Dagen du förstörde allt

Bok av Linnea Dahlgren
När Melanies barndomsvän Kassandra tar livet av sig vill hon först inte tro att det är sant. De som har suttit och planerat vad de ska göra i framtiden tillsammans. Vid en plats i skogen, kallad Tidssmygen, brukade de tänka på gamla minnen och resa i tiden. Kan Melanie på något sätt resa tillbaka i tiden och göra så att Kassandra kommer tillbaka?.
Himla bra bok. Väldigt sorglig och skriven på ett jättebra sätt. Älskade den här boken och jag rekommenderar att man läser den.
Dagen du förstörde allt är en bok som riktar sig till ungdomar och som handlar om självmord och framför allt om hur det ska gå att leva vidare när ens bästa vän har dött.

Vad handlar boken om?
Melanie har en bästis som heter Kassandra. De har varit bästisar ända sen de var små och deras liv är så sammanflätade att det är omöjligt att tänka sig den ena utan den andra. Ändå är det så det blir. Kassandra tar livet av sig och så står Melanie där helt ensam. Melanie hade inte anat något, var inte förberedd.

Melanie och Kassandra har haft en plats de kallat Tidssmygen. Det är en sorts tidsmaskin. Där har de kunnat resa till framtiden, se saker de kommer göra tillsammans. De har också kunnat uppleva minnen de delat där. Melanie får en idé. Tänk om hon kan resa tillbaka i tiden med hjälp av Tidssmygen och träffa Kassandra innan hon dör. Tänk om hon kan göra så att Kassandra faktiskt inte dör, göra så att något annat händer istället. Det är en tanke hon klamrar sig fast vid, helt enkelt för att det är omöjligt att tänka sig ett liv utan Kassandra.

Vad är bra med den här boken?
Boken tar upp ett väldigt viktigt ämne. Självmord bland ungdomar är tyvärr väldigt vanliga och alla sätt att minska tystnaden kring självmord är bra. Vi behöver prata om det. Behöver låta tankar och känslor kring självmord få utrymme.

Även om själva ämnet för boken är viktigt är det ändå litterärt den är bäst. Som läsare är det lätt att dras med, känna varför huvudpersonen gör och tänker som hon gör. Det går att dela hennes smärta med henne. Samtidigt är den relativt enkelt skriven. Det är en stor konst att skriva enkelt och få det så verkligt samtidigt.

Finns det något som är mindre bra?
Kanske att det kan kännas mindre trovärdigt att Melanie verkligen tror att hon ska få tillbaka sin vän genom ett magiskt handlande. Hon tror nog inte fullt ut på att det ska vara möjligt, men hon önskar så starkt att Kassandra kan sluta vara död att hon rent praktiskt försöker hitta en väg. Känslomässigt är det begripligt, men det är kanske lite väl overkligt.

Vem kan den här boken passa?
Dagen du förstörde allt är en ungdomsbok, men som (nästan) alltid kan ungdomsböcker passa lika bra för vuxna. Det finns en direkthet i känslorna som kan vara befriande även om man själv inte längre är ungdom. Det kan göra att man kan nå sina egna känslor lättare. Eftersom det här är en bok som handlar om sorg passar den kanske framför allt för dem som sörjer. Den kan passa när man vill ha en ledsen bok, en bok där något av den smärta man själv känner finns skildrad. Det kan vara läkande och lugnande att någon försöker sätta ord på det man själv upplever, den smärta som egentligen är helt omöjlig. Den smärta som blir när någon man älskat dör.