En komikers uppväxt

Jonas Gardell har kanske främst gjort sig känd som komiker och scenartist men faktum är att han också är en mycket respekterad författare. En av hans mest kända böcker är utan tvekan "En komikers uppväxt" som är första boken i en trilogi där även "Ett ufo gör entre" och "Jenny" ingår.

Boken handlar om Juha Lindström, en finlandssvensk kristen pojke som växer upp i den fiktiva staden Sävbyholm, som är inspirerad av Enebyberg där Jonas Gardell själv växte upp. Juha är klassens clown och underhåller sina klasskamrater såväl på roliga timmen som på skolgården. Samtidigt är hans tillvaro ständigt villkorad och han får endast vara med de andra på nåder, väl medveten om att han när som helst kan stötas bort. Den enda som aldrig stöter bort honom är Jenny. Hon är mager och tanig och helt utanför den stora gruppen. Den enda hon har är Juha som alltid återkommer till henne eftersom hon är den enda som han inte behöver muta. Samtidigt lämnar han henne gång på gång så fort en öppning hos de andra uppstår och hon accepterar det eftersom hon vet att han alltid kommer tillbaka.

En komikers uppväxt är en stark och engagerande skildring av en trasig uppväxt i det svenska folkhemmet. Jonas Gardell skildrar med briljans sprickorna i idyllen och barndomens helvete som aldrig tycks ta slut för den som befinner sig mitt i det. Samtidigt som grundberättelsen är enkel så kryddar Gardell med såväl religiösa som litterära referenser vilket skänker boken ett större djup och flera lager. Om något negativt ska sägas om boken är det att författaren har en förmåga att upprepa sina poänger lite väl många gånger, vilket gör att läsaren kan känna sig skriven på näsan. att det görs i poetiska ordalag räddar inte upp detta faktum helt även om det mildrar problemet en aning.

En komikers uppväxt liksom dess två uppföljare bör läsas av alla som varit barn eller som själva har barn, samt av unga som själva befinner sig i skolmiljö. Böckerna skänker både insikt och tröst och är ett måste för alla som avnjutit Gardells scenframställningar.
Jämför priser från 54 kr
Recenserad av
Niklas Andersson
11 oktober 2019
Fler recensioner från Niklas Andersson
Läs alla rekommendationer från Niklas Andersson
De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou
Enligt Jan Guillous egen utsago är han den enda författaren i Sverige med kapacitet att skriva en i ...
Niklas Andersson Postad på Omnible 4 oktober 2019
Vägen till Jerusalem av Jan Guillou
När Sovjetunionen kollapsade stod Nato utan en påtaglig fiende och var därmed snabbt tvungna att en ...
Niklas Andersson Postad på Omnible 16 september 2019
Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas
Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas utspelar sig i Frankrike mellan åren 1814 och 1838. om i ...
Niklas Andersson Postad på Omnible 11 september 2019