Kvinnan med stjärnan

The Woman with the Blue Star
Bok av Pam Jenoff
Kärlek och vänskap mot alla odds - mitt under brinnande krig År 1943. När Krakóws getto töms av nazisterna söker artonåriga Sadie Gault och hennes mamma skydd i tunnlarna under stadens gator. En dag kikar Sadie upp genom ett brunnsgaller - och får kontakt med den unga kvinnan Ella Stepanek. Ella kommer från en förmögen familj och sedan hennes fästman kallades ut i kriget lever hon ett lugnt och stillsamt liv tillsammans med sin styvmor. Dagen Ella passerar torget och upptäcker Sadie förändras hennes tillvaro för all framtid. Ella hjälper Sadie och de blir vänner. Men i takt med att kriget trappas upp går deras livsöden isär, och den starka vänskapen sätts på prov. Kvinnan med stjärnan är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är ett drabbande vittnesmål om oväntad vänskap, och om den enorma styrkan i människans vilja att överleva. "En riktig bladvändare om mod och kärlek med ett slut som sträcker sig långt fram i vår tid." Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftet Pam Jenoff är författare och jurist bosatt i Philadelphia. Hon har tidigare arbetat med säkerhetsfrågor på Pentagon och som diplomat i Kraków. Det var åren i Europa som väckte hennes intresse för andra världskriget och hon har bland annat fördjupat sig i judisk historia. Hennes tidigare romaner Cirkusflickan och Paris försvunna döttrar klättrade direkt upp på New York Times bästsäljarlista.
Krakow och året är 1943. 18-åriga Sadie och hennes mamma tvingas söka skydd i tunnlarna under stadens gator då nazisterna vill få bort alla judar. När Sadie en dag kikar upp genom ett brunnsgaller får hon kontakt med Ella. Ella kommer från en förmögen familj och lever ett stillsamt liv med sin styvmamma. Ella och Sadie blir vänner trots att de lever helt olika liv, men kriget kommer sätta dera vänskap på prov.

Jag säger bara WOW! Vilken fantastisk historisk roman, boken är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Redan från första sidan är jag fast i boken och jag dras med direkt i historien och läser till den tar slut - en riktig sträckläsarbok. Pam skriver med sådan inlevelse, det är detaljrikt och starka karaktärer så man blir helt fascinerad av historien, den griper verkligen tag och berör. Jag har tidigare läst författarens bok "Paris försvunna döttrar" som jag gillade mycket och den satte avtryck hos mig men denna bok är ännu bättre. Den här boken kommer jag inte glömma av många anledningar och skräcken jag själv kände när Sadie kröp i de trånga avloppstunnlarna beskriver hur nervkittlande Pam skriver. Läs boken!