Det enda jag kan göra är att gå

Bok av Ulrika Jannert Kallenberg

Förälskelsen fick resten av världen att blekna. Aldrig hade jag upplevt att någon älskade mig på det viset som du gjorde, jag var centrum i ditt liv, trots att vi kom från så skilda kulturer. När dina papper blev klara för att åka vidare följde jag efter dig, och i USA kom vi att stå varandra närmare än någonsin.

Men något förändras, du tappar lätt humöret och livet styrs av dina nycker. Du säger till mig åt vilket håll jag ska titta, hur jag ska vara klädd, hur mycket jag ska prata och med vem. Jag lär mig läsa av vad som ska hända, om det är en bra eller dålig dag.

Det enda jag kan göra är att gå är en öppen och ärlig skildring om hur det kan gå till att sakta fastna i en våldsam relation. Den visar hur våld i nära relationer börjar med ibland knappt märkbara signaler som ökar successivt, hur förnedringar och tillsägelser kan övergå till livshotande våld. Det är en bok till alla kvinnor och män som under tystnad burit eller bär smärtan av att bli slagen, nedvärderad och förminskad av den som säger sig älska dem.

Ulrika Jannert Kallenberg debuterade 2015 med boken Döden ingen talar om som handlar om hur det var att växa upp med en pappa som tagit sitt liv och den tystnadskultur som omgav henne. Boken fick Suicide Zeros hedersomnämnande för bästa rapportering om självmord.

Det enda jag kan göra är att gå är en självbiografisk berättelse om hur Ulrika som ung hamnade i en våldsam relation och sedan bröt sig ur den.

Hon är utbildad till litterär översättare och har översatt ett tjugotal böcker. Numera arbetar hon också som skrivledare och redaktör.

Ulrika är född och uppvuxen i Lund men bor i Ljungskile.

Mindre

Förälskelsen fick resten av världen att blekna. Aldrig hade jag upplevt att någon älskade mig på det viset som du gjorde, jag var centrum i ditt liv, trots att vi kom från så skilda... Mer

2 utgåvor
Välj utgåva
Det enda jag kan göra är att gåSvenska - Pocket
ISBN: 9789176972274
Det enda jag kan göra är att gåSvenska - Okänt
ISBN: 9789176972564
Stark o ärlig självbiografisk roman om den stora kärleken . Men det blir ett destruktivt förhållande . Och det är inte lätt att gå . Man älskar ju så mycket o man ursäktar hans beteende . Hon står i centrum o han älskar henne , han ser henne på ett sätt inget sett o är så omtänksam . Men snart förändras hans humör o han börjar styra vad hon ska göra , hur hon ska göra , vad hon ska ha på sig , vilka hon får träffa mm Detta är mer vanligt än vad folk tror . Det gäller BÅDE kvinnor o män . Det kvittar vilket land de är ifrån. Det är deras synsätt det är fel på. Det är inte alltid våld . Att bli slagen. Det kan vara psykisk misshandel med . Bli förminskad o nedvärderad av sin partner . Oftast så ser förövaren inget fel i sitt beteende o det går aldrig att prata med en sån person. De vänder o vrider på allt till sin fördel. Duktiga på o ljuga o manipulera sin omgivning. Jag sträckläste denna Rekommenderas verkligen.
Betyg 4
Romanens jag är svenska och pluggar i Tyskland när hon möter hans blick i en folksamling och vet direkt att det kommer bli dem. Och de träffas och inleder ett förhållande. Ganska snart börjar dock deras olikheter märkas och påverka deras liv, han är kontrollerande och har åsikter om hur livet ska levas och hur man ska agera som kvinna. Han har inget jobb och hennes studier blir lidande då han inte vill att hon går till skolan och träffar andra män och människor. Hon följer honom till USA där det inte blir bättre, snarare sämre, men hon är övertygad om att det kommer lösa sig. Han förminskar henne och begränsar hennes liv, själv gör han inte många eftergifter.
romanen är självbiografisk och den går in i hjärtat. Det är orimligt hur han beter sig men man förstår ändå att hon inte kan lämna honom. En riktigt bra bok!
Deras blickar möts mitt ute i en folksamling och hon kan inte släppa honom ur tankarna och hon undrar hur hon ska hitta denna man igen. Hon hittar honom och de inleder en relation och deras förälskelse får allt annat att blekna. Efter ett tag förändras något, hans humör och tålamod blir mer lättpåverkat. Han talar om för henne hur hon ska vara klädd, åt vilket håll jag ska titta när jag möter andra människor och sen kommer första slaget.

Det här är en självbiografisk bok och det är en väldigt gripande och fängslande historia att läsa. Författaren skriver på ett sätt som gör att jag blir helt trollbunden när jag läser, jag kan bara inte sluta läsa boken, inte för att det är någon rolig historia att läsa men den känns så ärlig, stark och berörande. Redan från första sidan blev jag fast i boken och sträckläste den. Det här är en otroligt viktig bok och jag tycker författaren är modig som öppnar upp sig och skriver så ärligt om det hon upplevt. Alla dessa kvinnors historier behöver lyftas fram för att öka förståelsen hos oss alla för vem som helst kan hamna i sådan relation. Det drabbar inte bara "vissa kvinnor" utan nästa gång kan det vara jag, du eller någon nära vän eller anhörig.
Betyg 4
Det här känns lite som att tjuvläsa någons dagbok. Meningarna är korta och enkla men sprängfyllda med detaljer som får känslor att väckas. Det här är en kvinnas upplevelse av våld i nära relationer, vi är många som varit i liknande situationer och varje historia är unik. Boken berör mig lite extra när jag stundvis känner igen mig, så en liten varning är på sin plats; oavsett hur bearbetad ens egna upplevelse är så svider det till och man slungas tillbaka för en stund.
Oerhört modigt att skriva och våga berätta sin historia, oavsett hur ont det gör att läsa så behöver historier som dessa komma ut. Vi måste visa vad som händer, att det går att lämna och börja på nytt. Vi måste visa att man inte är ensam. Den här boken ger tillslut ett oerhört fint perspektiv på vad som händer när man väl vågar lämna bubblan man levt i, den inger hopp och återigen beskrivs känslorna så starkt att man inte kan annat än att känna dem ända ner i tårna.
Deras blickar möttes, det var kärlek vid första ögonkast. Vem var denna man? Hon måste hitta honom igen.

De kunde knappt vara ifrån varandra. Kärleken var så stark. Men med tiden blir han mer och mer kontrollerad. Han vill inte hon ska klä sig så, inte umgås med någon, inte titta på någon. Han som kom från en annan kultur accepterade inte hennes fria sätt att leva. Det räckte inte med ord, utan han tog även till våld och hot. Efteråt lovade han att det inte skulle hända igen.

Att ta sig ur en destruktiv relation är inte lätt. Trots alla tecken som kommer ett efter ett. Känslorna finns ju där, och han ska ju inte göra om det.

Detta är en självbiografisk berättelse som verkligen berör mig. Hon skriver väldigt öppet och ärligt, vilket gör det skrämmande. Man blir så arg och ledsen över hur vissa män behandlar kvinnor. Det är ett tungt men viktigt ämne, som aldrig får tystas.

Rekommenderar verkligen denna bok.