Stor magi : leva kreativt utan rädsla

Big Magic
Bok av Elizabeth Gilbert
Människor i alla åldrar och samhällsklasser har i åratal inspirerats och tagit lärdom av Elizabeth Gilberts böcker. Här delar författar sin visdom och ger sitt unika perspektiv på att vara kreativ genom att gräva ner sig i sin egen process. Var beredd på storartade insikter om inspirationens mystiska natur. Gilbert ber oss att omfamna vår nyfikenhet och släppa taget om det onödiga lidandet. Hon uppmuntrar oss att upptäcka de konstiga juvelerna vi alla har inom oss. Oavsett om vi funderar på att skriva en bok, göra konst, hitta nya sätt att hantera utmaningar i vårt arbete, ta tag i en sedan länge uppskjuten dröm eller helt enkelt ingjuta vardagen med mer mindfulness och passion. Stor magi öppnar en ny värld full av förundran och glädje.
Jag hade ganska höga förväntningar på denna då jag blev inspirerad av boken ”Eat, pray and love” för många år sedan.

Med humor och personligt berättande skildrar Gilbert hur hennes kreativa process har fungerat för henne och andra skapande människor omkring henne. Något spännande och intresseväckande som hon påstår är att idéer kommer och går (och kan komma tillbaka). De kan även vandra mellan personer. Hon refererar till genius som man bör smida medan järnet är hett. Människan bör ta emot idéer med nyfikenhet och respekt . Om man väljer att ingå ett samarbete med idén ska man göra plats och tid för den. Alla bra idéer känns dessutom skrämmande i början. Idéer är färskvara och det finns tajming.

Hon tipsar om att man kan ha en ”kärleksaffär” med kreativiteten - smita ifrån 15 minuter och ägna sig åt sitt skapande på ett passionerat och förälskat sätt. När man skapar kan man även piffa/klä upp sig för att komma i stämning.

Gilbert avråder konstnärer att säga upp sig från sina jobb för att satsa på skapandet. Hon vill inte att drömmen ska förvandlas till en mardröm med ekonomiska krav. Man vill att inspirationen ska vara fri och trygg så att den skapande människan kan sluta pressa på sig själv. Det kan ta död på kreativiteten.

Några tänkvärda citat:
”Skapa det som gör revolution i ditt hjärta.”
”Jag har rätt till en egen röst och en egen vision.”
”Perfekt hindrar människor.”
”Var rädd om din framtid och din psykiska hälsa.”

Vad har jag tagit till mig?
-jag behöver ingen annans tillstånd att genomföra en idé
-färdigt är bättre än bra då fullbordande är hedervärt
-att jag ska vara mer trickster ibland
-bara göra
-låta inspirationen leda mig oftare
-jag kan inte ansvar för andras reaktioner, låta folk älska sina åsikter
-skapa eller förgöra, m.a.o. skapande är viktigt för själen

Den här rekommenderar jag till alla (aspirerande) författare, konstnärer, perfektionister, ja… kreativa själar i allmänhet.