Alkemisten

The Alchemist
Bok av Paulo Coelho
Santiago är en herdepojke från Andalusien i Spanien. Hans dröm är att finna en skatt, en av världens mest värdefulla. Pojken tar sig till Tanger och dess marknader, liksom öknen i Egypten. Så småningom möter han alkemisten. Mötet blir livsavgörande. Han förstår att lyssna till sitt hjärtas röst och att följa drömmarna som finns i hans tankar.
I alkemisten får vi följa herden Santiago på jakten efter hans levnadsöde. Vi får följa med på en resa med många budskap.
Alkemisten har öppnat upp så många tankar och inspirationer för mig.
Jag vet knappt vilken genre denna klassas i men den är i en egen liga.
Alla borde läsa denna!
Och förstår man sig inte på den, vänta några år och läs igen!
En av få böcker som fått mig att omvärdera mitt liv är Alkemisten, skriven av Paulo Coelho. Jag har läst boken flera gånger och för varje sida finner jag nya insikter om livet. I tider som dessa, när vi känner oss sorgsna, vilsna och frustrerade, kan detta vara en bok som verkligen ger en tröst, stöd, och inspiration. Alkemisten är en känd bok, en aningen klurig emellanåt och borde uppdatera sitt språk, men budskapet går icke att förkasta. Djupt och själsligt berörande är judt vad denna bok är.
En filosofisk bok om att finna sin väg i livet och följa sina drömmar. En bok jag rekommenderar för att finna motivationen att jaga sina drömmar.
Ett äventyr som har många budskap. Ett måste att läsa. Många djupa erfarenheter som man får till sig under berättelsen. Kan läsa den om och om igen och hitta nya vinklar på storyn.
En fantastisk bok som tar sin läsare med på en resa där ingenting är omöjligt. Där människan kan tala med naturen och lär sig att lyssna till sin inre röst. Det spelar ingen roll att Santiago är en fattig och obetydlig fåraherde. Med hjälp av ett öppet hjärta och ett öppet sinne får han lite hjälp på vägen för att försöka finna båda sitt livs skatt och sitt livs kärlek. En spännande bok som för läsaren från Spanien till Afrika och tillbaka.

På vägen ut i det okända får sig Santiago en och annan törn, men räddas också oväntat från fara och armod. Att våga eller inte. Att hålla fast vid något man vet och kan men som ändå inte skänker en den där känslan av tillfredsställelse, eller att kasta sig ut i det okända äventyret. Vad är rätt och vad är fel? Paolo Coelho fångar de allra djupaste av våra känslor och beskriver de dilemman som vi måste gå igenom. Alla människor fattar egna val. Den ena stannar kvar i en dålig relation för att det är tryggt och det okända skrämmer henne. Den andra ger sig ut i det okända med ett leende på läpparna.

När fåraherden Santiago brottas med dessa känslor och fattar sina beslut så sitter man och känner sig in i hans situation. När han väl börjar sin egen resa mot sina drömmars mål träder en fantastisk berättelse som hämtad från "Tusen och en natt fram". Vinden ropar och lockar den unge att ge sig hän och våga. Tillsammans med en besynnerlig alkemist börjar så Santiago sin väg till att förverkliga sig själv och söka lyckan. Om han finner sin skatt och sitt livs kärlek? Det avslöjas inte här, men det är inte för inte som "Alkemisten" är en av världens mest sålda och lästa böcker.
Alkemisten är en roman skriven av den världskända brasilianska författaren Paolo Coelho. Denna bok har idag sålts i 60 miljoner exemplar i 150 länder på ca 70 olika språk. Alkemisten är en fiktiv historia om Santiago, en herdepojke från Spanien, som drömmer om att finna sin skatt. Santiago ger sig ut på ett livsförändrande äventyr i jakt på alkemisten som vet var denna skatt befinner sig. Santiago lär sig själv att lyssna på sitt eget hjärta i svårhanterade situationer och hur naturen i vår omgivning kan hjälpa oss att ta beslut. I hans jakt efter sin passion och kärlek visar Santiago oss den enda vägen till riktig glädje. Boken är en moralisk bok som symboliserar hur vi kan förändra vårt liv, och hur vi kan gå tillväga för att lyckas på bästa sätt. Alkemisten har under de senaste två decennierna beskrivits som en modern klassiker med potential att förändra läsarens liv.

Alkemisten är en vacker berättelse som innefattar kärlek, glädje och sorg. Som läsare är det väldigt enkelt att känna igen sig själv i de situationer som den spanska fåraherden utsätts för. Boken är relativt snabbläst och är välskriven på både svenska såväl som på engelska. Språket i boken har en gammaldags ton och ger läsare en känsla av att det är en berättelse som tog plats långt innan vår tid. Inga datum eller tid är nämnda i boken vilket har att göra med bokens budskap att leva i nuet, utan oro för varken vårt förflutna eller vår framtid.

Boken har fått kritik för att vara svagt skriven och fylld av klichéer, samt att den stundtals är alltför tydlig. Det sistnämnda håller jag definitivt inte med om då jag har funnit nya budskap och meningar varje gång jag läst boken. Var vi befinner oss i livet kan avgöra hur vi bedömer bokens mening. Boken är definitivt läsvärd!
En helt magisk historia och modern klassiker om den andalusiska herdepojken Santiago som vill uppleva världen. Den unga pojken har en dröm om att finna en dyrbar skatt, en av världens mest eftertraktade. Efter en tid går han till en spåkvinna, då han återkommande drömt om Egyptens pyramider. Kvinnan säger att han ska följa sin dröm. Santiago ställer sig tvekande till att sälja fåren och ge sig av, men när han träffar en märklig man som säger att det finns en skatt vid foten av pyramiderna i Egypten gör han slag i saken. Han lämnar Spanien och hamnar först på marknaderna i Tanger, men snart tar han sig till Egypten och träffar inom kort en alkemist. Under den sagolika resans gång finner han skatter och lär sig visdomarnas visdom. Han börjar lyssna på sitt hjärtas vilja och följer sina drömmar. Santiago förstår till slut den livsväg som stakats ut. Hans resa har gett honom lärdomar om både världen och sig själv.

En alldeles förträfflig bok om att uppnå sina mål genom att följa sina drömmar. Jag ville bara fortsätta att läsa om Santiago, hade velat veta mer om både honom och alkemisten. Även om det är en relativt kort bok (186 sidor) innehåller den oerhört mycket visdom. Detta är helt klart en bok jag kan rekommendera till alla som är något filosofiskt lagda och gillar att grubbla över livet och dess mening. Dessutom skriver författaren på ett väldigt målande sätt, ja det är oerhört lätt att föreställa sig allt som sker och man vill bara ha mer. Språket med dess beskrivningar förmedlar magi likväl som ömhet och kärlek. Drömmarnas magi är svår att motstå. Läsvärd!