Dunkelstjärnan

Bok av Joseph A. Davis
Tolvåriga Julia märker direkt att någonting med hennes nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir, inte stämmer. Men hon anar inte helt hur annorlunda han är förrän den ödesdigra natten de blir jagade av fruktansvärda levande skuggor. Tillsammans med hennes lillebror Edvin och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren blir de tvungna att fly genom en magisk portal till Kasirs hemland. Det är en värld av gränslös skönhet där konst blir levande men där allt det vackra håller på att förstöras av skuggorna. Medan Julia och Edvin brottas med ett nytt språk, en ny kultur och okända faror upptäcker de att de har en hemlig koppling till Kasirs värld och att de kanske har makten att rädda den. En bra och välskriven berättelse som kan fånga en stor publik i olika åldrar. (Christina, kulturskribent) Jag kunde jag inte släppa boken förrän den var slut. Helt underbar och mycket välskriven. Jag ser fram emot nästa del i serien. (Jenni, lärare) "Boken var spännande och verklig! Jag gillade den och skulle gärna läsa uppföljaren." (Isidor, 12 år). Joseph Davis är en amerikansk författare vars engelska böcker har värmt hjärtan och väckt skratt hos barn, vuxna och familjer världen runt. Hans svenska fantasyserie Markus av Trolyrien har hyllats av boktidningar, bibliotekarie och läsare i alla åldrar för sin gränslösa fantasi, förtrollande nya världar och absurda humor. Serien har blivit en särskild favorit i skolvärlden då dess fängslande handling och medryckande tempo har väckt läslusten hos otaliga elever.
En bra story som visar på kampen mellan gott och ont,mellan ljus och mörker.Även om den är skriven för en yngre ålder så hade jag behållning av den som vuxen också.

Karaktärerna funkar bra mot varandra och språkbruket är bra,det finns en rytm i det hela som gör att den är lättläst.Många undrar varför vuxna läser fantasy och jag brukar svara att även vuxna behöver sagor och att fantasy är en bra eskapism från verklighetens galenskaper.

Ungdomarna växer in i rollen som hjältar i Sullalia och de börjar inse sin fulla potential även i det som är vår verklighet.De förändras till att bli sina bättre jag.Boken får mig att tänka på stereotyper och hur vi oftast tar den enklaste vägen med att bara se en yta.Lars-Petter är i vår verklighet ett fyllo men i Sullalia är han folkets hjälte.