Recensioner av Helena Norrby

Hästens grundarbete av Pether Markne

Betyg 4
Pether Markne är killen som sadlade om från elithoppare till elitryttare i dressyr, och som kommit att bli en av de mest framgångsrika tränarna i Sverige. Med boken Hästens grundarbete visar han på vikten av att just sätta basen för ridningen, och hur viktig den är genom hela utbildningen för ekipaget. Utan grund, ingen fortsättning.
Den här boken är filosofisk och berättande, och därmed olik många andra böcker inom samma genre. Här får vi mer en förståelse för vad som är viktigt och hur vi kan sträva åt rätt håll, än hårda fakta inbankade i huvudet. Det passar mig utmärkt. Hästar är individer och vi behöver förstå principerna innan vi kan gå in på detaljerna. Jag uppskattar Pethers val av ämne i denna bok, och texten är flödande och lättläst. Här bjuds det på personliga erfarenheter, inte helt utan glimten i ögat. Bilderna blir pricken över i:et i denna bok som andas kärlek till hästen.

Att inte vilja se av Jan Guillou

Betyg 3
Denna fjärde del av den gedigna Det stora århundradet är en mörk berättelse om kampen mellan gott och ont och det svåra att urskilja dem båda. Nu bosatt i Saltsjöbaden och med ett framgångsrik företag som viktigaste syssla men med barn i Oslo ser Laurtiz Lauritzen utvecklingen med stor oro. Ena barnet är på tyska sidan. Andra barnet på den norska. Detsamma gäller han själv och hans fru. De är på varsin sida, hon på vänsterflanken, han på tyskarnas och nationalsocialismens.
Det stora århundradet är en fascinerande och mycket välskriven serie om utvecklingen i Europa under hela 1900-talet. Det är ett enormt ambitiöst projekt och allt som oftast träffar Jan Guillou helt rätt i sina beskrivningar och i sin berättelse. Den här delen blir historiebeskrivningen lite rörig vilket får mig att tappa något av engagemanget för serien. Det som är mest givande är nog att Guillous egna alter ego dyker upp i boken – Eric.

Mellan rött och svart av Jan Guillou

Betyg 4
Allt det som de tre bröderna på var sitt håll skapat har fallit samman. Alla tvingas de söka nya vägar framåt i livet. Oscar har inte en krona kvar efter allt arbete i Afrika. Engelsmännen lade beslag på allt. Lauritz har fått fly från Bergen med sin familj då sonen trakasseras för att vara tyskvän. Sverre har förlorat än mer då hans stora kärlek dödats och han blivit utkastad från sitt hem.
Det är mellankrigstid i Europa och vi får följa skeendena under 1900-talets alla steg genom de tre brödernas ögon. Återigen levererar Guillou. Det är en spännande berättelse om en tid då ingen tror att kriget kommer igen. Ingen tror att det kan bli värre. Men vi som läser vet ju. Det kommer att bli ett än värre krig snart. Tänk om historielektionerna varit så här i skolan! Då hade vi alla varit historieexperter.

Snabba cash av Jens Lapidus

Betyg 5
Jens Lapidus måste ha haft god insyn i hur kriminella tänker och agerar för att ha skrivit en sådan här bok. Allt i denna spänningsroman känns realistiskt, även om det är fiktion. Och det är en skrämmande undre värld som beskrivs.
Boken har flera olika huvudfigurer, alla med olika ursprung och bakgrund. De väljer alla att på olika sätt leva kriminellt då de behöver snabba pengar och det leder dem till kretsen runt den jugoslaviska maffian. Den maffian är inte att leka med, och det kommer de att uppleva på nära håll.
Advokaten Jens Lapidus slog med boken Snabba Cash igenom med dunder och brak som författare. Det var välförtjänt. Den här boken är ruggigt bra.

Den missförstådda hunden av Per Jensen

Betyg 5
Myterna inom hundvärlden är seglivade. Trots nya rön och forskning härjar gamla metoder och det drabbar hundarna. Men det drabbar oss också. Med kunskap om forskning och beteendelära kan alla vi hundägare komma till bättre förståelse för de djur vi kallar våra bästa vänner och därmed få en bättre relation. Det gör vår vardag med våra fyrfota vänner både säkrare och gladare.
Ingen är så duktig på att berätta om djurs beteende som etologen och forskaren Per Jensen. Han är varm, humoristisk och visar pedagogiskt på hur hundar tänker. Vi får till och med se deras tankar tack vare ny teknik! Den här killen avlivar inte myterna om hundarna. Han slaktar dem fullkomligt. En fantastisk bok som är ett måste för varje hundälskare. Du kommer aldrig se din hund på samma sätt igen.
Få saker brukar vara så trevliga att läsa om som en underdog som lyckas. I den här boken får vi läsa om engelskan Charlotte Dujardin som kom från ”ingenstans” och som med sin magiska häst Valegro dansade in på dressyrbanan i OS och slog allt motstånd.

