Det enda jag kan göra är att gå

Bok av Ulrika Jannert Kallenberg
Förälskelsen får resten av världen att blekna. Aldrig har jag upplevt att någon älskar mig på det viset som du gör. Jag är centrum i ditt liv, trots att vi kommer från så olika bakgrund. Men något förändras, du tappar lätt humöret och livet styrs av dina nycker. Du säger till mig åt vilket håll jag ska titta, hur jag ska vara klädd, hur mycket jag ska prata och med vem. Jag lär mig läsa av vad som ska hända, om det är en bra eller dålig dag. Sedan kommer första slaget. Det här är Print on Demand-utgåvan. Ulrika Jannert Kallenbergs självbiografiska roman Det enda jag kan göra är att gå är en öppen och ärlig skildring om hur människor sakta kan fastna i en våldsam relation. Den visar hur våld i nära relationer börjar med ibland knappt märkbara signaler som ökar successivt, hur förnedring och tillsägelser kan övergå till livshotande våld. Det är en bok som tillägnas alla som under tystnad burit eller bär smärtan av att bli slagen, nedvärderad och förminskad av den som säger sig älska dem. Ulrika Jannert Kallenberg är utbildad till litterär översättare och har översatt ett tjugotal böcker. Hon arbetar också som skrivledare och redaktör. Ulrika debuterade 2015 med boken Döden ingen talar om som handlar om hur det var att växa upp i skuggan av pappans självmord och den tystnadskultur som omgav henne. Boken fick Suicide Zeros årliga hedersomnämnande för bästa rapportering om självmord. Ulrika är född och uppvuxen i Lund men bor i Ljungskile. Hon är gift och har en dotter. Fritiden tillbringar hon gärna med hästar och hon reser så ofta hon har möjlighet.
Romanens jag är svenska och pluggar i Tyskland när hon möter hans blick i en folksamling och vet direkt att det kommer bli dem. Och de träffas och inleder ett förhållande. Ganska snart börjar dock deras olikheter märkas och påverka deras liv, han är kontrollerande och har åsikter om hur livet ska levas och hur man ska agera som kvinna. Han har inget jobb och hennes studier blir lidande då han inte vill att hon går till skolan och träffar andra män och människor. Hon följer honom till USA där det inte blir bättre, snarare sämre, men hon är övertygad om att det kommer lösa sig. Han förminskar henne och begränsar hennes liv, själv gör han inte många eftergifter.
romanen är självbiografisk och den går in i hjärtat. Det är orimligt hur han beter sig men man förstår ändå att hon inte kan lämna honom. En riktigt bra bok!