Från bränt barn till eldsjäl

Bok av Pelle Lundström
"Såna som du, de kommer alltid tillbaka."  När vakten på Västerviks fängelse med de orden vinkade av den då 19-årige Pelle Lundström fick han honom att resa sig ur den glödbädd som bränt honom sedan barnsben. Han skulle visa hela världen att vakten hade fel. Så blev det också. En dag skulle han komma att kallas eldsjäl. Pelle berättar om sin livsresa som från unga år präglades av våld och kriminalitet, men hur han senare fann sin plats i livet och blev en hyllad eldsjäl för sitt arbete med ungdomar. Det är en ärlig och öppen berättelse, där han förutom historier ur sitt liv även delar med sig av sina tankar på hur vuxna och samhället borde bemöta ungdomar. Med sin självbiografi vill Pelle inge hopp och påminna om att aldrig döma ut en människas möjlighet till förändring. Livet är fullt av vägval - med den egna viljan och andras tilltro kan man styra rätt. Pelle Lundström är bosatt i Stockholm. När han inte skriver poesi arbetar han med människor utifrån sitt sätt att möta dem med hjärtat först.
Denna bok är en självbiografi där Pelle skriver om sin livsresa. Pelle berättar om sitt liv från litet barn fram till nu, hans liv är präglat av alkohol, kriminalitet och våld på olika sätt genom uppväxtåren. Pelle försöker genom åren att hitta rätt i samhället och försöker passa in och det är inte alltid lätt när han har en stämpel på sig att vara en "kriminell och bråkig person" både från samhället och kanske även från sig själv - för vem är jag utan denna stämpel?

Det här var en stark berättelse där Pelle skriver väldigt öppenhjärtigt och sårbart, jag som läsare får verkligen krypa in under skinnet, känns det som för mig i alla fall. Boken skrivs i både nutid och dåtid och den är välskriven. För mig tog det lång tid att läsa boken - inte för att den var ointressant på något sätt, tvärtom det var gripande, intressant och tungt att läsa om Pelles liv och jag behövde pauser för att reflektera under tiden jag läste boken. Även om det fanns mycket mörker så hade boken även mycket ljus som tro, hopp, framtidsdrömmar, kärlek och en enorm drivkraft och kämparglöd hos Pelle. Att våga satsa - våga tro och kämpa men också hur stor betydelse det har att det finns människor i sin omgivning som vågar tro och satsa på mig som människa trots att man har "stämplar" på sig. En fantastik och viktig bok på många sätt - det går att "lyckas" med livet men också en tankeställare för hur vi medmänniskor tänker och bemöter andra människor, att våga titta förbi "stämpeln" en person har och se personen för vem den är istället.