Kalle Svensson

Användarprofil

Människohamn

Bok av John Ajvide Lindqvist
Denna spännande roman inleds en vacker vinterdag när ett barn försvinner spårlöst. Anders besöker en fyr med sin dotter Maja, som springer före honom för att undersöka platsen. Det är is så långt ögat kan nå och Anders kan plötsligt inte hitta henne. Boken utspelar sig i Skärgården och det är Anders vi får följa när han söker svaret på mysteriet som inträffat. Efter försvinnandet börjar Anders dricka alkohol och mer eller mindre flyr efter skilsmässan till Domarö i Roslagens skärgård. Allt tydligare visar sig platsen innehålla ett mörker och havet spelar en stor roll i berättelsen. Det finns flera intressanta karaktärer i boken och handlingen befinner sig mellan det verkliga och det overkliga. Gillar man Stephen King kommer man absolut att uppskatta denna bok. Om det finns en skräck här är den ganska lågmäld och mer mardrömslik än våldsam. Titeln är verkligen bra och fångar själva kärnan i berättelsen. Här målas en plats upp där de levande möter de som som befinner sig i ett slags mellanting mellan livet och döden. Ajvide har verkligen lyckats att skapa en spännande, smått mardrömslik handling som även på sina ställen lyckas fånga det vackra med havet och skärgården.
Denna underbara bok från författaren som fick Nobelpriset i litteratur 2018, ger läsaren en riktig läsupplevelse. Janina Duszejkov är huvudpersonen i berättelsen som utspelar sig på den polska landsbygden. Hon arbetar som översättare och ger sig i kast med William Blakes verk samtidigt som hon rör sig kring de rika Warszawabornas lantställen. Olika märkliga händelser avlöser varandra i Janinas liv och kulminerar när grannen hittas död. Det blir fler mordoffer och Janina dras in i uppdraget att försöka lösa mordgåtorna. Det här en är mörk thriller med ett mystiskt sken över sig. Ett stort tema i boken är människans förhållningssätt gentemot naturen.
Tom och Karin väntar sitt första barn och berättelsen tar tidigt i boken en fruktansvärd vändning när Karin hastigt insjuknar och tvingas läggas in på sjukhuset. Karin som inte överlever kejsarsnittet lämnar Tom ensam med deras dotter och härifrån får vi följa hur Tom försöker reda ut livet i den sorgen.
Även Toms far dör några månader efteråt och under all sorgbearbetning måste Tom även få vardagen som nybliven pappa att gå ihop. "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" behandlar ett väldigt svårt tema men gör det på ett mycket vackert sätt. Det är en berättelse om förlust men även en berättelse om att ta sig vidare, från det ena ögonblicket till det andra. Det läggs ett pussel av Toms och Karins liv och det görs på ett mycket osentimentalt sätt. Det är långt ifrån dagboksanteckningar även om berättelsen i sig nästan känns nedskriven då det verkligen händer.

I boken återkommer författaren till det faktum att han skriver ned alla möjliga detaljer för att senare kunna berätta för sitt barn vad det egentligen var som hände. Det är omöjligt att inte bli berörd av berättelsen som ändå låter ljuset skina genom det mörkaste av stunder. Bitvis kan berättelsen kännas lite tudelad då Tom även går in på relationen till sin far. Det blir ett sidospår som inte alltid fungerar med huvudberättelsen. Det här sättet att skriva då olika minnen avlöser varandra kan ibland bli något rörigt, men både början och slutet av boken binder ihop alltsammans mycket vackert.

Båten

Bok av Nam Le
Det här är en samling noveller av den mycket hyllade författaren Nam le, som fått många priser. I de olika berättelserna handlar texterna om New York och till slut Colombia. Här finns intressanta betraktelser och iakttagelser, historierna tycks på ett märkligt sätt hänga samman. Det handlar om helt skilda noveller och huvudpersonerna har inget med varandra att göra.

I bokens inledning är det författaren själv som tar emot sin far. Han är i full färd med att skriva boken och har inte riktigt tid för mötet som ändå anger tonen för resten av storyn. Det uppstår en kulturkrock då fadern inte tidigare varit utanför sitt eget hemland. Titeln tycks vilja hålla samman alla trådar och intriger som vecklas upp. Här finns ett skickligt porträtt av själva innebörden att vara människa innebär. Och det är en innebörd som verkar infinna sig oavsett plats i världen. En av novellerna handlar om båtflyktingar och är väldigt gripande när de tvingas kasta de omkomna överbord. Det är dock en överlag positiv bok som lämnar ett varmt intryck hos läsaren.
En säregen berättelse om Rahima som växer upp i Kabul tillsammans med sin familj. Det är en ganska hård story i boken som kretsar kring fadern som inte är särskilt närvarande. Rahima tvingas klä ut sig till pojke för att kunna försörja familjen. Det handlar om månggifte och om unga flickor som gifts bort. Man blir berörd av händelserna och det är en oerhört påträngande text som författaren fått fram på bokbladen. Rahima blir den fjärde hustrun till en man och historien tar en tvärvändning när hon vägrar anpassa sig till friheten som männen runt omkring henne tar. Det här är den afghansk-amerikanska Nadia Hashimis första roman och den hanterar både maktlöshet och rätten om att bestämma över sitt eget öde. Här syns ett samhälle där kvinnoförtrycket ligger på ytan och egentligen ingenting har gått framåt när det kommer till jämställdhet de senaste hundra åren. Boken har ett enkelt men kraftfullt språk och är bra samtidigt som den väcker många tankar och känslor.
Vad kan man egentligen lära sig om livet från ålar? Det här är en bok om en av de mest gåtfulla fiskarna som länge varit ämne för både mysterier och gåtfullhet. Många är de filosofer och forskare som försökt begripa sig på detta märkliga djur. Det här är framför allt en bok om författaren och dennes relation om hur ålen blev en gemensam närmare då en son och en far försöker närma sig varandra. Här avverkas alltifrån ödet, ursprunget och hur man kan se livet på ett annat sätt. Boken handlar om så mycket mer än ålen, som istället blir en perfekt inkörsport till alla möjliga frågeställningar om livet. Även kanske den största frågan av dem alla: Hur klarar en människa av att leva med döden inom räckhåll? Boken har fått mycket uppmärksamhet och det är inte svårt att förstå varför.