Vi får veta hur hennes barndom var, och hur hon kom att träffa Carl Hester som äger och själv tänkte tävla Valegro. Som beridare fick Charlotte träna den unge Valegro och resten är historia. Det jag saknar är känslan av att komma in under skinnet på Charlotte. Det här är mer en biografi på en dam som fortfarande antagligen bara är i början av sin karriär.

Pojke försvunnen av Anna Jansson

Betyg 4
Denna åttonde bok om kriminalinspektör Maria Wern utspelar sig på ett somrigt Gotland. Turisterna är på plats och det är fullt ös både på campingplatser och krogar. Snart är det dags för Almedalsveckan, en oerhört viktig händelse för den lokala politikerpampen.

Andreas, nio år, bevittnar ett kärleksmöte mellan två festdeltagare som inte borde bete sig som de gör. Därefter försvinner han, helt utan spår. Trots ett stort pådrag är det ingen som hittar Andreas. Hans mamma oroar sig ständigt för honom och hans syster Charlotta. Är oron befogad? Maria Wern får utredningen av Andreas försvinnande på sitt bord. Hon finner ett hjärta som omringar två namn. Kan gammal kärlek rosta?

De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou

Betyg 5
I del åtta i bokserien om Det stora århundrades får vi följa Erics Letang under 1970-talet. Han är barnbarn till ingenjörerna Lauritzen, vars öden vi fått följa tidigare i bokserien. Eric arbetar hårt på en advokatbyrå på dagarna och på nätterna stöttar han en vänsterpolitisk rörelse. Hans älskade Gertrud kämpar som advokat i Tyskland, men blir starkt ansatt av det odemokratiska styret och det är inte lätt att vara ett älskande par under de förutsättningarna.
Det här är den mest humoristiska, lustigaste och underfundigaste av alla de böcker i serien som jag har läst. Den distans och ironi som bara Guillou kan uppbåda kommer helt till sin rätt, samtidigt som man ömmar med de öden som bokkaraktärerna möter. Det 1970-tal som ibland beskrivs i form av sockeplast och mjukisbyxor, var inte så mysigt ändå.

1793 av Niklas Natt och Dag

Betyg 5
Debutromanen 1793 utspelar sig i ett brutalt, smutsigt och fattigt Stockholm under just detta onådens år. Här kämpar Cardell sig fram i livet med bara en arm kvar. Men kampviljan är det då inget fel på, rent bokstavligen i alla fall. Hans väg korsas av den intelligente men olycksaliga Winge genom ett fynd av en kroppsbål i Fatburens tjockflytande vatten. Tillsammans försöker de lösa hur kroppen hamnade där, och hur mannen mördades. Det visar sig vara en historia något utöver det förväntade.

1793 är mer än brutal. Den är rent av äcklig men samtidigt lika fängslande som den stackars Anna Stina som i boken hamnar på spinnhuset. De detaljerade beskrivningarna över en grymhet som är svår att greppa, och det utdragna i det hela ger en vämjelig känsla. Samtidigt finns här kärlek och eftertanke, klokhet och livsvilja. Niklas Natt och Dag tar oss med på en resa med en mängd öden bland Stockholms gränder, många tragiska och mörka, särskilt som personligheterna och tragiken beskrivs på ett så trovärdigt sätt. Det här är en bok som kryper under skinnet på mig. 1793 är ett genombrott av sällan skådat slag. Välskriven, fängslande från första stund och en bok som stannar i minnet länge.

1794 av Niklas Natt och Dag

Betyg 3
Efterföljaren av pangsuccén 1793 handlar givetvis om det år som följer och är en fristående fortsättning. Åter är det Cardell som får lösa ett mordfall. Det är den unga hustrun till en ädling som tagits in på sjukhus som dött.

När vi får följa den unga ädlingens resa hamnar vi utanför Sverige, och tas med till svenska kolonin St Bartolomeus och dess slavhandel. Beskrivningarna av denna fristad för allsköns skurkar är en god början som lovar gott. Sedan faller historien något när handlingen förs tillbaka till Stockholm igen, och här vi får följa Cardells och Anna Stinas öden mellan gator och prång i Stockholm. Tempot sjunker och händelserna blir färre. Det blir många mils vandring genom Stockholms labyrinter. Person- och miljöskildringarna tappar också något av sin skärpa.

När Niklas Natt och Dag försöker sig på en uppföljare till sin magiska debut blir det kanske helt enkelt för svårt att leva upp till förväntningarna. Hade boken varit den första han skrev, hade jag nog blivit mer imponerad. Nu har jag 1793 att jämföra med. Slutsatsen blir att boken är bra, men att den inte har samma nerv som föregångaren.