Slutet

Bok av Mats Strandberg
Hur kan man leva sitt liv till det yttersta på bara några månader, framför allt när du exakt vet vilket klockslag som du ska dö? Sjutton år gammal och det är den sista sommaren innan världen försvinner under fötterna. När inte sex och droger har några verkande effekter är den sista utvägen döden.
4 utgåvor
Välj utgåva
SlutetSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129703498
SlutetSvenska - E-bok
ISBN: 9789129713800
SlutetSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789129713794
SlutetSvenska - Pocket
ISBN: 9789129723779
En komet ska krocka med jorden och innebära människans undergång. Jordens befolkning är medveten om vilken dag den ska dö. Under dessa förutsättningar följer vi två ungdomar, Simon och Lucinda, under månaden fram till kollisionen. Det är verklighetstrogna porträtt av två tonåringar som försöker göra en svår tid uthärdlig. Läsaren får även bekanta sig med deras omgivningar - ur deras ögon. Hur föräldrarna försöker skydda sina barn in i det sista. Hur vardagen fortsätter rulla på trots att framtiden är knapp. Jag uppskattar att boken kan upplevas både på planet young adult/guilty pleasure men också landar på ett filosofiskt plan. Vad hade man själv gjort om man visste att man som mest hade en månad kvar? Försvinner meningen med tillvaron när man vet att lamporna släcks snart eller blir det ljusare fram tills dess?
❥ Recension

Denna önskade jag mig i julklapp samma år den kom ut, 2018?, och blev SÅ glad när jag fick den. Sen fick den av någon anledning stå i hyllan i två år. Det blir lätt så för mig då jag har ca 400 olästa böcker som jag verkligen vill läsa och sen får jag kontinuerligt recensionsex som jag prioriterar så någon gång ibland blir det en bok från "min egen hylla". Och vilken bok! En berättelse väl värd att vänta på! Wow!

Boken fångade mig direkt och jag blev helt uppslukad. Man får följa Simon och Lucinda, två ungdomar som känns så vansinnigt levande. Strandberg kan verkligen gestalta och blåsa liv i sina karaktärer. Inte bara det förresten, hela berättelsen är, ironiskt nog, levande. Nedräkningen är fruktansvärd och gör det lilla extra för att det ska bli en bladvändare. Miljöerna är väldigt träffande, hur det ser ut runt omkring oss när allt stannar av i samhället. Sopor, krossade rutor, ödslighet.

Jag var där med dem, levde i deras kaos, deras tankar, deras känslor, deras handlingar. Jag känner att jag snublar på orden inför den här recensionen för jag kan inte uttrycka allt jag känner. Mats Strandberg har även blåst liv i mig. Väckt mig. 

Jag är känslomässigt utmattad och dränerad efter att ha läst den här boken. Under de dagar det tog att läsa den tänkte jag på den så fort jag inte läste. Den väckte så mycket i mig, jag är upprymd och helt slut. Jag kommer aldrig glömma den här boken, den är ren magi. Själavårdande och ödesdiger. 

Två citat jag tyckte mycket om:

"Vi kan ju inte bara sluta leva.
Vi är faktiskt inte borta än."

"Månen är full av kratrar. Ett tyst vittne om hur våldsam rymden alltid har varit."

Boken får 🪐🪐🪐🪐+ av 5.
En otroligt spännande och gripande bok. Själv börjar man fundera över vad man skulle göra och vilka man skulle träffa om man bara hade 4 veckor kvar i livet. Rekommenderar verkligen denna till alla som gillar att läsa dystopier!
Slutet närmar sig mer och mer. Berättelsen lunkar trots det på i ett ganska lugnt tempo. Den lämnar tid för eftertanke. Och den är full av fina relationer, komplicerade relationer och personlig utveckling tillsammans med andra.

"Tell us" (/"Tellus") är fyndigt, ett nästan genialt och mycket fint sätt att skildra Lucindas perspektiv och tankar om sin egen och mänsklighetens existens.
Slutet av Mats Strandberg är en bok jag längtat efter att läsa sen den kom ut. Jag tror dessvärre att jag valde att läsa den vid fel tidpunkt. Önskar att jag läste denna innan pandemin som är just nu världen då vår verklighet just nu har lite likheter med boken. Tror jag hade tyckt om boken mer då så att säga. MEN jag tycker ändå mycket om boken, speciellt handlingen! Boken handlar om att jorden kommer träffas av en komet och alla vet om när detta kommer ske. Man får följa två ungdomar i deras sista tid i livet och hur de handskas med att de snart ska dö. Det är en spännande bok även fast man vet hur den ska sluta. Och Strandberg har gjort ett bra jobb med karaktärerna, de känns verkligen verkliga!
Mycket spännande och stark bok om hur man upplever de sista 4 veckorna i livet innan allt liv ska utplånas, man våndas när man läser boken och slutet är både vackert och jobbigt.
Mycket läsvärd!
I boken Slutet följer vi två ungdomar de sista fyra veckorna innan en komet kommer krascha med jorden och utplåna allt liv.

