Från bränt barn till eldsjäl

Bok av Pelle Lundström
"Såna som du, de kommer alltid tillbaka."  När vakten på Västerviks fängelse med de orden vinkade av den då 19-årige Pelle Lundström fick han honom att resa sig ur den glödbädd som bränt honom sedan barnsben. Han skulle visa hela världen att vakten hade fel. Så blev det också. En dag skulle han komma att kallas eldsjäl. Pelle berättar om sin livsresa som från unga år präglades av våld och kriminalitet, men hur han senare fann sin plats i livet och blev en hyllad eldsjäl för sitt arbete med ungdomar. Det är en ärlig och öppen berättelse, där han förutom historier ur sitt liv även delar med sig av sina tankar på hur vuxna och samhället borde bemöta ungdomar. Med sin självbiografi vill Pelle inge hopp och påminna om att aldrig döma ut en människas möjlighet till förändring. Livet är fullt av vägval - med den egna viljan och andras tilltro kan man styra rätt. Pelle Lundström är bosatt i Stockholm. När han inte skriver poesi arbetar han med människor utifrån sitt sätt att möta dem med hjärtat först.
Jag blev väldigt inspirerad av att läsa denna bok. Detta då jag arbetar (när jag inte är föräldraledig) med att just hjälpa forna kriminella att komma tillbaka in i arbetslivet.
Jag skulle vilja påstå att det lättaste för många är att få ett jobb. Det svåraste är att behålla det och att bryta gamla vanor. Det behövs mycket uppbackning från alla håll och kanter, något som i en hel del fall saknas. Vilket Pelles historia också visar på.
Boken tar dock upp en viktig sak. Man kan ändra sitt liv, om man själv vill.
Jag tycker att denna bok vore bra att ha på behandlingshem och fängelser för att ge hopp till de som behöver.
"Såna som du kommer alltid tillbaka" sa vakten till Pelle när han lämnade fängelset.

När Pelles föräldrar skiljer sig börjar det gå utför. Hans ungdom präglades av alkohol, kriminalitet och våld.

Men Pelle vill visa att det går att komma på rätt spår igen.
Det är så lätt för ungdomar att göra fel val, och vi är så snabba att döma utan att veta något om bakgrunden.

Pelle har under flera år hjälpt ungdomar som hamnat snett i livet, den hjälp han själv inte fick. Istället blev han stämplad som missbrukare trots att han aldrig sysslat med droger.

Vilken resa Pelle gjort. Det var inte många som trodde på honom som ung, men han visade dem alla och är idag en stor eldsjäl för ungdomar.

Det är en gripande och stark berättelse. Stundtals är det både obehagligt och jobbigt att läsa. Jag blir både ledsen och arg hur samhället och vuxna sviker ungdomar som behöver hjälp. Man får sig verkligen en tankeställare.

"Man ska aldrig döma ut en människas möjlighet till förändring"

Boken växlar mellan nutid och dåtid. Den är lättläst även om den ibland är jobbig att läsa, så paus behövs ibland.
Denna bok är en självbiografi där Pelle skriver om sin livsresa. Pelle berättar om sitt liv från litet barn fram till nu, hans liv är präglat av alkohol, kriminalitet och våld på olika sätt genom uppväxtåren. Pelle försöker genom åren att hitta rätt i samhället och försöker passa in och det är inte alltid lätt när han har en stämpel på sig att vara en "kriminell och bråkig person" både från samhället och kanske även från sig själv - för vem är jag utan denna stämpel?

Det här var en stark berättelse där Pelle skriver väldigt öppenhjärtigt och sårbart, jag som läsare får verkligen krypa in under skinnet, känns det som för mig i alla fall. Boken skrivs i både nutid och dåtid och den är välskriven. För mig tog det lång tid att läsa boken - inte för att den var ointressant på något sätt, tvärtom det var gripande, intressant och tungt att läsa om Pelles liv och jag behövde pauser för att reflektera under tiden jag läste boken. Även om det fanns mycket mörker så hade boken även mycket ljus som tro, hopp, framtidsdrömmar, kärlek och en enorm drivkraft och kämparglöd hos Pelle. Att våga satsa - våga tro och kämpa men också hur stor betydelse det har att det finns människor i sin omgivning som vågar tro och satsa på mig som människa trots att man har "stämplar" på sig. En fantastik och viktig bok på många sätt - det går att "lyckas" med livet men också en tankeställare för hur vi medmänniskor tänker och bemöter andra människor, att våga titta förbi "stämpeln" en person har och se personen för vem den är istället.
Från bränt barn till eldsjäl är hemsk, fantastisk och otroligt berörande!

Boken visar hur ett snedsteg kan leda till oändligt många snedsteg. Hur lätt det är att fastna i en typ av ond cirkel.

Unga personer tar till sig allt. De är lätta att imponera på, de är extra sårbara och behöver trygga vuxna i sin omgivning. I boken märks det tydligt hur stor skillnad en trygg och stabil vuxen kan göra i många ungdomars liv!

Början av boken var väldigt destruktivt, ibland blir det nästan för mycket att läsa om. Jag kände att jag vill inte läsa ännu ett kapitel om en stöld. Det gav mig en jobbig känsla i magen men ändå är det en del verkligheten.

Boken växlar mellan nutid och dåtid, jag har lite svårt att hålla koll på åren men det gör mig faktiskt ingenting.

Från bränt barn till eldsjäl berör på så många sätt. Detta är definitivt en bok som vuxna borde läsa för att kanske få mer förståelse för ungdomar och för att hjälpa till att skapa en tryggare vardag för de unga i samhället.

Från bränt barn till eldsjäl är en bok som alla kan och borde läsa!

(recensionsexemplar)