Recensioner av Niklas Andersson

En komikers uppväxt av Jonas Gardell 

Betyg saknas
Jonas Gardell har kanske främst gjort sig känd som komiker och scenartist men faktum är att han också är en mycket respekterad författare. En av hans mest kända böcker är utan tvekan "En komikers uppväxt" som är första boken i en trilogi där även "Ett ufo gör entre" och "Jenny" ingår.

Boken handlar om Juha Lindström, en finlandssvensk kristen pojke som växer upp i den fiktiva staden Sävbyholm, som är inspirerad av Enebyberg där Jonas Gardell själv växte upp. Juha är klassens clown och underhåller sina klasskamrater såväl på roliga timmen som på skolgården. Samtidigt är hans tillvaro ständigt villkorad och han får endast vara med de andra på nåder, väl medveten om att han när som helst kan stötas bort. Den enda som aldrig stöter bort honom är Jenny. Hon är mager och tanig och helt utanför den stora gruppen. Den enda hon har är Juha som alltid återkommer till henne eftersom hon är den enda som han inte behöver muta. Samtidigt lämnar han henne gång på gång så fort en öppning hos de andra uppstår och hon accepterar det eftersom hon vet att han alltid kommer tillbaka.

En komikers uppväxt är en stark och engagerande skildring av en trasig uppväxt i det svenska folkhemmet. Jonas Gardell skildrar med briljans sprickorna i idyllen och barndomens helvete som aldrig tycks ta slut för den som befinner sig mitt i det. Samtidigt som grundberättelsen är enkel så kryddar Gardell med såväl religiösa som litterära referenser vilket skänker boken ett större djup och flera lager. Om något negativt ska sägas om boken är det att författaren har en förmåga att upprepa sina poänger lite väl många gånger, vilket gör att läsaren kan känna sig skriven på näsan. att det görs i poetiska ordalag räddar inte upp detta faktum helt även om det mildrar problemet en aning.

En komikers uppväxt liksom dess två uppföljare bör läsas av alla som varit barn eller som själva har barn, samt av unga som själva befinner sig i skolmiljö. Böckerna skänker både insikt och tröst och är ett måste för alla som avnjutit Gardells scenframställningar.

De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou 

Betyg saknas
Enligt Jan Guillous egen utsago är han den enda författaren i Sverige med kapacitet att skriva en släktkrönika som sträcker sig över hela 1900-talet, och som därmed skildrar detta ofantligt blodiga sekel i mänsklighetens historia. Huruvida han är den enda som klarar av det eller inte kan lämnas därhän, men faktum är att han hittills klarat uppgiften med galans.

Berättelsen som tog sin början när tre fattiga söner till fiskare i Norge skickades till universitetet i Dresden där de blev diplomingenjörer har nått fram till barnbarnen. Trots att de tre bröderna splittrades till Norge, tyska Östafrika och England där samtliga upplevde första världskriget på olika sätt, återförenades de till slut i Sverige där även andra världskriget upplevdes på olika sätt. Den gången pågick dock skillnaden mer i deras egna huvuden än genom yttre omständigheter, då framförallt den äldste brodern Lauritz inte kunde få in att hans älskade Tyskland var i stånd att begå de barbariska dåd som nazisterna genomförde.

I seriens åttonde del är det dock Erik Letang, barnbarn till brodern Oscar som står i centrum. Guillou har själv berättat att Eriks historia är hans egen med undantaget från att Erik verkligen blev jurist, medan Guillou hoppade av juridiken för journalistiken.I den föregående boken tog Erik examen från Juristlinjen och fick jobb på Henning Sjöstrands advokatbyrå, trots att det inte sågs med blida ögon inom den vänsterrörelse där han ingick. Ett vänsterengagemang som i denna roman kommer att stå honom dyrt. Genom sin västtyska flickvän som han träffade i den föregående romanen dras han in i kriget mellan den västtyska staten och terroristerna i den Röda arméfraktionen. Något som kommer att påverka hans liv på djupet. Samtidigt visar det sig att det även i Sverige pågår en form av krigföring mot svenska vänsteraktivister på ett sätt som Erik och hans kamrater inte varit medvetna om.

Även om romanserien är som bäst fram till sista boken som behandlar andra världskriget så är "De som dödar drömmar sover aldrig" en fängslande roman om en tid som författaren själv var en del av. Åren efter 1968 då motsättningarna mellan den nyvakna vänsterrörelsen och den hårda verkligheten skärptes. Denna grundkurs i politiken under tidigt 1970-tal blandas med juridiska resonemang och lärdomar som man som läsare inte ens visste att man skulle intressera sig för.

