Siris äventyr - Mimers gåta

Siri och Mimers brunn
Bok av Patric Nyström
Siri är tillbaka för ett nytt äventyr! Den här gången kommer den modiga vikingatjejen och hennes kompis Zack en försvunnen skatt på spåren. De får hjälp av munken Ansgar som letar efter sina stulna böcker. Ledtrådarna pekar mot en mystisk plats som kallas Mimers brunn. Men de jagas av skurken Ivar och hans klantige medhjälpare Grym som försöker lägga beslag på skatten. Återigen får Siri använda all sin finurlighet för att lösa gåtor och ta sig förbi läskiga fällor. Och vad är det för dyrbarheter som döljer sig i Mimers brunn?
Andra delen i serien om vikingaflickan Siri är ännu mer spänningsfylld än första delen i serien, och i den här boken får också fornnordisk religion och sed mycket mer. Det gillar jag, som är väldigt förtjust i just fornnordisk religion och vikingatiden.

Här är det Mimers brunn som är i fokus för äventyret, men på ett litet annorlunda sätt. Vi presenteras återigen för Siri och för hennes kompis Zack från Micklagård. Här får vi också möta munken Ansgar och han hjälper barnen att lösa Mimers gåta. Och såklart finns även Ivar den förskräcklige och hans hantlangare Grym med. Ivar har varit med i ett rövargäng som roffat åt sig böcker, och några gamla böcker har han kvar, tillsammans med ett meddelande som han inte kan tyda. Det meddelandet får Siri och Zack tag på när de åker till Birka, och tillsammans med Ansgar försöker de alltså att hitta den mytomspunna Mimers brunn.

Persongalleriet är lagom stort, och i och med att det är en seriebok är det inte heller svårt att hålla koll på dem. Jag är överförtjust i Siri som karaktär. Hon är smart, påhittig, klok och orädd. Hon låter sig inte luras i onödan och inte heller jagas upp. Här gillar jag också hur kulturskillnaden mellan Siri och Zack blir tydlig, men att de överkommer det och lär sig av varandra. Men måste ändå säga att mitt hjärta klappar lite extra för Grym, som jag tycker så synd om. Han verkar så snäll, och i den här boken tycker jag också att han ifrågasätter Ivar oftare, vilket jag gillar. Och min tvillingsjäl är tydligen med i den här boken också, piraten som vill samla alla böcker i hela världen.

Efter berättelsen finns också lite fakta om de olika historiska delarna och de är lagom långa och informativa.

Patric Nyströms historia kompletteras superbt av Per Demervalls illustrationer och många gånger under läsningens gång skrattar jag till för att det finns något roligt i bilderna som man inte får missa.