Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen

Factfulness är en faktabok, men den känns nästan som en underhållande roman. Den är skriven av Hans Rosling tillsammans med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling. Hans Rosling är en känd professor i internationell hälsa, läkare och föreläsare. Boken slutfördes efter hans död år 2017. Factfulness känns som en samling kloka slutsatser från en person som samlat på sig mycket erfarenhet inom ett specifikt område. Hans Rosling ägnade sitt liv åt global hälsa och denna bok sammanfattar mycket av hans professionella erfarenheter. Som läsaren får man ta del av hans kloka insikter och efteråt känner man sig smartare. Factfulness lämnar en med en känsla av förståelse, nästintill en aha-upplevelse. Efter att ha läst denna bok kommer du att se på världen på ett annat sätt. Du kommer vara mer kritisk till vad du tar del av i media samt vad du hör från omgivningen. Dessutom kommer du förhoppningsvis själv att presentera dina slutsatser och åsikter baserade på fakta istället för känslor. En riktigt bra och viktig bok!

Handling

Hans Rosling och hans medförfattare bevisar i Factfulness att vi människor har en skev bild av verkligheten. Boken utgår från en undersökning där välutbildade människor får svara på frågor om globala trender om exempelvis fattigdom och sjukdomar. Det visar sig att dessa människor får färre rätt än av apor på zoo skulle få. Hur kommer det sig att nobelpristagare, professorer, företagsledare och andra välutbildade människor har en så skev uppfattning om världen? Denna frågeställning besvaras i Factfulness. Boken tar även upp metoder för hur vi kan bli bättre på att förstå omvärlden genom att bli mer fakta orienterade.

Styrkor

Boken är en faktabok, men är skriven på ett så fängslande och underhållande sätt att det känns som en roman. Factfulness är full av fakta och som de flesta inte känner till trots att de borde. Undersökningsresultaten och slutsatserna presenteras på ett avslappnat sätt som är enkelt att förstå. Boken ger ordentliga tankeställare och läsaren får en bättre förståelse för världen.

Svagheter

Boken ger ibland känslan av att "vi har rätt och alla andra har fel". Däremot kan den stundvis vara något förenklande. Bland annat skriver författarna om 10 populärpsykologiska ”knep” som gör att vi kan bli lyckligare. Det handlar i princip om att bekämpa våra kognitiva brister genom att bli medveten om dem. Detta kommer hjälpa oss att hantera stressen vi känner när vi läser om katastrofer, klimathot och jordens utveckling. Detta låter ju bra, men är förmodligen betydligt mer komplicerat än vad boken framställer det.

Dessutom lämnar författarna en hel del frågor obesvarade. De argumenterar för att vi inte ska oroa oss för befolkningsökningen, men de ger inga svar på hur mat, vatten och energi ska räcka till när befolkningen ökar från dagens 7 miljarder till framtidens 10 miljarder.

Passar dig som...

... vill förstå världen bättre. Det borde vara en obligatorisk lärobok i skolan, men den passar lika bra för vuxna som tror sig veta allt. Alla som är intresserade av omvärlden och psykologi bör läsa denna.
Jämför priser från 168 kr
Recenserad av
Elsa Larsson
17 oktober 2019
Fler recensioner från Elsa Larsson
Läs alla rekommendationer från Elsa Larsson
Min historia av Michelle Obama
”Min historia” av Michelle Obama är precis vad en självbiografi ska vara - personlig, gripande och ...
Elsa Larsson Postad på Omnible 31 augusti 2019