Sömnlös

Bok av Barbara Voors
Savanna Brandt är inne på sin sextiofjärde sömnlösa natt och hela hennes värld håller på att trasas sönder. Tidigare har hon någorlunda kunnat hålla samman arbetet på institutionen och halvtidstjänsten på myndighetsbiblioteket. Hon har lyckats bevaka dubbeldörrarna i våningen som hon delar med sin bror Sam, utan att störas alltför mycket av hans eviga kvinnoaffärer. Själv har hon alltid klarat sig bra utan män. Syskonkärleken till Sam har räckt gott och väl, och innan hennes son Martin dog fanns ju även han ... En dag börjar Savanna få anonyma e-mail som tycks vara avsedda att skrämma henne. Kan de ha att göra med det mord hon blev vittne till för så länge sedan? Avsändaren tycks veta hur hon ser ut, var hon bor och till och med känna till hennes sömnproblem ... Barbara Voors roman Sömnlös är en psykologisk spänningsroman om sömnlöshet, sorg och oväntad åtrå. En roman som håller läsaren vaken.
Den andra av tre böcker jag plockade med mig från jobbets skönlitterära hyllor, dem vi har fått plundra, är Barbara Voors bok Sömnlös. Jag har tidigare läst ett antal (Älskade du, Syster min och Islossning) av Barbara Voors böcker och uppskattat dem. De faller inte inom kategorin deckare, men många av dem är mycket spännande. Just den här boken kallas psykologisk spänningsroman i baksidestexten, nåt jag nu när jag har läst ut den kan kan hålla med om.

Savanna Brandt har varit sömnlös en längre tid när boken inleds. Hon forskar på en brittisk författare som tog livet av sig, men avhandlingen tycks aldrig bli färdig. Dessutom har Savanna fått hotfulla brev och meddelanden som antyder att avsändaren har nåt att göra med en otäck händelse, en kvinnomisshandel, i Savannas barndom. I bakgrunden finns också en liten son som gick bort alldeles för tidigt. Savanna lever med sin bror i föräldrarnas stora våning som de har delat på hälften. Att älska nån har hon varit synnerligen oförmögen att göra. Men så kommer Jack i hennes väg, sonen till polisen som utredde den otäcka barndomshändelsen.

Det här är en väldigt rörig bok, tycker jag. Savanna försöker hålla rädslan i schack genom att fokusera på sina papper och att leta efter ett försvunnet manus. Samtidigt beter hon sig underligt mot de flesta i tillvaron. Vem bjuder till exempel tidningsbudet på kaffe och bullar och låter honom kyssa henne på kinderna? Det är först i slutet jag tycker att boken blir spännande. Jag är hela tiden orolig för att författaren inte ska lyckas få ihop berättelsen. Det får hon. Visst blir jag lite överraskad. Tyvärr har jag dock redan tappat intresset.

Boken är välskriven, men fladdrig. Mitt omdöme blir medel.