Lina vännen min

Bok av AnneMarie Hellström
Lina är nu åtta år och går i andra klass i småskolan. Hennes bästa vän heter Hedvig och bor på fattighuset. Ingen annan vill vara med Hedvig, som är smutsig och har löss. Men Lina ser det fina och bra i Hedvig och blir ledsen när hon får höra om hur vännen har det på fattighuset.
Lina vännen min är den tredje boken i serien om Lina på Bergsmansgården, som utspelar sig i slutet av 1800-talet. I den här boken är det inte bara roligheter och idyll, den har ett väldigt sorgligt inslag också.

Lina är nu åtta år och går i andra klass. Lina börjar bli stor nu och hon får för första gången delta på riktigt slåttergillet. Hon får också vara med och hjälpa till med alla julförberedelser.
Linas allra bästa kamrat i skolan är Hedvig. Hedvig har det väldigt svårt, hon bor på fattighuset och är svårt sjuk. Genom Hedvig får Lina möta en, för henne, ny värld. En värld som kantas av orättvisor, sorg och olycka.

Vänskapen mellan Lina och Hedvig skildras så himla fint. Trots att Lina bara är åtta år gör hon vad hon kan för att hjälpa sin vän, men det räcker inte. De tidigare böckerna om Lina har varit nästan helt och hållet idylliska, men i takt med att Lina blir större får hon möta mer sorg och elände. Lina vännen min är en underbar, varm och härlig berättelse med både inslag av både sorg, elände och idyll.