En nackdel med boken är att konflikterna i den kan te sig som en aning triviala efter att två världskrig skildrats, men Guillou lyckas ändå hålla intresset uppe genom sitt underhållande och initierade sätt att berätta. Även om boken säkert kan läsas fristående så gör nog den intresserade läsaren ändå rätt i att läsa serien från början. Hela serien bör läsas av såväl historieintresserade som av Guilloufantaster.

Vägen till Jerusalem av Jan Guillou 

Betyg saknas
När Sovjetunionen kollapsade stod Nato utan en påtaglig fiende och var därmed snabbt tvungna att skaffa sig en ny. Jan Guillou såg tidigt tecken på att islam skulle bli den nya fienden till den militära alliansen och bestämde sig för att skriva en romanserie om det heliga kriget under medeltiden när de kristna västmakterna stod mot islam i öst. Syftet var att skriva en allegori över det krig mellan västmakterna och islam som Guillou såg torna upp sig, långt innan terrorattackerna 11/9 2001.

Därmed föddes tempelriddaren Arn Magnusson. En svensk naiv pojke som genom ödets nyck kom att bli tempelriddare och som for till det heliga landet för att uppfylla sin plikt. Den första boken "Vägen till Jerusalem" utspelar sig i Västergötland där Arn Magnusson träffar den vackra Cecilia Algotsdotter, och de båda blir mycket förälskade. Men när Arn Magnusson döms för att ha begått en svår synd skiljs de åt. Straffet för synden är nämligen 20 års tjänstgöring hos Tempelriddarna i det heliga landet. Arn lovar dyrt och heligt att komma tillbaka och gifta sig med Cecilia.

Den andra boken "Tempelriddaren" skildrar det heliga kriget mellan Tempelriddarna och den muslimske härföraren Saladin och då framför allt det historiska slaget om Jerusalem. Liksom Guillous andra karaktärer har Arn en fallenhet för att hamna mitt i händelsernas centrum och får beskåda och delta i den historiska utvecklingen från första parkett.

Slutligen i den tredje boken återvänder Arn Magnusson hem till Västergötland för att gifta sig med sin älskade Cecilia som befunnit sig i kloster i väntan på hans återkomst. Det visar sig dock att han även i sin hembygd ställs inför stora utmaningar. Som av historiens nyck råkar han nämligen återvända precis under en stor maktkamp mellan olika släkter, som i efterhand skulle komma att ses som en viktig del i formeringen av det som skulle komma att bli Sverige.

Eftersom Arn Magnusson återvände till Sverige just under denna viktiga historiska tid föll det sig så att Guillou också skrev en fristående fortsättning i boken "Arvet efter Arn". Där får läsaren följa Arns och Cecilias barnbarn som historieintresserade kommit att lära känna som Birger jarl. Mannen som bland annat grundade Stockholm. Det visar sig att även denna karaktär, som till skillnad från Arn Magnusson, faktiskt funnits på riktigt, ska komma att spela en ännu större roll i skapandet av Sverige som konungarike.

Samtliga böcker i serien är välskrivna och Guillou har lyckats skapa ett historiskt språk som ger böckerna ökad autenticitet, samtidigt som de fortfarande är begripliga. Det kan ibland vara lite tröttsamt att alla Guillous hjältar är mer eller mindre ofelbara. Men det är lätt att överse med eftersom själva historierna som berättas är så fängslande.

Böckerna om Arn samt den fristående boken är ett måste för alla som har det minsta intresse för svensk och global historia.

Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas 

Betyg saknas
Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas utspelar sig i Frankrike mellan åren 1814 och 1838. Romanen handlar om den olycksalige Edmont Dante som samma dag som han ska gifta sig med den vackra Mercédès, blir oskyldigt anklagad för att vara upprorsmakare och slängs i fängelse för det uppdiktade brottet. I fängelset träffar han en besynnerlig man med en stor förmögenhet och gedigen bildning. Dante utbildas av mannen som också efterskänker sin förmögenhet till honom i händelse av sin död. När välgöraren dött i fängelset rymmer Dante därifrån, fast besluten om att hämnas de som satt honom i fängelset.

Romanen är spännande och medryckande och innehåller en hel del moraliska tankegångar kring hämndlystnad och kärlek. Den är enkelt skriven och lätt att följa med i även för den som inte har någon större läsvana. Liksom många gamla klassiker kan den tyckas lite för tunn och för enkelt berättad, men detta vägs upp av den fantastiska historien.