Dunkelstjärnan

Kampen om Tusenvärld, #1
Bok av Joseph A. Davis
Tolvåriga Julia märker direkt att någonting med hennes nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir, inte stämmer. Men hon anar inte helt hur annorlunda han är förrän den ödesdigra natten de blir jagade av fruktansvärda levande skuggor. Tillsammans med hennes lillebror Edvin och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren blir de tvungna att fly genom en magisk portal till Kasirs hemland. Det är en värld av gränslös skönhet där konst blir levande men där allt det vackra håller på att förstöras av skuggorna. Medan Julia och Edvin brottas med ett nytt språk, en ny kultur och okända faror upptäcker de att de har en hemlig koppling till Kasirs värld och att de kanske har makten att rädda den. En bra och välskriven berättelse som kan fånga en stor publik i olika åldrar. (Christina, kulturskribent) Jag kunde jag inte släppa boken förrän den var slut. Helt underbar och mycket välskriven. Jag ser fram emot nästa del i serien. (Jenni, lärare) "Boken var spännande och verklig! Jag gillade den och skulle gärna läsa uppföljaren." (Isidor, 12 år). Joseph Davis är en amerikansk författare vars engelska böcker har värmt hjärtan och väckt skratt hos barn, vuxna och familjer världen runt. Hans svenska fantasyserie Markus av Trolyrien har hyllats av boktidningar, bibliotekarie och läsare i alla åldrar för sin gränslösa fantasi, förtrollande nya världar och absurda humor. Serien har blivit en särskild favorit i skolvärlden då dess fängslande handling och medryckande tempo har väckt läslusten hos otaliga elever.
2 utgåvor
Välj utgåva
DunkelstjärnanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188639967
Dunkelstjärnan : kampen om TusenvärldSvenska - E-bok
ISBN: 9789189228085
Julia som är 12 år får en ny klasskompis, Kasir, som kommit som flykting. Men Julia tycker han är lite konstig, och han visslar hela tiden, vilket hon stör sig på.

Plötsligt blir Julia, hennes bror Edvin och Kasir hotade av något väldigt konstigt. På något vis kommer de undan genom att fly genom en portal, och hamnar i en ny värld, Kasirs värld.

I denna värld är Kasir prins och här pratar man genom bland annat att vissla.

Snart upptäcker Julia och Edvin att för att komma hem måste de kämpa mot de mörka skuggorna.

Vem kan de lita på?

En spänning genom hela boken. Jag var fast direkt och den höll mig fast till slutet. Det händer mycket hela tiden, även en del oväntade. Gillar att den är så fantasifull.

Flera viktiga ämnen tas upp som flykting, alkolism, sorg och utanförskap.

Jag gillar flera av karaktärerna och miljöbeskrivningarna är bra. Man känner man är där med dem.

Boken är en kapitelbok och har ett lätt språk. Den vänder sig från 9 år, men jag som vuxen gillade den, så passar alla åldrar.
Julia och flyktingkillen Kasir går i sexan och lärarna parar alltid ihop dem. Hon tycker det är jobbigt, för han är så himla annorlunda! En dag kommer märkliga skuggor över staden vilket tvingar Julia och Kasir att fly, tillsammans med Trubaduren och lillebror Edvin. Genom en magisk portal hamnar de i Kasirs hemland och rakt i ett jätteäventyr.
Det är en välskriven berättelse med både driv och flera viktiga teman. Hur det kan upplevas att komma till ett främmande land. Om vänskap, oro och avundsjuka.

Boken riktar sig till ålder 9-12 år, men det är ett spännande äventyr för alla åldrar från första kapitlet till ett riktigt cliffhangerslut.
Här har vi ytterligare en spännande fantasyberättelse för slukaråldern från Joseph A. Davis!

Julia tycker att det är något konstigt med den nya killen i klassen, flyktingpojken Kasir. Hon kan bara inte riktigt sätta fingret på vad det är. Det hon vet är att hon tycker att det är pinsamt när han pratar med henne och inte kan språket. Men Kasir visar sig vara rätt bra att ha nära när Julia och hennes lillebror Edvin blir jagade genom staden av ett hemsk skuggmonster. Tillsammans med Kasir och en äldre alkoholiserad man vid namn Trubaduren, flyr Julia och Edvin genom en portal och hamnar i Kasirs hemland. Det är här äventyret börjar på riktigt.

