Ædnan

Bok av Linnéa Axelsson
Vinnare av det skönlitterära Augustpriset 2018 En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker. Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik. Men kolten står beredd - För varje ny årsring ska den kämpa för varje knäcktsläktledska den vittnaoch minnas
I en nästan poetisk text får man följa samer från 1911 till 2015. Naturen genom de olika årstiderna skildras liksom familjernas liv med renarna och deras förflyttningar från skogslandet till fjällen, och senare arbete hos Vattenfall, i gruvor och i barnomsorg. Det som tar tag i läsaren är mycket som är kopplat till ”överheten”, det vill säga det svenska samhället med olika myndigheter.
En ung flicka undrar om deras=samernas historia och liv inte alls verkar ha funnits för andra än dem själva. Språket ställs mot den obegripliga svenskan. Vissa väljer bort sitt språk för att lättare passa in. Vattenfalls inverkan på naturen då vatten döms upp och renarna måste hitta nya vägar. Gammal kunskap som på nytt tas till vara. För mig var boken en ögonöppnare. Sidantalet är omfattande men texten per sida är starkt begränsad. Klart läsvärd.