Ubåt på grund

Ubåt på grund!
Bok av Stefan Grevle
- Det luktar olja, säger farfar. Det brukar det inte göra här. Per drar in luft genom näsan men känner mest det salta från hav och tång. Han ryser till när en kall vind drar genom hans jacka. Han fortsätter ro mot flytkorken som pekar ut det sista nätet men plötsligt får han syn på något helt annat. Mitt på det lilla skäret några hundra meter bort ligger en stor svart farkost. "Ubåt på grund" är en påhittad berättelse som är skriven utifrån den verkliga händelsen när en sovjetisk ubåt gick på grund i Karlskrona skärgård 1981. I boken får vi följa vi tioåriga Per och hans farfar som upptäcker ubåten en tidig morgon när de är ute och fiskar. De följande tio dagarna blir minst sagt dramatiska och försätter hela landet på gränsen till krig. Här får du läsa en spännande berättelse om svenska yrkesofficerare, sovjetiska spioner och vanliga Blekingebor. Stefan Grevle är barnboksförfattare och konstnär. Hans barndoms somrar tillbringades i Blekinge skärgård där hans farfar var fiskare. En stor del av Stefans fritid ägnas åt att skriva och måla och han har ett stort intresse för den svenska marinen. "Ubåt på grund!" är hans andra barnbok och ges ut på Karlskronaförlaget Yamile Förlag.
Böcker som baseras på verkliga händelser, men vars berättelse inte alls har verklighetsanknytning, kan jag ibland känna mig lite tveksam till. Man får känslan av att uppleva något från historien, men samtidigt är det en skönlitterär berättelse. Det kan vara svårt att skilja på vad som är taget från verkligheten och vad som är påhittat.

I Ubåt på grund! löse Stefan Grevle det på ett ypperligt sätt, eftersom det i slutet av boken finns skrivet vad som är hans konstnärliga påhitt och vad som är del av verkligheten.

Jag gillar den här boken, mycket för att Per, barnet, har väldigt stort fokus och stor del i varför det går som det gör. Älskar hans entusiasm och hur spännande han tycker att det är. Det känns lite som en ”Fem”-bok, bara det är det är Per ensam som drar ihop allt för att lösa. Jag tycker också om att han inte har något problem med att be om hjälp, eller gå till militären med det han hittar. Att han också blir lyssnad på och sedd som viktig i sammanhanget är bra gjort.

Ett stort plus för att språket är från åttiotalet, så att det faktiskt finns saker som kasettband eller Domus med i berättelsen.

En bra bok för bokslukaråldern. Det är relativt stor text och kapitlen är korta och framåtdrivna. Det händer hela tiden något, och som redan skrivet, får jag lite samma känsla av den här boken som jag fick av Fem-böckerna när jag var liten.