Hanteringen av odöda

Bok av John Ajvide Lindqvist
En annorlunda bok på det välkända zombietemat. Här är det en mer realistisk handling som gäller när döda verkar komma tillbaka till livet, en varm sommardag i Stockholm. En pensionerad journalist vid namn Gustav Mahler blir huvudpersonen i detta skräckäventyr. Ganska snart i boken står det klart att döda har börjat vakna upp på bårhusen och Mahler ställs inför ett dilemma då hans eget barnbarn nyligen gått bort. Det är en berättelse som känns både kärleksfull och spännande när Mahler får ett nytt hopp i mörkret då han sörjer. Att få tillbaka den som redan dött visar sig dock vara mer problematiskt än vad Mahler först tänkt sig. Ajvide har verkligen lyckats förena dessa två olika känslor och boken känns långt ifrån någon klassisk zombieapokalyps. Här ställs frågan på sin spets vad människor är beredda att göra för att få återse sina nära och kära som avlidit. Boken känns lättläst, då handlingen går framåt hela tiden och det blir nästan frågan om en slags flykt där Mahler försöker ta sig mellan olika platser och scenarier i berättelsen. Romanen känns mer driven och actionfylld än andra av Ajvides böcker och nästan filmisk i sin karaktär.

1794

Bok av Niklas Natt och Dag
Det här är en uppföljare till "1793" som var mycket populär inte bara i Sverige utan i hela världen. Romanen utgår från en mor som tvingas sörja sin son, som till råga på allt blivit dräpt på självaste bröllopsnatten. I den här Bellman noir-aktiga romanen är det bara en enarmad vän till familjen som övertalas att utreda fallet. I författaren Niklas Natt och Dags bok återvänder vi till personerna Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och en brutal skildring av ett i Stockholm inklätt i ett mörkt 1700-tal. Det är en gustaviansk värld läsaren får kliva in i och spänningen ligger hela tiden på topp. Det kan vara en fördel att ha läst den första delen, eftersom den är den andra boken i en trilogi.

Bobby Love

Bok av Marina Nilsson
I den här boken, som utspelar sig i nutid, är det en särskild sexrobot under namnet Bobby Love som är i centrum. Det är frågan om en nästan helt mänsklig robot med manliga drag som kvinnor beställer ifrån det påhittade företaget Swerotica AB. Huvudpersonen Cathrine är en av beställarna som först ställer sig tveksam till att köpa hem en robot. Bobby Love visar sig även vara en perfekt partner, som går att ha konversationer med och enkelt ställas undan i garderoben då Cathrine tröttnat på hans umgänge. Ganska snart visar det sig inte vara helt enkelt att vara tillsammans med en robot. Det är en väldigt intressant process som beskrivs då robotarna byggs ihop och köparna kan välja nästan vilka detaljer som de vill. För att kunna utveckla sina robotar har tillverkarna dessutom placerat in olika mekanismer som övervakar hur robotarna används, i ett steg att ständigt förbättra dem. Det blir ett maktspel där Catherine inte vet om att hon övervakas och i princip ofrivilligt är med i ett test. Moral ställs på sin spets i denna bitvis humoristiska skildring av artificiell intelligens och tekniska framsteg. Här finns både en framtidsskildring och ett relationsdrama mellan människa och maskin. Det är lätt att vända blad i boken även om miljöbeskrivningarna haltar något.

Återstoden av dagen

Bok av Kazuo Ishiguro
En av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro's allra främsta verk är Återstoden av dagen, som även dramatiserats som film med Hopkins i huvudrollen som den passionerade butlern. Boken tar sitt avstamp i den engelska landsbygden under 1950-talet då butlern Stevens tar semester för första gången i sitt liv och beger sig iväg på en resa med en bil. Olika minnen vecklas upp och väldigt personligt porträtt framträder över en människas levnadsöde och idévärld. Romanen kretsar mycket kring den pliktkänsla som Stevens är mycket noga vid att upprätthålla. Det finns något nästan melankoliskt och sorgligt när den moderna världen långsamt trycker undan den yrkesstolthet han känner, men som kanske inte riktigt passar in i efterkrigstiden. Boken är långt ifrån en essä över "den gamla goda tiden" utan är mer ett porträtt över en människas liv. Det är lätt att kunna sätta in sig i berättelsen och miljön som beskrivs kommer verkligen fram i Ishiguros mästerliga prosa. Det blir en tydlig uppdelning i boken mellan den världen, som återkommer i form av minnen och den världen där Stevens reser runt på landsbygden. I en dubbel bemärkelse är det frågan om både en yttre och en inre resa. Det finns en mycket vacker linje genom romanen som utan att egentligen handla om något, ändå väver samman en mycket vacker berättelse. Här finns också ett intressant upptecknande av hur världen förändrades under åren kring andra världskriget och det slår ett par historiska vingslag genom boken, när Stevens arbetsgivare är i centrum för olika möten mellan de inblandade länderna i kriget.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.