Slutet

Mats Strandberg 
Hur kan man leva sitt liv till det yttersta på bara några månader, framför allt när du exakt vet vilket klockslag som du ska dö? Sjutton år gammal och det är den sista sommaren innan världen försvinner under fötterna. När inte sex och droger har några verkande effekter är den sista utvägen döden. Mindre

Hur kan man leva sitt liv till det yttersta på bara några månader, framför allt när du exakt Mer

4 utgåvor
Välj utgåva
SlutetSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129703498
SlutetSvenska - E-bok
ISBN: 9789129713800
SlutetSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789129713794
SlutetSvenska - Pocket
ISBN: 9789129723779
Betyg saknas
Vad skulle hända om alla bara hade en månad kvar att leva? En enorm komet är nämligen på väg mot jorden och den 16:e september 04:12 kommer den träda in i atmosfären. Bara någon minut senare kommer allt biologiskt liv på planeten att vara förintat. Det är bakgrunden i boken Slutet som är skriven av Mats Strandberg. Han är känd från tidigare böcker som "Färjan" och "Hemmet" med viss inspiration från Stephen Kings skräckatmosfär. Nu har han istället valt en betydligt mer realistisk och naturlig form av skräck.

Huvudpersonerna i boken är Lucinda och Simon och deras vänner. De är 17 år och boken riktar sig lite extra mot ungdomar, trots det allvarliga ämnet. Vad som gör Slutet speciell är att alla vet om att jorden är på väg att gå under. Det påverkar alla deras val och alla människor i deras liv. Den normala situationen för unga personer är att de känner sig nästan osårbara. Döden är något abstrakt som befinner sig mycket långt bort i tiden. I den här boken är situationen helt annorlunda. Karaktärerna ställs inför något oundvikligt som på många sätt är mer skrämmande än en seriemördare eller ett monster. Då finns kanske en chans att undkomma med livet i behåll, men i Slutet är hela mänskligheten dödsdömd.

Som läsare är det naturligt att själv börja tänka på hur du skulle agera om du befunnit dig i samma situation som bokens karaktärer. Många beslut sker på andras bekostnad och vem ska egentligen bestämma hur livets sista dagar ska spenderas? Vad händer om människor i omgivningen drabbas av panik eller blir våldsamma? Det finns många spännande och skrämmande saker i boken som ger rejäla tankeställare. Kanske skulle det vara bäst om majoriteten av alla människor i världen var lyckligt ovetande om vi gick mot ett sådant grymt öde, men antagligen skulle informationen spridas snabbt och då befinner vi oss i bokens scenario.

Boken är välskriven och relativt lättläst. Den är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat. Nackdelen är att ämnet är lite väl tungt, särskilt för just ungdomar och unga vuxna. Att brottas med existentiella frågor är inte helt lätt och brukar bli lättare med åldern när man börjat resonera mer kring sin egen dödlighet. Samtidigt ger den många lärdomar och i slutändan passar boken för de flesta läsare. Trots allt är det redan många ungdomar som diskuterar i banor kring världens undergång i relation till klimathot. Lyckligtvis ligger den undergången längre bort än en månad och förhoppningsvis kan den fortfarande förhindras.