksammade mord på unga flickor. Platsen är full av minnen och människor från hennes förflutna.

Det är skickligt berättar med tät stämning och snygga cliff hangers. Rekommenderas!
Jag har varit sugen ett tag på att läsa Gillian Flynns roman "Vassa föremål" och nu när jag har sett att HBO Nordic har den som serie, fick jag lite eld i baken att ge mig i kast med boken innan jag tar mig en titt på serien. Just nu har jag inte alltför mycket tid för "nomal" läsning, så därför fick det bli ljudbok. Att Anna-Maria Käll är uppläsare gjorde saken ännu bättre (hon är väldigt duktig och behaglig att lyssna på).

I sin helhet var boken bra. Efter att ha sett filmen "Gone girl" och hört så många prata om den boken, visste jag att jag hade intressanta vändningar / twister att vänta mig, men ändå blev jag (glatt) överraskad när jag kom till slutet. Och med slutet menar jag den sista halvtimmen eller så. Där fick Gillian Flynn mig.

Nu lyssnade jag förvisso på översättningen, men språket i den här upplagan var enkelt och gjorde att berättelsen var lätt att ta till sig. Gillian Flynn lyckades fånga mig ganska snabbt och det var motvilligt som jag lade ifrån mig ljudboken när jag blev tvungen till det. Jag kommer garanterat att ta mig an hennes andra böcker.

Jag vill dock höja ett varnande finger och påpeka att boken berör frågan om självskadebeteende (särskilt att skära sig). Så om det är en trigger för dig att läsa eller lyssna på sådant, bör du inte läsa/lyssna på den här boken. Jag hade tur som var tillräckligt stabil i mitt eget mående när jag lyssnade på boken.
Chicagojournalisten Camille Preaker får i uppdrag av sin chef att bege sig till sin hemstad i Missouri för att rapportera om en tioårig flicka som försvunnit. Året innan kidnappades en annan liten flicka som senare hittades mördad.

Camille har inte varit i Wind Gap sedan hon lämnade den lilla staden för åtta år sedan. Relationen till modern Adore är ansträngd och modern håller fortfarande samma distans som hon alltid gjort. I barndomshemmet finns också Camilles halvsyster Amma som är tretton år, lika bedårande som manipulativ.

Camille återupplever saknaden efter sin döda lillasyster som avled på Camilles trettonårsdag efter en tids sjukdom. Det utlöste ett självskadebeteende hos Camille som har ord inristade överallt på sin kropp. Trots år av terapi vet läsaren ändå inte helt säkert om hon är fri från sina inre demoner. Eftersom Camille nu bor hos sin familj tvingas hon ta itu med en hel del känslor som hon gjort sitt bästa för att begrava.

Medan Camille intervjuar de försvunnas anhöriga, leder sökandet efter sanningen henne tillbaka till hennes egen familj och ett sårigt förflutet. Karaktärerna i boken är trovärdiga men samtidigt lite gäckande. Själva händelseförloppet är förutsägbart och det essentiella är det mörker och det obehag som möter läsaren i den här berättelsen. Dessutom är Camille Preaker en högst intressant karaktär.