När ingen märker

Bok av Emma Holmgren och Joel Jonsson
Pappa är sammanbiten när han drar med sig mig och min bonusbrorsa Erik ut på altanen. Min bonusmamma Anette syns inte till. Har de tagit henne? Nyfiket kikar jag in genom den solbländade rutan. När jag kupar händerna runt ansiktet kan jag se att de bär vapen och att de vänder upp och ner på allt därinne. Joel är bara åtta år när han vaknar upp av att poliser stormar in i lägenheten. Efter det blir ingenting sik likt. Joel växer upp med psykisk ohälsa och missbruk runt sig, men han berättar inte för någon hur han mår. Han förstår inte själv vad det är som känns så obehagligt i kroppen. När Joel är nitton år får ångesten i bröstet inte längre plats. Är han verkligen värd att leva? I boken får du ta del av Joels personliga berättelse, men också fakta kring barns rättigheter och ungas psykiska ohälsa. Vad menas med att fara illa? Vad är egentligen psykisk ohälsa? Vad händer i kroppen vid stress och ångest? Var kan du få hjälp och hur kan du på bästa sätt ta hand om dig själv? När ingen märker riktar sig främst till unga vuxna (15+), men vi rekommenderar den även till ungdomar i högstadiet. Boken är faktagranskad av Gunilla Bergsten, socionom, leg. psykoterapeut och enhetschef Bris Stöd online: "Vi kan aldrig få nog av berättelser från människor som lärt sig något om livet. Särskilt berättelser från de som fortfarande är unga och bär sin barndom tätt intill sig - här har vi precis en sådan berättelse. En mycket viktig och läsvärd bok som behövs. För igenkänning och kunskap hos unga läsare och för vuxna som ska lyssna med extra fininställd hörsel." Av varje såld bok skänks 5 kronor till BRIS - Barnens rätt i samhället
Det här en lättläst, lättförståelig och pedagogiskt bok. Boken är uppdelad i tre delar. I den första delen som är en självbiografisk del får man läsa om Joels liv om hur det är att växa upp med psykiskt ohälsa och missbruk runt sig. Del två handlar om barns rättigheter och olika symtom på psykisk ohälsa. Tredje delen handlar om hur man kan ta hand om sig - Vad kan jag göra själv för att må bättre. Något som jag tycker är bra med denna bok är att under varje kapitel så får man tips; Vad kan jag göra? Vart kan jag vända mig? (Tips på både telefonnummer och olika hemsidor dit man kan vända sig för att få hjälp, mer kunskap etc).

Det här är enligt mig en så viktig bok, den är lätt att förstå inga krångliga eller svåra ord/beskrivningar/förklaringar. Denna bok borde läsas av alla för att lära sig och förstå hur andra människor kan må och också för att kunna förstå de tecken den som mår dåligt kan uppvisa. Även i skolan borde denna bok finnas och läsas i - för att upptäcka/förstå/se tecknen hos sina elever, kompisar eller att själv förstå att det finns hjälp att få. Detta ämne om psykisk ohälsa kan aldrig lyftas tillräckligt många gånger för de som mår dåligt behöver allt stöd de kan få av oss alla i samhället.