Det sista han sa

The last thing he told me
Bok av Laura Dave
Skydda henne. En flicka knackar på dörren och lämnar en lapp till Hannah Hall. Den är från Owen, hennes man. Trots sin förvirring och sina farhågor förstår Hannah direkt vem som avses: Bailey, Owens sextonåriga dotter som förlorade sin mamma i späd ålder och som vill ha så lite som möjligt med sin styvmor att göra. Hannahs desperata samtal till Owen förblir obesvarade, FBI anhåller hans chef och både de och polisen dyker oannonserade upp vid deras hem. Hon förstår att mannen hon gifte sig med för ett år sedan inte är den han utgett sig för att vara. Den enda länken till att få reda på vem Owen egentligen är och varför han har försvunnit är Bailey. När de tillsammans börjar lägga ihop pusselbitarna inser Hannah och Bailey att livet aldrig mer kommer att bli detsamma
I juli var sambon och jag på en loppisrunda främst på jakt efter en del porslin till nån som skulle flytta hemifrån. Men så klart jag kollade bokhyllor där vi var. Laura Daves bok Det sista han sa köpte jag i fint skick och inbunden för endast 25 spänn.

Hannah Hall får en lapp från en främmade flicka som knackar på hos henne. Lappen är från Owen, Hannahs man. Det står bara ”Skydda henne”. Hannah fattar direkt att det handlar om Bailey, Owens tonårdsdotter. Baily blev tidigt moderlös och gillar inte sin styvmor. Dessvärre verkar de bli fast med varandra, för Owen har försvunnit och nånting har hänt på företaget där han jobbade. Såväl FBI som polisen dyker upp. Hannah inser snart att Owen inte är den han utgett sig för att vara. Tillsammans ger sig Hannah och Bailey ut på en resa för att försöka ta reda på vem Owen är och varför han har försvunnit.

Jag känner direkt att bokens tema är ganska uttjatat – make försvinner och visar sig vara nån annan än den han utgett sig för att vara. Boken är ganska snabbläst. Lite jobbigt blir det att det hoppas i tiden mellan kapitlen, men det är ju för att boken handlar om det den gör, så att säga. Kul grej på plussidan är i alla fall att kapitlen har rubriker, inte nummer.

Slutet blir aningen bättre – eller så handlar det om att jag trots allt vill veta hur det hela ska sluta. Nej, det här är lite för amerikanskt för mig. Jag tycker inte att berättelsen känns realistisk även om boken är välskriven. En styvmor kan liksom aldrig bli mamma.

Mitt omdöme blir medel.
Jag förstod inte riktigt. Lyssnade på boken och hade svårt att hänga med så det berodde nog till största delen på mig. Men tyckte inte den var särskilt bra eller spännande.
En dag knackar en flicka på hemma hos Hannah, Owen och Bailey och överlämnar en lapp till Hannah. På den står det en enda sak: ”Skydda henne”. När Hannah försöker ringa till Owen får hon inget svar och när nyheten att företaget Owen jobbar på utreds för bedrägeri, börjar Hannah nysta i Owens försvinnande. Hon är övertygad om att han aldrig skulle lämna Bailey om han absolut inte var tvungen. Hannah och Bailey har ingen bra relation, och den har varit ansträngd sedan Hannah och Owen träffades och Hannah skulle ta plats i deras vardag. Nu måste de samarbeta för att få reda på var Owen har tagit vägen. Men är han verkligen den han sagt? Det verkar som att alldeles för många saker som inte faller på plats.

Det sista han sa blandar hur Hannah och Bailey letar efter Owen med bakgrundshistorien om Hannah och Owen. Hur de träffades, vad de gjorde och andra små ledtrådar som Hannah minns och använder sig av för att få reda på om Owen verkligen är Owen eller om han är någon helt annan. Resan tar dem från Kalifornien till Texas och de får verkligen greppa efter minsta halmstrå för att förstå vad det är som har hänt.

Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om att det stora fokuset ligger på Hannah och Bailey och hur deras personer och relationer utvecklas genom sökandet efter Owen. Jag tycker också om att vi får glimtar av Owen genom tillbakablickarna även om han är försvunnen under bokens gång. Osäkerheten kring Sheriffen från Texas ligger kvar länge och hemligheterna verkar mest läggas på hög och när vändningen kommer tycker jag visserligen att den är väntad, men det är ändå väldigt spännande att följa vägen dit. Inga lösa trådar ligger kvar vid bokens slut.

Språket flyter på bra och Molle Kanmert Sjölanders översättning fungerar alldeles utmärkt. Trots att boken är på runt 350 sidor är det en snabb läsning med massa driv och jag tycker om att all action bryts av med tillbakablickarna på Hannah och Owens liv. Är det alltid helt trovärdigt? Nej, det är det kanske inte men det är också en del av tjusningen med den här typen av böcker, att de kan göra nästan vad som helst för att komma fram till en lösning.