Camilla Sandmark

Användarprofil

Förödande konsekvenser

Bok av Peter Robinson
Ännu en bok om kommissarien Alan Banks av Peter Robinson. Robinson är en mästare på att ständigt hitta på nya intriger men för den sakens skull så är alla inte lika spännande. Det här är en bokserie som bör läsas i följd eftersom handlingen ständigt drivs framåt. Lite förvillande blir det då att böckerna om Banks i hans början av karriären nu kommer ut på svenska mitt i det pågående författarskapet. Det här är om jag får till det bok nr 26 om Banks och den gör väl ingen besviken även om den inte riktigt når upp till samma höjder som många andra av böckerna. I den här boken så hittas en pojke från Mellanöstern mördad. Knivhuggen och undangömd i en soptunna i ett av stadens mer förfallna kvarter. En pojke som varken saknas eller som någon tycks känna igen. Vem har mördat honom och varför? Och har fyndplatsen någon betydelse? Och har upptäckten av en heroinmissbrukares något samband med pojken? Parallellt så får man följa en av Alan Banks gamla vänner som har sina egna demoner att brottas med och hon är ute efter hämnd på den som förstörde hennes liv.
Nu väntar jag bara på nästa bok då kanske lösningen till de trådar som lämnats lösa får sin förklaring.
En feelgoodbok som gör mig varm i hjärtat. Är jag lite nere så läser jag gärna om den och blir genast på bättre humör. I boken får man följa Rachel som på kort tid har förlorat sitt jobb på en pr-byrå, sin pojkvän och sin lägenhet i London. En dag får hon ärva sin mosters hus på landet, mosterns egna hund och alla de herrelösa hundarna som mostern tagit hand om. Det här blir en omställning i livet som Rachel inte har räknat med men som hon med tiden lär sig att uppskatta. Alla som älskar djur känner igen sig i boken och man får följa både spännande människor och karaktärsfulla hundar i denna romantiska och lite humoristiska historia om vad som händer när man bryter upp från sitt gamla liv och börjar om på nytt.

Friheten

Bok av Arne Dahl
Jag har läst många av Arne Dahls böcker och det här är den fjärde i serien om Sam Berger och Molly Blom. Jag älskade de första tre böckerna men den här hade jag det lite svårare med. Svårt att sätta fingret på varför för i sin helhet är den helt lysande. Kanske är det för att historien i sig inte faller mig riktigt i smaken. Att vissa saker och händelser känns lite väl konstruerade fast slutet ger ett löfte om att det kommer en femte bok i serien och kanske passar den mig bättre.

Skärvor

Bok av Svenrobert Lundquist
Den här boken är den sista delen i en kvartett om människans del i konsten. Här i denna bilderbok får jag som novis lära mig om både det lilla och det stora inom konsthistorien. Det finns mycket att läsa, lära, begrunda och reflektera över. Det är personligt, upplysande, en aning sorgligt och ibland bedövade vackert. Det här är en bok som ska ligga framme. som man ska bläddra i, sjunka ned i och drömma sig bort i. Och låta sig styrkas av för som Lena Katarina Svanberg skriver i vänporträttet som boken inleds med: ”Svenrobert kan massor om konst och han är en entusiastisk pedagog. Ni som inte har hört honom ännu kommer känna hans bestämda stämma tvärs igenom mini-föredragen som är hans Facebook-inlägg och som bildar stommen i denna bok. Sociala medier kan användas till mycket, men den som följer Svenrobert sitter käpprak i bänken och lär sig mer. Om konst. Om livet. Och om döden, tiden går ju. Gäller oss alla.”
Och man kan ju inte annat än att hålla med.
Den tredje boken i serien om den före detta kriminalteknikern Enzo Macleod. Den här gången försöker han få fast en mördare som har riktat in sig på att få Enzo ur vägen en gång för alla. Hans dotter Kirsty blir utsatt för ett attentat, hans yngsta dotter Sophies pojkvän förlorar sitt älskade gym i en mordbrand och Enzo själv får fullt upp med att rentvå sig själv från ett mord som han inte har begått. Som om detta inte vore nog så blir han även diagnostiserad med en dödlig sjukdom. Det blir sannerligen en kamp mot klockan när han försöker lösa ytterligare ett kallt fall som gäckat det franska poliskåren i åratal och tiden är på väg att rinna ut.
Man kan läsa dessa böcker helt fristående men jag tycker att man har mycket givet av att läsa dem i ordning för handlingen går framåt och man får följa de olika karaktärerna i deras liv.

Döden i Gaillac

Bok av Peter May
Det här är bok nummer två i serien om kriminalteknikern Enzo Macleod som tack vare att han förlorade ett vad en gång i tiden har lovat att åta sig att försöka lösa en del av de cold cases som finns i Frankrike. Den här gången löser han mordet på Gil Petty, USA:s främsta vinskribent vars nyhetsbrev kan få en vinproducent antingen hyllad som en av de främsta eller sågad vid fotknölarna. Nu har Petty hittats död, över ett år efter det att han försvann spårlöst. Kroppen hittades upphängd ute på en vinodling, marinerad i rött vin och klädd i en mycket speciell dräkt. Jag gillar Enzo och hans lite speciella sätt att ta sig an de fall han löser. Han varvar sitt skarpa intellekt med sin otålighet över fransk byråkrati och har dessutom ett rätt så komplicerat privatliv. Peter May är en strålande författare som fångar läsaren från första stund och man vill att den här serien med Enzo aldrig ska ta slut.

