Unorthodox

Bok av Deborah Feldman
Unorthodox är Deborah Feldmans bästsäljande självbiografi om uppväxten i och flykten från en ultraortodox judisk grupp i Williamsburg, New York. Boken ligger till grund för den omtalade Netflixserien med samma namn. I den värld där Deborah växer upp är reglerna strikta. Hennes släkt kontrollerar allt - från vilka kläder hon får ha på sig, till vem hon får prata med och vilka böcker hon får läsa. Men trots detta växer Deborah upp till en självständig och viljestark person. I hemlighet slukar hon klassiker av Jane Austen och Louisa May Alcott och hon anar att det finns ett helt annat och friare sätt att leva, bara någon kilometer bort i det myllrande livet bland New Yorks skyskrapor. Som tonåring blir Deborah bortgift med en man hon inte känner. Pressen att leva som en god chassidisk kvinna, med alla plikter och regler det medför, blir alltmer påtaglig. Nitton år gammal föder hon en son. Det blir vändpunkten. Oavsett vilka utmaningar hon står inför måste hon hitta en väg ut ur förtrycket och skapa en bättre framtid för sig och sitt barn. *** Deborah Feldman, född 1986, växte upp i en chassisisk gemenskap i Williamsburg, New York. När hennes självbiografi kom ut i USA blev den på kort tid en New York Times-bestseller. Författarens berättelse om sitt liv har sedan dess även blivit kritikerrosad Netflixserie. Feldman bor och arbetar numera i Berlin.
En mycket stark och intressant självbiografi om Deborah Feldmans uppväxt i en ultraortodox judisk enklav i New York. Det här är hennes egen berättelse om vad hon själv har upplevt och vad jag förstått så har hon ändrat på namn, platser, beskrivningar av personer för att de inte ska bli mer utpekade än vad de redan är.
Boken är, framförallt i början, mycket detaljerad kring det religiösa liv som Deborah växer upp i. Ett liv där flickors och kvinnors roll och möjligheter är mycket begränsade och där allt präglas av religiösa "måsten". Det är förstås skrämmande läsning, men det är samtidigt en fascinerande berättelse om en flickas utveckling och vilja till att leva ett "normalt" liv där hon själv får bestämma vad hon ska göra, läsa, utbilda sig... Och hur t.ex. de förbjudna besöken på et vanligt bibliotek och läsningen av engelska klassiker blir ett vattenhål
Efter första tredjedelen tar boken fart och sen blir den bara bättre och bättre. Det är fascinerande, sorgligt, men samtidigt upplyftande att läsa om Deborahs frigörelse. Hela boken är ett starkt och viktigt vittnesmål.