Det är en klassisk fantasyhistoria med kampen mellan gott och ont. Men Joseph A. Davis har lagt till sin egna lilla twist med att kreativitet och skapande är nyckeln till kunskap och styrka. Att ens kraft kommer inifrån och att alla är bra på något, även om man kanske inte tror det.

Jag gillade även Julias utveckling som karaktär. Hur hon i början hade ganska förutfattade meningar om Kasir, till hur hon själv fick uppleva att vara på ett ställe där hon inte kan språket och inte förstår hur allt går till. Hon blir även lättare att sympatisera med genom bokens gång när hon brottas med avundsjuka och osäkerhet.

En bok som jag tror att många fantasy-fans i åldern 9-12 kommer att gilla. Och som tar upp viktiga ämnen, några som det inte pratas så mycket om i barnlitteratur, ensamhet, syskonrivalitet, alkoholism, avundsjuka, fattigdom, kärlek och vänskap. Framemot slutet är det ett väldigt högt tempo och mycket spännande. Det är första delen på en serie och boken slutar med en liten cliffhanger, så tycker man om boken har man något att se framemot.  
En mysig och medryckande fanatstikbok för mellanåldern, där magi, kreativitet och syskonskap blandas med allvarliga budskap kring främlingsfientlighet och ödmjukhet inför våra olikheter. Tänkvärd bok som är perfekt som högläsning. Färgstark och engagerande och öppnar verkligen upp för diskussion. Det bästa jag läst hittills av författaren!
Det här är ett händelserikt äventyr för alla fantasy-fans, rekommenderad ålder är från nio till tolv men den kan förstås vidgas lite nedåt och bra mycket uppåt. En lättläst och välskriven fantasy, med lagom långa kapitel för att behålla bladvändardrivet. De fina svartvita illustrationerna av Yulia Ryabtseva levandegör karaktärerna på ett bra och stiligt sätt.

Jag gillar på det sätt boken lyfter problematiken om utanförskap, hur det är att komma till en ny kultur. Även teman som misslyckanden, avund och vänskap är centrala i boken. Men först och främst är Dunkelstjärnan ett svindlande och spännande äventyr, som börjar redan i första kapitlet och håller sig i hela vägen till slutet.
En sån himla spännande och bra skriven bok så att den även fick mig som vuxen att fastna i den! Spännande från första till sista sidan och jag älskar det målande språket och alla olika världar i den här spännande serien!!
Den första boken i serien Kampen om tusenvärld.

Boken börjar i en småstad i Sverige där tolvåriga Julia upptäcker att det är något konstigt med flyktingpojke Kasir. En dag blir Julia, hennes lillebror Edvin indragen i en helt ny värld där Julia och hennes vänner får slåss för sitt liv. Men också att Kasir är något mer än bara en flykting och att hennes släkt är inblandad i denna värld och dess politiska drama.

Jag uppskattade denna bok på flera nivåer. Språket flöt på riktigt bra och var väl anpassat till målgruppen, yngre tonåringar. Jag gillade även hur Kasir och Julias förhållande skifta. Från att Kasir var den som hade det svårt att göra sig förstådd till att Julia fick uppleva det.
Jag uppskattade även det politiska dramat i historien och skulle gärna vilja läsa mer om hur Tusenvärlden är uppbyggd i uppföljaren.
Miljöerna var även de välskrivna.

Detta var helt klart en bra bok och bok som jag rekommenderar för målgruppen samt lärare i årskurs 4-7 att läsa och använda i sin undervisning.
En bra story som visar på kampen mellan gott och ont,mellan ljus och mörker.Även om den är skriven för en yngre ålder så hade jag behållning av den som vuxen också.

Karaktärerna funkar bra mot varandra och språkbruket är bra,det finns en rytm i det hela som gör att den är lättläst.Många undrar varför vuxna läser fantasy och jag brukar svara att även vuxna behöver sagor och att fantasy är en bra eskapism från verklighetens galenskaper.

Ungdomarna växer in i rollen som hjältar i Sullalia och de börjar inse sin fulla potential även i det som är vår verklighet.De förändras till att bli sina bättre jag.Boken får mig att tänka på stereotyper och hur vi oftast tar den enklaste vägen med att bara se en yta.Lars-Petter är i vår verklighet ett fyllo men i Sullalia är han folkets hjälte.