Gatukatten Bob

Bok av James Bowen
Det här är boken som ingen kattälskare kan motstå. Och nog ingen annan heller. Jag läste att katten Bob bara för ett par dagar sedan gick bort och att en hel värld nu sörjer.
Boken handlar om katten som får namnet Bob av sin räddare James. Fast den före detta missbrukaren James hävdar att det nog var tvärtom. Att det var Bob som räddade hans liv när det såg som mörkast ut. James har fått en träningslägenhet och en möjlighet att börja ta tag i sitt liv. Det är där i huset som han hittar den skadade katten och bestämmer sig för att hjälpa den trots att han har fullt upp med sitt och har fullt upp med att klara sig från den ena dagen till den andra. Men Bob är ingen vanlig katt och det ska James snart bli varse. Tillsammans tar de Londons lite svårflörtade invånare med storm och snart blir de ett oskiljaktigt par i Londons gatubild. Den intelligenta katten är många gånger den som räddar situationen och tillsammans upplever de både lite farliga men också roliga äventyr. Det här är en hjärtvärmande bok om två vänner, varav den ena har fyra ben och en svans.

Kastanjemannen

Bok av Søren Sveistrup
Ännu en manusförfattare inom filmen som debuterar inom spänningslitteraturen och han gör det bra.Det är välskrivet med ett språk som flyter på. Det är spännande, det är fartfyllt, det är en bladvändare av första klass. Jag sträckläste den här boken för den var svår att lägga ifrån sig. Historien berättas i ett tempo som gör att man hela tiden vill veta hur det kommer att gå. Jag vet inte om det kommer en fortsättning på den här. Om den är den första i en serie om poliserna Naia Thulin och Mark Tess som utreder de groteska morden som alla har en kastanjeman som gemensam faktor. Den fungerar utmärkt som en fristående roman men slutet gör att jag vill ha mer, vill veta mer för det är något outtalat som hänger kvar i luften.

Dödssynden

Bok av Maria Grund
Det är alltid spännande att få göra nya bekantskaper och dessa är inget undantag. Boken handlar främst om två kvinnor inom polisen som blir kolleger och som tillsammans ska reda ut en rad otäcka och ofattbara händelser. De bär båda två på ett mörkt förflutet som gör att de inte riktigt faller in i den vanliga mallen så som poliser gestaltas i böcker även om de flesta kriminalkommisarier jag har läst om har sina egna problem, sina egna demoner men de är sällan kvinnor som här i denna starka spänningsroman som också är en debut. Det märks också rätt väl att även den här författaren har en bakgrund inom manusförfattande inom filmen. Varje scen i boken är väldigt filmiskt berättad.
Det är intressant att följa utredningens eller utredningarnas gång kanske man ska säga. För det som först verkar vara åtskilda händelser flätas ihop och allt visar sig ha ett samband. Karaktärerna är ganska många och vissa är mer starkt lysande stjärnor än andra. I mitt tycke så får en del oförtjänt lite uppmärksamhet medan andra bitvis stjäl hela scenen. Språket är vindlande och stundtals lite brutalt, även det något som säkert kommer sig av författarens bakgrund.
Boken är spännande om än en aning spretig. Det tar ett tag innan karaktärerna sätter sig och vissa av dem får man aldrig riktigt lära känna vilket är lite sorgligt.
Hursomhelst så är detta en trevlig bekantskap och jag hoppas att det kommer fler böcker av författaren. Gärna i en serie om dessa personer som man hittills bara fått skrapa lite på ytan.

Skuggan av ett år

Bok av Hannah Richell
En bok som har ett par år på nacken och som rör sig i en genre som jag inte brukar läsa så mycket av. Man kan nog säga ändå att det är en spänningsroman som stundtals nästan är som en deckare. Man blir fängslad av historien och vill veta hur allt slutar även om man rätt tidigt kan ana sig till hur det hela hänger ihop. Två berättelser vävs samman, dåtid och nutid, för att enas i slutet av boken. Boken beskrivs som en starkt fängslande berättelse om lögner, svek och kärlek, och hur man går vidare efter en tragedi. I dåtid får man följa fem ungdomar som bestämmer sig för att ta ett sabbatsår från omvärlden. De bosätter sig i en ensligt belagd stuga ute på den engelska landsbygden och där lever de nära naturen tätt inpå varandra på gott och ont. I nutid får man följa Lila som en dag får ett brev med bud med nyckeln till nämnda stuga...
En spännande bok som det är svårt att lägga ifrån sig även om man på förhand har räknat ut det mesta.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.