Trots att boken är över femhundra sidor lång blev den aldrig långdragen och sidorna bara flög förbi. Mitt i handlingen tar historien en liten vändning som jag tycker tillförde mycket till boken. Väldigt läsvärd!
Jag lyfter på hatten för Mats Strandberg som vågade skriva denna berättelse, för han gör det väldigt, väldigt bra. Språket är fantastiskt, handlingen går lagom fort fram. De psykologiska djupen finns där i huvudpersonernas många reflektioner omkring livet, den slutgiltiga döden (eller är den verkligen det?), framtiden och vad som till syvende och sist faktiskt betyder något. Jag sögs in i berättelsen och kunde inte förmå mig själv att sluta! Däremot;
Jag känner inte igen mig i den kristendom som beskrivs. Och att detta med religionskritiken skulle bli ett sådant genomgående tema tycker jag gjorde att läsningen blev stundvis svår. Tonen blir närmast raljant ibland. Religionskritik kan absolut ha sin plats, men det kan bli för mycket också. Och under en stor del av boken känner jag att det kanske blir för skarpt och kantigt.
Berättelsen kom att handla mycket om kristendom. Vilket på ett sätt är lite synd. Berättelsen utspelar sig visserligen i ett sekulärt Sverige som vi ju vet har sina rötter i kristendomen, men det känns lite tomt utan en enda notis i tv eller på nätet kring hur andra större världsreligioner hanterar den sista tiden. För jag tänker mig ändå att de också möts i sina helgedomar för att invänta kometen.
Mot slutet tycker jag att det blir mer nyanserat. Slutet blir en fin skildring av hur tro, oavsett sort, kan bära en människa genom det svåraste. Det blir också en fin, försonande skildring av vad kyrkan som instution ändå betyder för människor. Att vi behöver varandra. För Slutet handlar givetvis inte bara om religion, det handlar mycket om detta att vara människa, hur vi hanterar faktumet att vi en dag ska dö, hur vi hanterar känslan av meningslöshet och hur vi behöver ett hopp oavsett hur vi formulerar det.
Det är en stor bok Strandberg skrivit. En svår. Tankeexperimentet är så verklighetstroget att det skalar av en del lager i mig som till slut ger mig samma krypande magvärk som karaktärerna, och också en avslutande tacksamhet för att jag inte stiger ur berättelsen in i en värld som ska gå under om några veckor.
Mats Strandbergs bok Slutet, en riktigt bladvändare som får en att läsa långt in på natten.

Spänningen och den beskrivande berättelsen gör att man får det svårt att lägga ifrån sig boken.

Lek med tanken att du vet exakt på minuten när du ska dö. Vetskapen om vilket klockslag världen kommer förintas.

Du är i din ungdom men vet att du omöjligt kommer hinna med allt, tiden räcker inte till för att uppleva ens hälften.

Hur skulle du leva den sista tiden? Hur skulle dina nära och kära leva sin sista tid i livet?
Vad skulle hända om alla bara hade en månad kvar att leva? En enorm komet är nämligen på väg mot jorden och den 16:e september 04:12 kommer den träda in i atmosfären. Bara någon minut senare kommer allt biologiskt liv på planeten att vara förintat. Det är bakgrunden i boken Slutet som är skriven av Mats Strandberg. Han är känd från tidigare böcker som "Färjan" och "Hemmet" med viss inspiration från Stephen Kings skräckatmosfär. Nu har han istället valt en betydligt mer realistisk och naturlig form av skräck.

Huvudpersonerna i boken är Lucinda och Simon och deras vänner. De är 17 år och boken riktar sig lite extra mot ungdomar, trots det allvarliga ämnet. Vad som gör Slutet speciell är att alla vet om att jorden är på väg att gå under. Det påverkar alla deras val och alla människor i deras liv. Den normala situationen för unga personer är att de känner sig nästan osårbara. Döden är något abstrakt som befinner sig mycket långt bort i tiden. I den här boken är situationen helt annorlunda. Karaktärerna ställs inför något oundvikligt som på många sätt är mer skrämmande än en seriemördare eller ett monster. Då finns kanske en chans att undkomma med livet i behåll, men i Slutet är hela mänskligheten dödsdömd.

Som läsare är det naturligt att själv börja tänka på hur du skulle agera om du befunnit dig i samma situation som bokens karaktärer. Många beslut sker på andras bekostnad och vem ska egentligen bestämma hur livets sista dagar ska spenderas? Vad händer om människor i omgivningen drabbas av panik eller blir våldsamma? Det finns många spännande och skrämmande saker i boken som ger rejäla tankeställare. Kanske skulle det vara bäst om majoriteten av alla människor i världen var lyckligt ovetande om vi gick mot ett sådant grymt öde, men antagligen skulle informationen spridas snabbt och då befinner vi oss i bokens scenario.

Boken är välskriven och relativt lättläst. Den är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat. Nackdelen är att ämnet är lite väl tungt, särskilt för just ungdomar och unga vuxna. Att brottas med existentiella frågor är inte helt lätt och brukar bli lättare med åldern när man börjat resonera mer kring sin egen dödlighet. Samtidigt ger den många lärdomar och i slutändan passar boken för de flesta läsare. Trots allt är det redan många ungdomar som diskuterar i banor kring världens undergång i relation till klimathot. Lyckligtvis ligger den undergången längre bort än en månad och förhoppningsvis kan den fortfarande förhindras.