Eat Good

Bok av Johan Rockström
En bok i två delar som kopplar ihop miljöfrågorna med maten vi äter. Första delen består av en samling recept som förändrar världen baserade på råvaror som är hållbara för planeten och nyttiga för kroppen. Bokens andra del behandlar hållbarhet och hälsa utifrån ett forskningsperspektiv och svarar på vanliga frågor.
Denna bok landade med en riktig skräll när den gavs ut 2019 och är på flera sätt den enda i sitt slag. Johan Rockström och Gunhild Stordalen är båda kända miljökämpar med stort intresse för forskning och enorm handlingskraft. Rockström har skapat en bra genomgång av matens betydelse för hållbarhet och hälsa. Förklaringar och fakta kompletteras av diagram och punktlistor för att lyfta fram viktiga delar.

Det är främst de faktabaserade avsnitten av boken som lyfter den och gör den till 2000-talets viktigaste kokbok. Kunskap är en av grundpelarna för att vi ska förstå varför våra matvanor påverkar planeten och klimatet. När vi förstår matens påverkan och ser vår egen roll i samhället kan vi också finna kraft att förändra vår kost. Konsumentmakt har tidigare visat vilka möjligheter som finns att påverka de metoder som används för att framställa maten vi äter.

Bokens andra del utgörs av en receptsamling vars syfte är att omsätta kunskaperna om hållbarhet till praktisk matlagning. Bilderna är vackra och presenterar recepten på ett smakfullt sätt. Recepten innehåller råvaror som påstås göra gott för vår planet och hälsa. Här finns dock flera missar som får oss att undra hur budskapet om hållbar matframställning tolkas. I flera recept används råvaror som större delen av året importeras långa sträckor, har en kort klimatsmart säsong eller är svåra att få tag på som ekologiska. Exempel på problematiska råvaror som förekommer är bland annat avocado, citrusfrukter, plommon, färska salladsgrönsaker, färska örter och citrongräs. Valet av kött, fisk och fågel är generellt bra, men det är svårt och dyrt att få tag i ekologisk kyckling. Att trenden med kokosfett förekommer bland recepten är också märkligt då den lilla forskning som finns visar på negativa hälsoeffekter. Det finns flera svenska kokboksförfattare som lyckats skapa recept som är betydligt mer hållbara och klimatsmarta.